Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η ελευθεροτυπία αιμορραγεί, η Ευρώπη σιγεί

Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας efsyn.gr
«Ανεστάλη το Σύνταγμα. Μέρα ντροπής» ήταν ο τελευταίος τίτλος της αντιπολιτευόμενης «Zaman», της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία τουρκικής εφημερίδας, λίγες ώρες πριν από την οριστική «κατάληψή» της από τους διορισμένους εντολοδόχους του Ταγίπ Ερντογάν.
Τίτλος που επιβεβαιώθηκε αμέσως, αφού το Σαββατοκύριακο η αστυνομία χρησιμοποίησε όλο της το οπλοστάσιο –δακρυγόνα, αντλίες νερού, πλαστικές σφαίρες, συλλήψεις και άφθονο ξύλο– για να διαλύσει διαδοχικές διαδηλώσεις υποστηρικτών της ελευθεροτυπίας μπροστά στο κτίριο της εφημερίδας και του «αδελφού» πρακτορείου ειδήσεων Cihan.

Η τελευταία πράξη του δράματος της «Zaman» άρχισε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά το πολυσυζητημένο ραντεβού του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό και δυόμισι μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, όταν διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλαν στα γραφεία της.

«Ολες οι συνδέσεις Ιντερνετ έχουν κοπεί» έγραψε στο Twitter ο διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης.


Με δακρυγόνα και βία επέβαλαν οι αρχές τους νέους «διαχειριστές» της εφημερίδας Zaman. Ετσι φιμώνεται ο Τύπος στην Τουρκία... |

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως οι διορισμένοι «διαχειριστές» –ένας δημοσιογράφος και δύο δικηγόροι, όλοι γνωστοί υποστηρικτές του Ερντογάν– απέλυσαν τον διευθυντή του ομίλου Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτσί και τον αρθρογράφο Μπουλέντ Κενές.

Η αστυνομία συνέχισε να επιτίθεται με αγριότητα στους χιλιάδες διαδηλωτές που τόλμησαν να συγκεντρωθούν τόσο το Σάββατο όσο και χτες το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι σε όσους αντιστέκονται στο μονοπώλιο της ενημέρωσης.

Η βίαιη καταστολή συνεχίστηκε στην Πόλη και το απόγευμα, αυτή τη φορά σε βάρος πλήθους διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, με αφορμή τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Χτες κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της «νέας» «Ζaman», με καθαρά φιλοκυβερνητική γραμμή στο πρωτοσέλιδο και τα σχόλια.

Η δημοσιογραφική πιάτσα «βουίζει» πως το φύλλο τυπώθηκε στα πιεστήρια της εφημερίδας «Sabah», συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαμπρός του «σουλτάνου»...

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι το δικαστήριο που ουσιαστικά έβαλε λουκέτο στην ανεξάρτητη «Zaman» ενέργησε σαν «πολιτικό εργαλείο της κυβέρνησης».

Σκληρή ήταν επίσης η αντίδραση τόσο της Ουάσινγκτον, που εξέφρασε τη λύπη της γι' αυτή «την τελευταία μιας σειράς ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών ενεργειών» της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης «και αυτών που την επικρίνουν», όσο και της Μόσχας, που τόνισε πως επιθυμεί τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα συμβάντα: «Ελπίζουμε ότι οι δυτικοί εταίροι μας θα βάλουν στην άκρη τους φόβους τους πως θα δυσαρεστήσουν την Αγκυρα».
Σιγή ιχθύος


Γελοιoγραφία του Baudim |

Σε τελείως άλλο μήκος κύματος έναντι της Τουρκίας, πολύ πιο... «χλιαρό», κινείται δυστυχώς η «θεσμική» Ευρώπη.

Το μόνο που βρήκε να πει η διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε. στη σχετική ανακοίνωσή της ήταν πως «[Η] Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να σέβεται και να προωθεί υψηλούς δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Φυσικά, υπήρξαν πολλές άλλες μεμονωμένες δηλώσεις κατακραυγής από οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στη σημερινή κρίσιμη σύνοδο Ευρώπης - Τουρκίας.

Αλλά οι ευρωπαϊκές θεσμικές αντιδράσεις είναι επιεικώς αναιμικές.


Σκίτσο του Latuff |

Ο λόγος πίσω από αυτή την ύποπτη σιωπή είναι προφανής: οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη τη γερμανική, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν ένα ναυάγιο στο μεγάλο παζάρι με την Τουρκία για το προσφυγικό για το κλείσιμο μιας εφημερίδας, όταν μάλιστα δεν το έπραξαν τόσο καιρό για τη συνεχιζόμενη πολιορκία και τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων σε κουρδικές πόλεις όπως το Ντιγιάρμπακιρ και η Τζίζρε, και ακόμη περισσότερο για τους συνεχιζόμενους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς του Ερντογάν στη βόρεια Συρία ή τις «αμαρτωλές» σχέσεις του με τον κοινό υποτίθεται εχθρό, το «Ισλαμικό κράτος», αλλά και οργανώσεις φανατικών τζιχαντιστών όπως η Αλ Νούσρα.

Είναι ένας γάμος από συμφέρον: «Η Ευρώπη βλέπει την Τουρκία σαν τον σωτήρα της και έχει ανάγκη τον Ερντογάν για να σταματήσει πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο Ερντογάν χρειάζεται την Ευρώπη για να κερδίσει έναν φίλο στη Δύση τώρα που ο άλλος σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, μοιάζει να απομακρύνεται»», σχολιάζει σε εξαιρετική ανάλυσή του ο ιστότοπος Politico.

«Η Τουρκία έχει ξεμείνει από φίλους και η Ευρώπη δεν έχει άλλη ελπίδα. Για τον λόγο αυτό θα δούμε στενότερη συνεργασία», συμπληρώνει ο Μουράτ Ερντογάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hacettepe της Αγκυρας.

Και σε αυτό το ανομολόγητο δούναι και λαβείν το βασικό αντάλλαγμα που δίνει η Ευρώπη για να γλιτώσει από το «προσφυγικό πρόβλημα» είναι η «λευκή επιταγή» προς την Αγκυρα για τις συστηματικές παραβιάσεις ελευθεριών και δικαιωμάτων και το βρόμικο παιχνίδι στη Συρία.

«Οι Ευρωπαίοι θα περιορίσουν αισθητά την κριτική τους και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική κοινωνία», εκτιμά ο καθηγητής. Και οι πρόσφυγες; «Ο κόσμος θα συνεχίσει να έρχεται για χρόνια. Παρότι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη».
Νέο έντυπο


Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λέει το παλιό ρητό. Και πολλοί δημοσιογράφοι της «Zaman» το έκαναν πράξη, αφού χτες εξέδωσαν μία ολοκαίνουργια εφημερίδα, τη «Yarına Bakış» (Αυριανή Ματιά), που αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στην εισβολή στα γραφεία της εφημερίδας και τη βίαιη αστυνομική καταστολή που ακολούθησε το Σάββατο.

Ο βασικός τίτλος της ήταν «Ρίξε αυτόν κάτω»και αναφέρεται στην εντολή αξιωματικού της αστυνομίας για εκπαραθύρωση δημοσιογράφου από τον 4ο όροφο της «Zaman», που ευτυχώς δεν εκτελέστηκε, ενώ ο υπέρτιτλος γράφει:«Εκτοξευτήρες νερού, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες δεν ήταν αρκετά»...

Από όλη την οικογένεια της «Εφ.Συν», μια ευχή για τους μαχητικούς συναδέλφους:
Καλοτάξιδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου