Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΝΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ, ΔΕΝ ΕΙΔΕ

Του Βασίλη Μακρίδη* Στις 6 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ρεπορτάζ του πρακτορείου«Reuters» εμφανίστηκε μια ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η οποία καταδίκαζε, λέει «τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία» και «την προσπάθεια, με πρόσχημα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις Νοτιο-Ανατολικές περιοχές, να εισβάλει ρωσικός στρατός στην περιοχή». Γινόταν λόγος για περίπου 20 χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι, δήθεν, βρίσκονται σε ετοιμότητα να εισβάλουν ανά πάσα στιγμή στο ουκρανικό
έδαφος.

Παράλληλα,προχτές αργά το βράδυ (προς πρώτες πρωινές ώρες της επομένης) το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ, με απόντες τους εκπροσώπους τωνΗΠΑ και της Ουκρανίας (!!!) απέρριψε την πρόταση της Ρωσίας για δημιουργία“διαδρόμου” προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή τουΝτονμπάς. Ο μονιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Σ.Α. χρησιμοποίησε, ουσιαστικά, τη συλλογιστική του ΝΑΤΟ, ώστε να αιτιολογήσει τη στάση των δυτικών, κυρίως, κρατών σε αυτό το ζήτημα, κάτι που ανάγκασε τον εκπρόσωπο της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν να επιτεθεί δριμύτατα στον Βρετανό ομόλογό του και να αναφέρει, σε γενικές γραμμές, ότι Δύση «κλείνει τα μάτια της» μπροστά στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι ανελέητοι και εκδικητικοί βομβαρδισμοί των πόλεων και των χωριών του Ντονμπάς από τα στρατεύματα της χούντας του Κιέβου και προσπαθεί να κάνει πολιτικάντικα παιχνίδια πάνω στη δυστυχία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.Η ρωσική πλευρά, βεβαίως, δεν έμεινε άπραγη, ούτε αρκέστηκε στην παρέμβασή της στο Σ.Α. Έτσι, εξασφάλισε την αρωγή και τη συμπαράσταση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΣ), διαμέσου του επικεφαλής του Οργανισμού Ελβετού Πέτερ Μάουρερ, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του Ντονμπάς. Σε περίπτωση που η «επίσημη» ουκρανική κυβέρνηση αρνηθεί την διευκόλυνση και τη διέλευση της αποστολής του ΔΕΣ στις ΝΑ περιοχές της χώρας, αυτό θα συνιστά παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει την Ουκρανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χάγης.

Ας δούμε όμως σε λίγο μεγαλύτερο βάθος το πρώτο ζήτημα που θίξαμε, δηλαδή τις δήθεν κινήσεις του ρωσικού στρατού στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Πρώτα απ’ όλα, για όσους δεν το γνωρίζουν, η Περιφέρεια του Ροστόβ, η οποία συνορεύει άμεσα με την περιοχή του Ντονμπάς της ΝΑ Ουκρανίας, αποτελεί τηνέδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης του Βορείου Καυκάσου, μίας από τις μεγαλύτερες και, εκ των πραγμάτων, σημαντικότερες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού από το 1991 και μετά έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές να συμμετέχει σε θέατρα πραγματικών στρατιωτικών συγκρούσεων (Τσετσενία, Νότια Οσετία κλπ).

Οι 20 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες τους οποίους επικαλείται το ΝΑΤΟ βρίσκονται ούτως ή άλλως στην περιοχή εδώ και δεκαετίες και δεν μετακινήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν παρατηρήθηκε καμία επιπλέον κίνηση, ούτε κάποιου είδους στρατιωτική άσκηση από την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης στη ΝΑ Ουκρανία, κάτι που το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να γνωρίζει, αφού τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά του αεροπλάνα που πετούν πάνω από την ουκρανική επικράτεια με την άδεια της «επίσημης» κυβέρνησης της χώρας δεν έχουν δώσει ανάλογες πληροφορίες.

Επίσης, προκαλεί θυμηδία η στοιχειώδης άγνοια της γεωγραφίας της ευρύτερης περιοχής από στελέχη της διοίκησης των ΗΠΑ, όπως η διαβόητη πλέον εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, η οποία αφού πριν από καιρό… «ανακάλυψε» θάλασσα στη… Λευκορωσία (στην οποία, κατά την άποψή της, θα εμφανίζονταν… ρωσικά υποβρύχια!!!), πριν μερικές μέρες, μιλώντας πάλι για δήθεν κινήσεις του ρωσικού στρατού στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα (τις οποίες και καταδίκασε, βεβαίως, μετά βδελυγμίας!!!), αναφέρθηκε σε κινήσεις που γίνονταν στην περιοχή της πόλης Άστραχαν, στις εκβολές του ποταμού Βόλγα, στο βόρειο τμήμα της Κασπίας Θάλασσας!… Πόσο απέχει η περιοχή αυτή από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα;;; Μόλις… 800 χιλιόμετρα στην ευθεία!!! Ψιλοπράματα, για την κυρία εκπρόσωπο Τύπου…

Το ουσιαστικότερο, όμως, συμπέρασμα που βγαίνει από τη σύνδεση όλων αυτών των θεμάτων, είναι ότι η Δύση «δεν ξέρει, δεν άκουσε και δεν είδε»απολύτως τίποτε για το δράμα των κατοίκων της περιοχής του Ντονμπάς… Πέραν της φυσικής καταστροφής που έχουν υποστεί όλες οι υποδομές των πόλεων και των χωριών της περιοχής από τους ανελέητους βομβαρδισμούς τόσο του επίσημου ουκρανικού στρατού, όσο και της περιβόητης (αποτελούμενης αποκλειστικά από μέλη του «Δεξιού Τομέα») νεοναζιστικής «Εθνοφρουράς», υπάρχει το δράμα των περισσότερων από 800 χιλιάδες κατοίκων της περιοχής που έχουν περάσει στο έδαφος της Ρωσίας και επιζητούν καταφύγιο ασφαλούς διαμονής και διαβίωσης. Από αυτούς, σημειωτέον, περισσότεροι από 170 χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση Άδειας Μόνιμης Διαμονής στη Ρωσία, στην οποία ζουν ήδη περί τα 3 εκατομμύριαΟυκρανοί πολίτες ως οικονομικοί μετανάστες.

Και ο «στρουθοκαμηλισμός» των Δυτικών μόνο τυχαίος δεν είναι, αφού πραγματικά το ενδιαφέρον τους για το δράμα των κατοίκων του Ντονμπάς είναιΜΗΔΑΜΙΝΟ. Αντιθέτως, εξυπηρετούνται αφάνταστα από το «άδειασμα» της περιοχής από κατοίκους, αφού τα απώτερα σχέδιά τους συμπεριλαμβάνουν τηδημιουργία ΝΑΤΟϊκού πολυγώνου στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς θα συνεχιστεί, κατά πλήρη παραβίαση των συμφωνηθέντων με τη Ρωσία ακόμη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Για να το πούμε απλά και λαϊκά, «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αφού αυτοί που κατηγορούν τους Ρώσους για δήθεν επιθετικότητα και επεκτατικές τάσεις στην περιοχή, είναι αυτοί ακριβώς που τις έχουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις επιβάλουν.

Φυσικά οι Ρώσοι δεν παραμένουν απλοί θεατές απέναντι σε αυτά τα σχέδια των Δυτικών (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ & ΕΕ), παραμένουν ωστόσο ψύχραιμοι και δεν αντιδρούν βίαια στις ωμές προκλήσεις της απέναντι πλευράς, ειδικά δε του ουκρανικού στρατού και της νεοναζιστικής «Εθνοφρουράς», οι οποίοι έχουν μέχρι τώρα στείλει κάμποσους πυραύλους και βλήματα όλμου προς τη μεριά της ρωσικής επικράτειας χωρίς να λάβουν ανάλογη απάντηση.

Η ρωσική ηγεσία παίζει κυρίως στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, ενισχύοντας ήδη υπάρχουσες διεθνείς συμμαχίες της ή δημιουργώντας νέες και περιμένει τους Δυτικούς, κατά το κοινώς λεγόμενο, «στη γωνία»… Το βέβαιο επίσης είναι, ότι ο κόσμος που ζούμε δεν μπορεί, πλέον, να είναι μονοπολικός και, κατά τα φαινόμενα δεν θα παραμείνει τέτοιος για πολύ ακόμη…

*Ο Βασίλης Μακρίδης είναι δημοσιογράφος και μεταφραστής, απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ροστόβ (Ρωσία), νυν Νότιου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου