Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΦΑΣΙΖΟΥΣΑΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΡΙΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΩΝ ΚΡΑΤΙΔΙΩΝ
Νέα πολύ αρνητικά έως επικίνδυνα δεδομένα, όχι μόνο για την Γερμανία αλλά και για ολόκληρη τηνΕυρώπη, φαίνεται ότι διαμορφώνουν οιΚυριακάτικες εκλογές σε τρία Γερμανικάομόσπονδα κρατίδια, οι οποίες είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την άνοδο της ρατσιστικής καιφασίζουσας Γερμανικής ακροδεξιάς, με την καθίζηση των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.
Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν ως θλιβερή συνέχεια άλλων εκλογικών αποτελεσμάτων χωρών τηςΚεντρικής Ευρώπης, όπου οι ακροδεξιές και αμιγείες φασιστικές δυνάμεις σημείωσαν άνοδο.

Οι επιλογές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, των κλειστώνευρωπαϊκών συνόρων, οι νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές οικονομικές επιλογές στην ήπειρο, ημνημονιακή νεοαποικιοκρατία στο εσωτερικό της ΕΕ και η συνεχής υποχώρηση των κυρίαρχωνδυνάμεων στην αντζέντα της ακροδεξιάς, δυστυχώς, αποθράσυναν την ακραία και φασίζουσα δεξιά, οποία φαίνεται να περνάει στην αντεπίθεση και να κερδίζει έδαφος.

Την ίδια ώρα, δεν ήταν καθόλου μικρό το πλήγμα που επέφερε σε όλη Ευρώπη η διάψευση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ και η ταπεινωτική συνθηκολόγηση του Τσίπρα.

Στην παρακμάζουσα, παραπαίουσα και με διαλυτική εικόνα ΕΕ, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μετά και τις Γερμανικές εκλογές μια διαφορετική, άκρως σκοτεινή, κατάσταση, ιδιαίτερα στην Κεντρική,Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, που θυμίζει, σε άλλη μορφή, συνθήκες μεσοπολέμου.

Μπροστά στην Αριστερά της Ευρώπης ορθώνονται νέες προκλήσεις που απαιτούν τη συνολικήεπανίδρυση της, την βαθιά σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική Γερμανική ΕΕ, τηνριζοσπαστικοποίηση της, τον πιο πλατύ εργατικό και λαϊκό προσανατολισμό της, την κοινή δράσηκαι συνεργασία των δυνάμεων της για την προγραμματική και κινηματική αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενίσχυση στις τοπικές εκλογές, σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, φαίνεται πως κατέγραψε σήμερα η λαϊκιστική φασίζουσα ακρόδεξιά της Γερμανίας με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που την εκπροσωπεί να εξασφαλίζει από 11% έως και 23% των ψήφων, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ να ηττάται στις δύο από τις τρεις ψηφοφορίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit polls.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία κάνει την είσοδό της και στα τρία τοπικά κοινοβούλια, ενώ οι συντηρητικοί της Μέρκελ χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, ενώ πρώτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με 32,3%, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε το θέμα των προσφύγων.

Στην Σαξονία-Ανχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η AfD αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, με 23% των ψήφων, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη για μία χώρα όπου το ναζιστικό της παρελθόν είχε κρατήσει μέχρι σήμερα στο περιθώριο της δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Η CDU της Μέρκελ εξακολουθεί να είναι εδώ πρώτη δύναμη με το 29% των ψήφων.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία ακολούθησε κατά πόδας ξενόφοβες εξαγγελίες, δεν καταφέρνει να ηγηθεί στο κρατίδιο που παραμένει στα χέρια των σοσιαδλημοκρατών (SPD), το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων, έναντι 32,5% της CDU.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου