Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στην οικονομική ανισότητα

Την τελευταία θέση στην οικονομική ισότητα μεταξύ 28 χωρών της Ευρώπης καταλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του SIM Europe. Παράλληλα βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις, μετά από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας και τις ευκαιρίες που προσφέρονται σε παιδιά και νέους να ξεφύγουν από τον τον φαύλο κύκλο. Διπλασιάστηκε η φτώχεια στα χρόνια της κρίσης, χτυπήθηκαν τα κατώτερα εισοδήματα
Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, στη Δύση, με τηνΕλλάδα να είναι πρωταθλήτρια της ανισότητας στην ευρωζώνη, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ.
Η οικονομική ανισότητα βλάπτει την ανάπτυξη, παρ' όλα αυτά βρίσκεται σε υψηλά τριακονταετίας στη Δύση. Η Ελλάδα είναι σε δεινή θέση, καθώς έρχεται πρώτη στην ευρωζώνη ενώ έχει και την 7η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ, ο παγκόσμιος οργανισμός διαπιστώνει ότι η ψαλίδα μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων ανοίγει διαρκώς. Η ανισότητα στα εισοδήματα στο δυτικό κόσμο είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 30 χρόνων. Μάλιστα η μελέτη διαψεύδει ότι η μεγαλύτερη ανισότητα αποτελεί κίνητρο και εφαλτήριο για την επίτευξη μεγαλύτερου εισοδήματος, αντίθετα δείχνει ότι τείνει να παγιώσει τη φτώχεια.

Από τις χώρες με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση των χωρών της ευρωζώνης και στη δεύτερη χειρότερη της Ε.Ε., αμέσως κάτω από τη Μεγάλη Βρετανία. Μόνο η Λετονία είναι σε χειρότερη θέση, αλλά προτού ακόμα μπει στο ευρώ. Από τις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η χειρότερη θέση πίσω από Βρετανία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Τουρκία, Μεξικό και Χιλή, με την τελευταία να παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση από τις χώρες του οργανισμού.

Διπλασιάσθηκε η φτώχεια στην Ελλάδα

H Ελλάδα παρουσιάζει τη χειρότερη πτώση εισοδημάτων στο εισοδηματικά κατώτερο 10% του πληθυσμού από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχαναν κάθε χρόνο το 8% του καθαρού εισοδήματός τους τα χρόνια της κρίσης. Επιπλέον, εάν ληφθεί ως αφετηρία το προ κρίσης όριο της φτώχειας στην Ελλάδα, τότε η φτώχεια έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας στο 27%, όπως αναφέρει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η ανισότητα δεν διευρύνθηκε μόνο σε περιόδους ύφεσης αλλά και σε διαστήματα οικονομικής ανάπτυξης. Το πρόβλημα μάλιστα είναι όχι μόνο ότι το υψηλότερο 1% του πληθυσμού έλαβε τη μερίδα του λέοντος από την ανάπτυξη, αλλά και ότι το κατώτερο 40% του πληθυσμού είδε το εισόδημά του είτε να μένει αμετάβλητο, είτε να μειώνεται.

H μελέτη κάνει διαχωρισμό μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών εισοδήματος. Το κατώτερο στρώμα είναι το 10% του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα. Επόμενο κομμάτι της κλίμακας είναι το αμέσως παραπάνω 40% και ως μέσο εισόδημα η μελέτη θεωρεί το ανώτερο 50%-90%.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τις συνέπειες της ανισότητας όχι μόνο στο κοινωνικό και στο πολιτικό κομμάτι, αλλά και στο οικονομικό: «Το κεντρικό επιχείρημα αυτής της δημοσίευσης είναι ότι… η υψηλή και συχνά ανοδικά κινούμενη ανισότητα δημιουργεί σοβαρές οικονομικές ανησυχίες, όχι μόνο για αυτούς που κερδίζουν λίγα, αλλά και στη γενικότερη ευρωστία και βιωσιμότητα των οικονομιών μας. Με άλλα λόγια, η αυξανόμενη ανισότητα είναι κακή μακροπρόθεσμα για την ανάπτυξη».

Ο ΟΟΣΑ καταλήγει με έκκληση να αναληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα ευνοούν όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την καλύτερη διανομή του πλούτου. Η ενίσχυση των τάσεων στις μισθολογικές και εισοδηματικές διαφορές μεταξύ των πολιτών έχει επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα και στο ασφαλιστικό σύστημα, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι η αναστροφή της τάσης αύξησης της ανισότητας είναι δύσκολη, καθώς η τελευταία δείχνει να είναι «ενδημική στις οικονομικές μας δομές».






Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου