Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Η ενέργεια της Τράπεζας Πειραιώς προκάλεσε την αυτοκτονία του αγρότη

Πετράκος Αθανάσιος Προς τον Υπουργό:· Οικονομικών Θέμα: «Η ενέργεια αφαίρεσης χρηματικού ποσού της Τράπεζας Πειραιώς από λογαριασμό ταμιευτηρίου αγρότη δανειολήπτη για εξόφληση ΕΝΗΜΕΡΟΥ δανείου προκάλεσε την αυτοκτονία του αγρότη». Σύμφωνα με τα δεδομένα και όπως προκύπτει από πληροφορίες από την ίδια την τράπεζα Πειραιώς ο αγρότης Γεώργιος Λούζης δεν είχε ληξιπρόθεσμα δάνεια στην τράπεζα Πειραιώς, αφού εξοφλούσε τους τόκους του Ανοιχτού Δανείου Αγροτών κανονικά χωρίς καθυστέρηση. Όμως, η ίδια η τράπεζα μετέτρεψε τον δανειακό του λογαριασμό σε ληξιπρόθεσμο, αφού απέρριψε την αίτηση ανανέωσης του ανοιχτού δανείου με την αιτιολογία ότι είχε υπερβεί την ηλικία των 70 ετών! Ο αγρότης ειδοποιήθηκε ότι για να μην απορριφθεί η ανανέωση του δανείου του θα έπρεπε να φέρει εγγυητή ένα από τα άνεργα παιδιά του.

Δεν επηρέασε την κρίση της τράπεζας Πειραιώς το γεγονός ότι ακόμη και αν ήταν υπερήλικας είχε διαδοχή αφού τα παιδιά του είναι νόμιμοι κληρονόμοι του.

Δεν επηρέασε την κρίση της τράπεζας Πειραιώς ότι το ποσό του δανείου ήταν μόνο 3.300€!

Δεν επηρέασε την κρίση της τράπεζας Πειραιώς το γεγονός ότι ο λογαριασμός από το οποίο αφαίρεσαν τα ποσά, ήταν λογαριασμός, στον οποίο έμπαιναν οι αγροτικές επιδοτήσεις και η σύνταξη του αγρότη και, όπως είναι γνωστό, οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν εκχωρούνται ούτε κατάσχονται σύμφωνα με το νόμο.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τον Απρίλιο του 2012 με νόμο των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απαγορεύτηκε η εκχώρηση ή η κατάσχεση των κρατικών ενισχύσεων των δύο αυτών κομμάτων, που έπρεπε να οδηγηθούν σε αποπληρωμή των οφειλών τους στην κρατική ΑΓΡΟΤΙΚΗ, δηλαδή καταργήθηκαν αστικά δικαιώματα, όπως είναι τα δικαιώματα των τραπεζών, στα οποία είχε εκχωρηθεί η κρατική επιχορήγηση ως εγγύηση για την τραπεζική δανειοδότηση.

Οι δικαιολογίες ότι το σύστημα φταίει που «ρούφηξε» όλο το υπόλοιπο του λογαριασμού αυτού, και μάλιστα μόλις κατατέθηκαν οι επιδοτήσεις, δεν ευσταθεί, επειδή η ίδια η τράπεζα καθορίζει, εγκρίνει και θέτει σε εφαρμογή τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες λειτουργίας του αυτόματου μηχανογραφικού συστήματος αναλήψεων για εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών των δανειοληπτών.

Ο αγρότης Γεώργιος Λούζης, με ήδη κλονισμένη υγεία, υπέστη μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση αισθανόμενος ότι είναι απροστάτευτος και απειλούμενος από το «σύστημα», που του αφαιρεί όλα τα πενιχρά διαθέσιμα χρήματά του, απολύτως απαραίτητα, ωστόσο, για την επιβίωσή του. Αισθάνεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προσποριστεί τα στοιχειώδη του βίου και για αυτό αποφασίζει να «φύγει» από τη ζωή.

Η Κυβέρνηση είναι έκθετη και υπόλογη για αυτή την εγκληματική ενέργεια, όπως επίσης και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διασώθηκαν από την κατάρρευση με επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων και ειδικά στην Πειραιώς έχουν καταβληθεί (μαζί με τα ποσά που δόθηκαν για κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των «εξυγιασμένων τραπεζών), πάνω από 17 δις ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ (δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου) στην τράπεζα αυτή, παραμένει ακόμη υψηλό (67 %), παρά την προσπάθεια επανιδιωτικοποίησής της. Κατά συνέπεια πρόκειται ουσιαστικά για κρατική τράπεζα.

Επειδή η Κυβέρνηση πρέπει να θέτει σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και να μην επιτρέπει αυτού του είδους τις εγκληματικές ενέργειες από κρατικές τράπεζες.

Επειδή οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από την απειλή υφαρπαγής των λιγοστών διαθεσίμων τους, που είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.

Επειδή οι τραπεζικές μεθοδεύσεις καλύπτονται πίσω από τα δήθεν λάθη των συστημάτων τους, που όμως σχεδιάζονται και εγκρίνονται από τις ίδιες


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υποχρεωθούν οι τράπεζες να προσαρμόσουν τα συστήματά τους έτσι ώστε να προστατεύονται οι ενήμεροι δανειολήπτες;
Θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να μην προχωρούν σε υπεξαίρεση των πενιχρών αγροτικών επιδοτήσεων, που σύμφωνα με κοινοτική οδηγία και νόμο δεν εκχωρούνται ούτε κατάσχονται;
Ποιες θα είναι οι κυρώσεις προς την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία παράνομα «τράβηξε» τα χρήματα των επιδοτήσεων του άτυχου αγρότη, και τον οδήγησε στην απόγνωση και το θάνατο;
Θα υποχρεώσει το Υπουργείο Οικονομικών την Τράπεζα Πειραιώς να αποζημιώσει την οικογένεια του άτυχου αγρότη, με δεδομένο ότι η ευθύνη για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ανήκει αποκλειστικά στην Τράπεζα Πειραιώς;


Ο ερωτών Βουλευτής
Πετράκος Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου