Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κλείδωσε η συμφωνία – Μείωση 50% του ελληνικού χρέους και μόνιμη εποπτεία

- 100 δισεκατομμύρια ευρώ η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
- 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
- Μέρκελ: "Μόνιμη παρουσία ελεγκτών εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα"
- Ρόμπεϊ: Στην Ελλάδα μέχρι το 2020 το χρέος θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ
- Γ.Παπανδρέου: "Αποφύγαμε τον θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας"
- "Πράσινο φως" από την Κριστίν Λαγκάρντ για την 6η δόση
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ: ΑΓΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΗΣΤΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ!
ΕΛΗΞΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ "27" ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ "ΤΡΥΠΑΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ"!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΣΥΝΟΔΟΥ" ΤΩΝ "17"
ΣΕ ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ Η ΧΩΡΑ!
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΙΠΟΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Σε σκοτεινό τούνελ και χωρίς διέξοδοκινούνται μέχρι αυτήν την ώρα (~20:00 ώρα Ελλάδας) οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, πράγμα που αναδεικνύει τις πελώριεςαντιφάσεις της ευρωζώνης και της ίδια της ΕΕ.

Εδώ και μέρες ενόψει της Συνόδου Κορυφής μαίνεται διαρκώς πιο έντονος ένας άγριος πόλεμοςσυμφερόντων στο τρίγωνο Γερμανίας - Γαλλίας - τραπεζών υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, στα σκληρά μπλοκ του οποίου συντάσσονται οι μικρότερες χώρες, ενώ η Ελλάδα και η κυβέρνησή της μοιάζει ως ωσεί παρών, να προσπαθεί να αντιληφθεί τί τεκταίνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη, έτσι όπως εξελίσσονται μοιάζουν περισσότερο με μακάβρια ολοκληρωτικά κατασκευάσματα,"φυλακές" λαών και ισοπεδωτικοί κοινωνικοί μηχανισμοί χωρίς έλεος και προσχήματα.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι, μέσα σε αυτό το ευρωενωσιακό κλίμα παρακμής, έκπτωσης και μεγάλων αντιθέσεων, μάλλον είναι πολύ δύσκολο στη Σύνοδο να καταλήξει σε αποφάσεις αλλά και αν καταλήξει, το πιθανότερο είναι αυτές να είναι τόσο γενικόλογες και αόριστες που θα θυμίζουν περισσότερο χρησμούς του Μαντείου των Δελφών!


Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΚΑΒΓΑ...

Οι παραπάνω προλογικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται πανηγυρικά και από τις αποφάσεις της πρώτηςΣυνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Στη Σύνοδο αυτή, (το ανακοινωθέν της οποία μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ) "αποφασίστηκε"απλώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ταυτόχρονη αύξηση του βασικού δείκτη ιδίων κεφαλαίων στο 9%, μέχρι τις... 30 Ιουνίου του 2012, τη στιγμή που όλοι συζητούν σε πόσους μήνες θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη!!!!

Όπως μάλιστα αναφέρει το ανακοινωθέν η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) θα ολοκληρώσει την εκπόνηση των αποφάσεων ("finalise the work") στο προσεχές μέλλον.... Στις καλένδες δηλαδή!


Το γεγονός πως η ΕΕ και η ευρωζώνη, λαμβάνουν γενικόλογες αποφάσεις, με διακηρυγμένο σκοπό τηναντιμετώπιση κατεπειγόντων προβλημάτων θέτοντας μάλιστα τόσο μακρινό ορίζοντα υλοιποίησης τους, δείχνει πλήρη αδυναμία και έλλειψη κάθε δυναμικής και πολιτικής βούλησηςγια την εφαρμογή τους!


Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με αποφάσεις που περισσότερο στοχεύουν στον επικοινωνιακό χειρισμότων τραγικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά στην πρακτική καιάμεση αντιμετώπισή τους!

ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση; Αν οι υφιστάμενοι ή νέοι μέτοχοι δεν μπορούν/θέλουν να ενισχύσουν τις τράπεζές τους, τότε θα επιστρατεύονται τα επιμέρους εθνικά κράτη, δηλαδή οι φορολογούμενοι (για άλλη μια φορά) και αν αυτό δεν είναι δυνατό (λόγω εκτόξευσης του κόστους δανεισμού) τότε θα επιστρατεύται το EFSF το οποίο θα παρέχει τη σχετική χρηματοδότηση... Δεν αναφέρονται όμως:


- Το πιο εξωφρενικό, ίσως, είναι πως δεν ξεκαθαρίζεται αν η εκάστοτε κρατική συμμετοχή θα αφοράπρονομιούχες ή κοινές μετοχές! Κρίσιμη λεπτομέρεια: οι κοινές μετοχές έχουν δικαίωμα ψήφου ενώ οι προνομιούχες όχι!

- Το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να "ανευρεθούν" ως συνέπεια της μη ανακοίνωσης του ύψους του κουρέματος. Απλώς σέρνεται μια ανεπίσημη εκτίμηση για € 108 δις, το ακριβές ύψος της οποίας θα επικαθοριστεί από το ύψος του ελληνικού "κουρέματος".


- Τέλος, γίνεται μια γενικόλογη αναφορά για περιορισμό (constraint) στις δυνατότητες διανομής μερισμάτων στους μετόχους και μπόνους στα διευθυντικά στελέχη, μέχρι να πιαστούν τα νέα εποπτικά όρια κεφαλαιακής επάρκειας του 9%. Τα ελληνικά ΜΜΕ, "μετέφρασαν" τον περιορισμό ως"απαγόρευση".

ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ "17"...

Κάτω από αυτό το πρίσμα ξεκινά η Σύνοδος των "17" της Ευρωζώνης με τις συνομιλίες να παρατείνονται μέχρι αργά τη νύχτα.

Το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου όπως το αναδημοσίευσε το bankingnews, παρατίθεται στο τέλος του παρόντος ρεπορτάζ.


Μάλιστα, ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προτίθενται να διαπραγματευτούν οι ίδιοι στη διάρκεια της νύχτας με τις πιστώτριες της Ελλάδας τράπεζες για να τις πείσουν να αποδεχθούν μια απομείωση γύρω στο στο 50%.

Από ότι φαίνεται πάντως καμία απόφαση δεν θα παρθεί αλλά όλα θα ανακοινωθούν εν καιρώ! Πάμε ίσως για χειρότερο ναυάγιο και από αυτό της 21ης Ιουλίου!


Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των 27 νωρίτερα, οΝικολά Σαρκοζί είπε πως η ευρωζώνη έχει φτάσει στα όρια της και είναι έτοιμη να εκραγεί!




ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ!


Όπως φαίνεται μέχρι τώρα η αποψινή Σύνοδος Κορυφής δεν θα πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφαση ούτε καν για το ύψος του κουρέματος, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο: "Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί". Το Bloomberg, έφτασε στο σημείο να υποστηρίζε πως ακόμα και τώρα (~19:00 ώρα Ελλάδος) υπάρχειπλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες των ευρωπαίων διπλωματών και των τραπεζιτών, πρωτίστως για τοποσοστό των νέων ελληνικών ομολόγων τα οποία θα καλύπτονται από εγγυήσεις και δευτερευόντως για το ύψος του κουρέματος.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι τραπεζίτες συγκλίνουν μεν σε απομείωση της τάξης του 50%, με τους τραπεζίτες να πηγαίνουν μέχρι το 45%, βάσει νέας πρότασης που κατατέθηκε από τη Διεθνή των Τραπεζών (IIF).


Άλλα πάντως MME παρουσιάζουν με πιο δραματικά χρώματα το σκυλοκαβγά με τους τραπεζίτες, υποστηρίζοντας πως η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι το Βερολίνο εμμένει στη θέση του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξης του 60%, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάνε πέραν του 45%. Το IIF τονίζει ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει "εθελοντικός" χαρακτήρας στην αναδιάρθρωση, αν το «κούρεμα» ξεπεράσει το 40 - 45%, απειλώντας ευθέως με ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου,των γνωστών CDS.

Οι ευρωγραφειοκράτες από τη μεριά τους απειλούν τους τραπεζίτες πως θα τους επιβληθεί με το "έτσι θέλω" κούρεμα 60%, ακόμα και χωρίς την εθελοντική" συναίνεσή τους...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ!

Το μόνο σίγουρο γύρω από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι πως θα υπάρξει πλήρης μετατροπή της Ελλάδας σε γερμανικό προτεκτοράτο, όπως είπε και η Μέρκελ σήμερα (26.10) στηγερμανική Βουλή (βλέπε ρεπορτάζ της ISKRA πατώντας εδώ)!

Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής, το οποίο επικαλείται η ΕΡΤ, θα υπάρχειενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού μνημονίου με τεχνοκράτες ειδικούς, πέραν των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η τρόικα.


Οι ειδικοί αυτοί, επί της ουσίας, (κυρίως Γερμανοί και Γάλλοι) θα επιτηρούν καθημερινά τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, υποδεικνύοντας στην εκάστοτε κυβέρνηση τη λήψη διοικητικών αποφάσεωνκαι νομοθετικών πρωτοβουλιών!

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω θα "ενισχυθεί" (σσ τροϊκανοποιηθεί) και η διοίκηση του ελληνικούΤαμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η τρόικα, θα αποφασίσει τί θα απογίνουν και ποιοί θα αγοράσουν (εν καιρώ) τις τράπεζες που θα λάβουν κεφάλαιαή και θα ελεγχθούν πλήρως από το ΤΧΣ, μετά το "κούρεμα"...



Το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπως δημοσιεύτηκε από το Bankinwnes.gr, έχει ως εξής:




Ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος στήριξης πέραν των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η τρόικα, με τεχνοκράτες ειδικούς που θα συνεργάζονται στενά σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, προβλέπει για την Ελλάδα το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών της σημερινής Συνόδου Κορυφής.


Η νέα δομή θα βοηθάει την τρόικα στην αποτίμηση της τήρησης των όρων δανεισμού της Ελλάδος, νέος ρόλος που θα αποτυπωθεί και στο Μνημόνιο. Επιπλέον, για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρήσης των ευμεγέθων δανείων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχυθεί και η διοίκηση του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συμφωνία με την τρόικα.


Μεταξύ άλλων, συμφωνείται και η μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, όπως και η αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του - διαδόχου του EFSF - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομικών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να τεθεί αμέσως μετά προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν την ολοκλήρωση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου πολυετούς προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2011, στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστεί και η προαναφερθείσα ενισχυμένη εποπτεία.


Οι ηγέτες της ευρω-ζώνης δεσμεύονται να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Υιοθέτηση από κάθε χώρα-μέλος της ευρω-ζώνης μέχρι το τέλος 2012, κανόνων ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, μεταφέροντας στην εθνική νομοθεσία το Σύμφωνο Σταθερότητος και Ανάπτυξης, κατά προτίμηση στο ίδιο το Σύνταγμά τους.

2. Τα εθνικά κοινοβούλια καλούνται να λαμβάνουν υπ' όψιν τους προτάσεις που έχουν υιοθετηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη διεξαγωγή των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρασχεθεί επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην οικονομική στήριξη της Ελλάδος (PSI). Επίσης, θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν για την αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του - διαδόχου του EFSF - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

Αναφορικά με τη μόχλευση του EFSF, αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των εξής δύο αξόνων:

1. Μέσω προσφοράς μιας δυνατότητας πιστοληπτικής αναβάθμισης στο νέο χρέος που θα εκδίδουν κράτη-μέλη. Η αγορά αυτής της δυνατότητας επιπλέον εξασφάλισης θα παρέχεται στους ιδιώτες επενδυτές ως επιλογή «ασφάλισης» κατά την πρωτογενή αγορά των τίτλων και θα έχει ξεκάθαρο στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού.

2. Μέσω της μεγιστοποίησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του EFSF, με συνδυασμό πόρων από ιδιωτικά και δημόσια χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, μέσω εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), αλλά και μέσω στενότερης συνεργασίας με το ΔΝΤ. Η μόχλευση των κεφαλαίων σε αυτήν την περίπτωση, θα αυξήσει τις δυνατότητές του για χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, αλλά και για την αγορά ομολόγων από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά.

Επισημαίνεται, ότι αμφότερες μέθοδοι μόχλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, ενώ γίνεται λόγος για συνδυασμένο αποτελέσμα πολλαπλής («several fold») μόχλευσης.

Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για χώρα-μέλος της ευρω-ζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες - προφανώς δεσμευτικές - επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο της «αποκλίνουσας» χώρας. Επιπλέον, η Επιτροπή θα επιβλέπει και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα προτείνει, αν χρειαστεί, σχετικές τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά, ότι σε περιπτώσεις «ολισθημάτων» («slippages») κατά την εφαρμογή ενός προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης, θα επιβάλλεται αυστηρότερη παρακολούθηση και συντονισμός του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν, ότι τα τελευταία ελήφθησαν άνευ προηγουμένου μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας χρηματο-οικονομικής κρίσης, ενώ επαναλαμβάνουν την ισχυρή τους βούληση για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σύγκλισης, τη στήριξη χωρών που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, αλλά και την ισχυροποίηση της διακυβέρνησης της ευρω-ζώνης, με σκοπό να οδηγήσει σε βαθύτερη οικονομική ενοποίηση και σε μια φιλόδοξη «ατζέντα ανάπτυξης».

Οι ηγέτες επισημαίνουν, ότι η επικύρωση και από τις 17 χώρες-μέλη της ευρω-ζώνης, της ενίσχυσης των δυνατοτήτων παρέμβασης του EFSF - σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup της 21ης Ιουλίου - ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες της ευρω-ζώνης να αντιδράσει στην κρίση, η οποία δεν έχει τελειώσει, «όπως φαίνεται από τη μεταβλητότητα στις αγορές κρατικού και εταιρικού χρέους». Χρειάζονται περαιτέρω δράσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Η Σύνοδος Κορυφής δεσμεύεται να πράξει οτιδήποτε χρειάζεται για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες δυσκολίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Για την Ισπανία, χαρακτηρίζονται ευπρόσδεκτα τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και ληφθεί, αλλά τονίζεται, ότι χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, ώστε να μειωθεί το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας. Μεταξύ άλλων, απαιτούνται αλλαγές που θα αυξήσουν την ελαστικότητα της αγοράς εργασίας σε επίπεδο εταιρείας, τις δυνατότητες απασχόλησης του εργατικού δυναμικού και άλλες αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα για την επέκταση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα υπηρεσιών.

Για την Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πρόοδο της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο φέρεται να αποδίδει καρπούς.

Για την Πορτογαλία, διαπιστώνεται πρόοδος, όπως και η αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής βιωσιμότητας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της.

Οι ηγέτες δεν παραλείπουν να επαναλάβουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη σε όλες τις χώρες που έχουν υπαχθεί σε οικονομικό πρόγραμμα στήριξης, μέχρι να επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση, ότι θα εφαρμόσουν πιστά αυτά τα προγράμματα.

Επιπλέον, χαιρετίζουν την αποδέσμευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα από το Eurogroup, όμως τονίζεται, ότι αναμένουν την ολοκλήρωση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου (πιστευτού) πολυετούς προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη χώρα, μέχρι το τέλος του 2011.






ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΣΚΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα γίνουν κανονικά, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, αν και είναι, πλέον, αμφίβολη η κατάληξή της.

Πηγές χθες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως η σύνοδος του Ecofin ματαιώθηκε διότι οι λεπτομέρειες επί ζητημάτων που επρόκειτο να συζητηθούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.Αν και πρέπει, επί του προκειμένου, να σημειωθεί πως οι ''λεπτομέρειες'' συνιστούν την ουσία μιας τυχόν απόφασης.

Στο ίδιο κλίμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται και τους οποίους επικαλούνται οι New York Times ανέφεραν πως οι 17 χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία για τις λεπτομέρειες δύο σημειών-κλειδιών του συνολικού πακέτου-απάντηση στην κρίση χρέους: τη μείωση του χρέους της Ελλάδας και την ενίσχυση του «οπλοστασίου» του προσωρινού Ταμείου διάσωσης (EFSF). Μία από τις πηγές ανέφερε επίσης πως η Ευρωζώνη περιμένει ακόμη την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης από την Ιταλία ώστε να ελέγξει τα χρέη της.

Αξιωματούχοι της ΕΕ τους οποίους επικαλείται το Reuters αναφέραν ειδικότερα για την Ελλάδα πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως να μην είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους». «Ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο (του κουρέματος) ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Πρόσθεσαν ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές που διακρατούν ελληνικό χρέος για το τι ''ζημιές'' είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν σε εθελοντική βάση για να καταστεί βιώσιμο.

«Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ δύσκολες και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχουν επίσης αμφιβολίες ότι υπάρχουν τελικές και ισχυρές συμφωνίες που να περιλαμβάνουν ξεκάθαρα ποσά για το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της μόχλευσης του ταμείου διάσωσης EFSF.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος της ΕΕ επισήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών των 27 ενδέχεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ παραδοσιακά γίνονται προπαρασκευαστικά εν όψει των συνόδων των Ευρωπαίων ηγετών.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση για την ματαίωση της συνεδρίασης του Ecofin προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.

Καλά πληροφορημένοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην iskra ότι οι μεγάλες αντιθέσεις στο τρίγωνο Γερμανία - Γαλλία -τράπεζες μάλλον κλιμακώνονται αντί να γεφυρώνονται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο τη Σύνοδο Κορυφής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, που υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις ''φωτιά'' στο μέτωπο των οικονομιών της Ισπανίας και της Ιταλίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου