Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΜΕ «ΘΑ» ΚΑΙ «ΑΝ» ΕΜΠΑΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μόνο αόριστη υποσχεσιολογία έχει να προσφέρει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι βλέπουν την οικονομική τους καταστροφή να πλησιάζει γοργά, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα, το οποίο αποτελεί απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αν και στο εσωτερικό εμπαίζει το λαό και πρώτους απ’ όλους τουςαγρότες, στο εξωτερικό είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις της ΕΕ και στηρίζει συνειδητά τις επιθετικές τυχοδιωκτικές ενέργειες στην Ουκρανική κρίση, που εκπορεύονται απόΟυάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ΕΕ για το θέμα των αποζημιώσεων, θέλει να αποποιηθεί τις βαρύτατες ευθύνες της γι’ αυτή τη δραματική κατάσταση. Ωστόσο, η αγροτιά και ειδικά οι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την ΕΕ, αφού τα κονδύλια τα οποία υποτίθεται ότι έχουν συγκεντρωθεί σε επίπεδο για την αντιμετώπιση διαφόρων κρίσεων στον αγροτικό τομέα αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια «σταγόνα στον ωκεανό» αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε καν τις ζημιές των ιταλών παραγωγών…

Παράλληλα, η κυβέρνηση δια του Δ. Κούρκουλα, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την πολιτική ευθυγράμμισή της με τις επιταγές της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας θετικές τις ανακοινώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου ΓεωργίαςΝτατσιάν Τσόλος και δήλωσε υποκριτικά ότι η ελληνική πολιτεία θα σταθεί στους αγρότες, που είναι όπως είπε, «παράπλευρα θύματα μιας διεθνοπολιτικής κρίσης».

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει σε αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ως συνέπεια των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της, θα έχει ευρύτερες πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, οι οποίες δεν θα περιοριστούν στον αγροτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Οι εξαγωγικοί κλάδοι θα επηρεαστούν αρνητικά, γεγονός το οποίο θα συμβάλει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση νέας βύθισης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ευρύτερο πλήγμα και υποβάθμισ, θα δεχθούν οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας τόσο με τηΡωσία όσο και με τις χώρες που συμμετέχουν στη ρωσική Κοινοπολιτεία, ενώ η αποκατάστασή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα.


Πλήγμα, όμως, δεν θα δεχθούν μόνο οι εμπορικές σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία αλλά και οιπολιτικές, εξέλιξη ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, αφού η Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν έχεικανένα όφελος από το να αποκόπτει φιλικές διακρατικές σχέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουναξιόλογες συμμαχίες και στηρίγματα , σε μια εξαιρετικά ρευστή διεθνή κατάσταση.

Η Ελλάδα οφείλει γυρίσει τις πλάτες της στις νεο-ψυχροπολεμικές αμερικανο - ΕΕ επιλογές στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, οι οποίες όχι μόνο είναι επιζήμιες και οξύνει την ελληνική κρίση αλλά και είναι επιλογές παρωχημένες, που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΡΩΣΟ-ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη (12/8) ότι η χώρα του ήλθε σε συμφωνία με την Αίγυπτο για την διευκόλυνση των εξαγωγών αιγυπτιακών αγαθών προς τη ρωσική αγορά.

Οι δύο χώρες, μάλιστα, φέρονται, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, να συζητούν την προσχώρηση της Αιγύπτου στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα εξαγάγει 5 - 5,5 εκατομμύρια τόνους σιτάρι στην αραβική βορειοαφρικανική χώρα, με την Αίγυπτο να αυξάνει τις εξαγωγές της προς τη Μόσχα κατά 30%. Η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνάντηση του κ. Πούτιν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

Εντείνεται η αγωνία των ροδακινοπαραγωγών για τις τιμές, όπου εντός της αγοράς δέχονται ισχυρές πιέσεις και η πτώση φτάνει ακόμα και το 50%.

Όπως αναφέρουν "Τα Νέα" της Τετάρτης, εντός της ημέρας λήγει η προθεσμία που είχε δώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς όλες τις Περιφέρειες για την αποστολή στοιχείων που αφορά στην παραγωγή ροδακίνων σε επτά νομούς (Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη, Λάρισα, Φλώρινα, Πιερία και Θεσσαλονίκη). Τα στοιχεία αφορούν στην παραγωγή, τις ποσότητες επιστροφών και την παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου