Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΛΕΦΤΑ ΜΕ... ΚΟΜΠΙΝΑ ΚΑΙ ΦΕΣΩΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ! ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Του φοροκυνηγού Βαγγέλα; Toυ άμεπτου του έντιμου; Ωχ τα χάλια μας  ... Ταραχή έχει πέσει στις τάξεις της κυβέρνησης καθώς δύο ιδιαίτερα προβεβλημένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του οποίου ηγούνται οι Ε. Βενιζέλος και Π. Οικονόμου εμφανίζονται να οφείλουν χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, τα οποία έλαβαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα για δήθεν συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα ως καθηγητές τότε του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
και τώρα καλούνται να τα επιστρέψουν στο Δημόσιο. Πρόκειται για δύο από τα βασικότερα οικονομικά στελέχη που κινούν τα νήματα της οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας και μάλιστα ο ένας εξ αυτών από τη θέση του έχει αναλάβει να συμβάλει στην είσπραξη των εσόδων του κράτους.


Τα δύο μεγαλοστελέχη με θεσμικές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο 60 μελών Διδακτικού – Ερευνητικού προσωπικού και Επιστημονικών Συνεργατών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) οι οποίοι έχουν κληθεί από τις εφορίες όπου υπάγονται να επιστρέψουν χρηματικά ποσά από 10.000-70.000 ευρώ τα οποία έλαβαν την περίοδο από το 1999 έως το 2007 για συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα – η οποία όμως αμφισβητήθηκε από τους οικονομικούς επιθεωρητές με πόρισμά τους το 2007.

Η υπόθεση αφορά τον περιβόητο ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας που διατηρεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον οποίο, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο που έκαναν οι οικονομικοί επιθεωρητές, είχαν δοθεί διάφορα χρηματικά ποσά σε 60 καθηγητές, λέκτορες και επιστημονικούς συνεργάτες της πρώην ΑΣΟΕΕ για συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα, η οποία, όπως αναφέρουν οι επιθεωρητές, ήταν εικονική. Πρόκειται για προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και στα οποία οι συγκεκριμένοι καθηγητές είχαν παραδώσει ημιτελές έργο ή έλαβαν παρανόμως χρήματα πέραν των προβλεπομένων.
Συνολικά τα ποσά που δόθηκαν από τον ειδικό αυτό λογαριασμό και τα οποία καλούνται να επιστρέψουν οι αξιότιμοι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.


Πέραν των δύο μεγαλοστελεχών του οικονομικού επιτελείου, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και σημαίνοντα ονόματα οικονομολόγων, γνωστά στο πανελλήνιο για τις οικονομικές απόψεις που εκφράζουν κατά καιρούς.

Να αναφέρουμε ότι το πόρισμα που συνέταξαν οι οικονομικοί επιθεωρητές το 2007 έπειτα από κωλυσιεργία ετών έφτασε στην ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίο και ενέκρινε τον καταλογισμό των ποσών σε βάρος των καθηγητών καθώς, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, τα είχαν εισπράξει παρανόμως. Οι βεβαιώσεις για τον καταλογισμό σε βάρος των αξιότιμων καθηγητών έχουν σταλεί στις εφορίες, ενώ έχουν ειδοποιηθεί και οι ίδιοι για να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν παρανόμως. Οι καθηγητές από την πλευρά τους προσέφυγαν στο ελεγκτικό συνέδριο ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της καταλογιστικής απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μέχρι τότε η διαδικασία παραμένει μετέωρη.

Όχι όμως για τα δύο οικονομικά στελέχη του επιτελείου της κυβέρνησης, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα στο ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί η υπόθεση και τα ονόματά τους… ως οφειλετών του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου