Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ Η Θεατρική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας που διαγωνιστήκαμε 7 θεατρικές ομάδες απ όλη την Ελλάδα και από τις Βρυξέλες, έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσουμε κάποιες απ’ αυτές.
Πρώτη είναι η Θεατρική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ( ΟΠΑ ) με την παράσταση ‘’ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ’’του Φράνκ Βέντεκιντ
https://www.youtube.com/watch?v=QY4VgFq4dNs https://www.youtube.com/watch?v=43kT2wXmfks
Βραβείο ενδυματολογίας
ΕΠΑΙΝΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ:
Στην Ευγνωσία Σοφιανίδου για το ρόλο της διευθύντριας και στον Αλέξανδρο Νούσκα-Βαρελά για το ρόλο του Μόριτς.
Για μία μόνο παράσταση το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 8:30 μ.μ
Κάντε κράτηση. Τηλ. 27410 86330 6977408956

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
(Frühlingserwachen)

Το έργο
Τα δεινά της εφηβείας, η σεξουαλική σύγχυση, το άγχος, η βία, ο θάνατος. Όλα αυτά σε ένα κείμενο – λογοκριμένο ως πορνογράφημα από τη συντηρητική κοινωνία του 1891 αλλά και τις μεταγενέστερες– που περιγράφει δίχως σοβαροφάνειες την ψυχική και τη σωματική αναστάτωση των εφήβων με όχημα τη σεξουαλική αφύπνιση και προορισμό την ερμηνεία της ίδιας της ζωής.

Συντελεστές του έργου
συγγραφέας: Frank Wedekind (1864 – 1918)
απόδοση: Νάση Σακιώτη

σκηνοθεσία: Βασίλης Ασλανίδης

ενδυματολογία: Αμαλία Μπόγρη

σκηνογραφία: Ευγνωσία Σοφιανίδου

μουσική επιμέλεια: Νικόλας Τσελέντης

μακιγιάζ: Μαρία Παπαδοπούλου

βοηθός σκηνοθέτη: Νάση Σακιώτη

βίντεο / φωτογράφηση : Αμάντα Μήλλα

επιμέλεια αφίσας: Κατερίνα Κίννα

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Γωγώ Κανελλάκη, Ειρήνη Βιτσέντου, Νικόλας Τσελέντης, Πάνος Κίκκος, Αλέξανδρος Νούσκας – Βαρελάς, Γιάννης Λάπας, Αντώνης Ρίτσης, Ορέστης Στύλος, Χαριτίνη Τσιαμπούλα, Αλίνα Τσιαμπούλα, Αναστασία Βουρλούμη, Μαρία Μπονιάτη, Ελεάννα Ανδριτσάκη, Μαρία Νησωτάκη, Ευγνωσία Σοφιανίδου, Ξένια Τσάκωνα, Χρυσάνθη Φύτιζα.

« Θεατρική Ομάδα Ο.Π.Α.»
Η Θεατρική Ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με δείγματα γραφής ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως μία από τις παλαιότερες φοιτητικές θεατρικές ομάδες της χώρας, ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το 1992. Έκτοτε, η ομάδα συνεχίζοντας την καλλιτεχνική πορεία της ανεβάζει τρεις με τέσσερις παραστάσεις το χρόνο και έχει παρουσιάσει πάνω από 40 έργα σε διάφορα θέατρα της Αθήνας, με ενδεικτικά παραδείγματα: Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Μποστ), Λυσσασμένη Γάτα (Τέννεσσι Ουίλιαμς), Λυσιστράτη (Αριστοφάνης), Persepolis (μεταφορά σε θέατρο του κόμικ της Marjane Satrapi), Όπερα της Πεντάρας (Μπέρτολντ Μπρεχτ/Κουρτ Βάιλ), κ.ά. Εντάσσεται από κοινού με άλλες πολιτιστικές ομάδες (χορού, μουσικής κ.ά.) στη Φοιτητική Λέσχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου απ' όπου και χρηματοδοτείται. Είναι μέλος τουΠανελλήνιου Συλλόγου Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου.







Λίγα λόγια για την παράσταση



Μετά από πολύ καιρό, οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, μου δώσανε την ευκαιρία να ξαναδουλέψω με ερασιτέχνες ηθοποιούς σ’ ένα έργο που μόνο «ερασιτεχνισμούς» δε χωράει. Έτσι ψάξαμε μαζί, ξεκινώντας από το γερμανικό πρωτότυπο έργο, τα «μυστικά» του έργου του Φρανκ Βέντεκιντ. Είναι ένα έργο που, όταν γράφτηκε, στα τέλη του 19ου αιώνα, χαρακτηρίστηκε πορνογράφημα. Δίκαιος χαρακτηρισμός θα έλεγα, «διαβάζοντας» τα ήθη της εποχής. Κι αν σήμερα δε φτάνουμε σε τόσο ακραίες διαπιστώσεις, δεν είναι γιατί η εποχή μας αγαπάει τους ελεύθερους και ηθικούς, ούτε γιατί είναι λιγότερο πουριτανική. Απλά την «εποχή μας» δεν την ενοχλεί ιδιαίτερα ν’ ακούγονται και μερικές ανθρωποκεντρικές ελεύθερες φωνές με υπαρξιακές ανησυχίες. Ξέρει ότι θα τις «χωνέψει» γρήγορα. Όσο γρήγορα χρειάζεται να μετατρέψει μια νεανική φιλοδοξία σε γεροντική απόγνωση. Όνειρα κι απελπισίες χωρίς ηλικιακό πρόσημο, που με τη βίαιη αλληλοδιαδοχή τους αποθαρρύνουν κάθε προσπάθεια εξανθρωπισμού του πλανήτη. Κι αν κάποιες φωνές δεν «μετανοούν», εξαφανίζονται πίσω από τη μάσκα της ελευθερίας του «homo profitable» και της σύγχυσης της πανταχόθεν πληροφόρησης που ανακατεύει αξίες και σκουπίδια στον κάδο του «πλουραλισμού». Ίσως μόνη ελπίδα που μένει είναι η παιδεία και η τέχνη, όταν παλεύουν να φέρουν την ειρήνη στο εμφύλιο πόλεμο, που χωρίζει τη φυλή των ανθρώπων.

Βασίλης Ασλανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου