Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Διογκώνονται τα ξενοφοβικά, ακροδεξιά ή και καθαρά φιλοναζιστικά ρεύματα στις χώρες της κεντρικής, δυτικής και βόρειας Ευρώπης, όπως διαμηνύουν και τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Σλοβακία και των τοπικών στο κρατίδιο της Έσσης, στη Γερμανία.
Στη Σλοβακία, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο υπέστη σημαντική μείωση, στο 28%, σε ένα φόντο κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού, που δυσκολεύει το σχηματισμό κυβέρνησης. Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ήταν το μέχρι πρότινος περιθωριακό, ακροδεξιό “Λαϊκό Κόμμα-Η Δική μας Σλοβακία”, που μπαίνει στη Βουλή με 8% των ψήφων. Πρόκειται για ένα καθαρά φασιστικό κόμμα, ο επικεφαλής του οποίου, Μαριάν Κοτλέμπα, εμφανίζεται δημοσίως με τη στολή των κουίσλινγκ που είχαν εγκαταστήσει οι Ναζί, στη διάρκεια της κατοχής (1939-1945).

Δυστυχώς, δεν πρόκειται μόνο για κάποιο ακροδεξιό καρκίνωμα, εξοστρακισμένο στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Υπενθυμίζουμε ότι ο “σοσιαλιστής” Φίτσο ήταν εκείνος που υποστήριξε τις προάλλες ότι η Ελλάδα πρέπει να “θυσιαστεί” για το καλό της Ε.Ε. και να μετραπεί σε ένα τεράστιο hot spotπροσφύγων. Οι ομοϊδεάτες του “σοσιαλιστές” της Δανίας ψήφισαν μαζί με τη Δεξιά και την Ακροδεξιάτον επονείδιστο νόμο που θεσπίζει κατάσχεση τιμαλφών των προσφύγων και των μεταναστών, ξυπνώντας συνειρμούς με αντίστοιχες πρακτικές του Τρίτου Ράιχ.

Αλλά και στην Αυστρία, ο “σοσιαλιστής” καγκελάριος και “φίλος” του Αλέξη Τσίπρα, Βέρνερ Φάιμαν, ήταν εκείνος που μάζεψε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να σφραγίσουν τον Βαλκανικό Διάδρομο των προσφύγων. Η θεαματική άνοδος της Ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές της Άνω Αυστρίας και της Βιέννης, όπου έφτασε το 30% πριν από λίγους μήνες, έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Με άλλα λόγια, η Ακροδεξιά όχι μόνο δεν βρίσκεται σε πολιτική καραντίνα, αλλά είναι εκείνη που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών, το τελευταίο διάστημα.

Ίδια γεύση και στη Γερμανία. Στις εκλογές του σημαντικού κρατιδίου της Έσσης (στο οποίο περιλαμβάνεται και η Φραγκφούρτη), την Κυριακή, η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πήρε το 13,2% των ψήφων, σε βάρος των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ, που σημείωσαν μεγάλη πτώση, περιοριζόμενοι στο 28%. Η άνοδος της AfD ενδέχεται να καταγραφεί και στις επικείμενες εκλογές της 13ης Μαρτίου σε άλλα τρία κρατίδια (Βάδη-Βυτεμβέργη, Μαγδεμβούργο,Ρηνανία-Παλατινάτο) οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου