Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ!

ΑΠΑΙΤΕΙ "ΔΙΑΡΘΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" ΚΑΙ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ!
Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη (6.10) για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Οι επίσημος λόγος της επίσκεψης του κ. Ρέσλερ είναι η προώθηση γερμανικών επενδύσεωνστην Ελλάδα κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ.
Ο ανεπίσημος λόγος, όπως εκφράστηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Deutsche Welle κλπ), είναι η ενημέρωση των διοικητών (κυβέρνηση ΓΑΠ) της επαρχίας, που λέγεται Ελλάδα, σχετικά με το γερμανόπνευστο σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας!

Ας δούμε όμως το κάθε θέμα ξεχωριστά:

ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ...

Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ένα "ανεξάρτητο" σώμα θα έχει υπό την ευθύνη και την εποπτεία του τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας που χρεοκοπεί και των πιστωτών της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείουκαι να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Φυσικά, το ταμείο αυτό θα έχει πρόσβαση στα δημόσια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα εκποιούνται με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών!

ΠΛΑΣΙΕ ΝΕΟΑΠΟIΚΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη, ο Φ. Ρέσλερ είπε ότι έρχεται στην Αθήνα με ξεκάθαρα αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Πρώτο αίτημα, είναι οι σκληρές "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" οι οποίες δεν αρκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ανακοινώνονται αλλά και να εφαρμόζονται...

Οι γερμανικές βλέψεις, όπως είχαν εκφραστεί και σε πρόσφατη επίσκεψη (25.8) του υφισταμένου τουΦ. Ρέσλερ γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στέφαν Καπφέρερ, αφορούν την επιβολή μισθών Κίναςκαι ειδικού φορολογικού καθεστώτος, εντός ειδικών επενδυτικών ζωνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντικαγκελάριος φαίνεται πως θα ζητήσει την άμεση πρακτική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ("μη επέκταση") σε όφελος των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Σε ότι αφορά την ΕΓΣΣΕ, αν δεν καταργηθεί και αυτή στην πράξη, σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (βλ. μη-μισθολογικό κόστος), κάτι το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεταιπρόθυμη να πράξει, παρά τη σίγουρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων!

Φυσικά, πέραν των μισθολογικών, το γερμανικό κεφάλαιο ζητάει την μείωση των "διοικητικών βαρών" και της "γραφειοκρατίας". Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει καθεστώς fast track ασυδοσίας σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις και τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων!

Παράλληλα, ζητείται μετ΄επιτάσεως η επιτάχυνση της επιστροφής φόρων και της εξόφλησης των προμηθευτών του δημοσίου, καθώς το δημόσιο έχει προβεί σε άτυπη στάση πληρωμών εδώ και πολλούς μήνες, ακριβώς λόγω του μνημονιακού προγράμματος της τρόικα. Πρόκειται, όμως, μια κατάσταση για την οποία η Γερμανία έχει την πρωταρχική ευθύνη!

Τέλος, όλες οι όποιες γερμανικές επενδύσεις γίνουν στη χώρα θα συγχρηματοδοτηθούν από ταπαγωμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ (€ 20 δις) που προορίζονται για την Ελλάδα (έως €20 δις)! Για τη "διανομή" των κονδυλίων αυτών, υπέυθυνο είναι το task-force που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα υπό το γερμανό (τυχαίο; δεν νομίζω...) Χορστ Ραϊχενμπαχ!

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ

Ο Φίλιπ Ρέσλερ συνοδεύεται από περίπου 70 επιχειρηματίες και παράγοντες της γερμανικής οικονομίας, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως στην ηλιακή ενέργεια.

Ξεχωρίζουν ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, o εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI Μάρκους Κέρμπερ, ο πρόεδρος τηςΓερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW Ούλριχ Σρέντερ, το μέλος του ΔΣ της Deutsche TelekomΚλάουντια Νέματ, ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της Siemens Γκέοργκ Βάιερ, καθώς και ανώτατα στελέχη οικονομικών κολοσσών, όπως η Eon-Ruhrgas (ενέργεια), η Lufthansa(αερομεταφορές) και η Metro (εμπόριο).

Μια ματιά στη λίστα των επιχειρήσεων δείχνει, ότι αριθμητικά υπερέχουν απόλυτα (συνολικά 20) εκείνες στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Photonics (Δρέσδη), Abakus Solar AG (Γκεζελκίρχεν), Jurosol (Λουντβισχάφεν) Würt Solar (Σβάισις Χαλ) και Develοpment Group (Οσναμπρούκ).

Ακολουθούν εταιρίες στον μηχανολογικό κλάδο, όπως η Nilos-Maschinenbau (Χίλντεν) Encos-Maschinenbau (Αμβούργο), στην ιατρική τεχνική, όπως η Klinik Farm (Φρανκφούρτη) στο Real Estate, όπως η KCI-Imobilien (Φρανκφούρτη) και στην αγροτική παραγωγή, όπως η Agrarbaustoffe (Μόναχο).

Εντύπωση προκαλεί και η μεγάλη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων (συνολικά 15), που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, όπως η Inos Automationssoftware (Στουτγάρδη) και η Gebäude-Profis (Βάιμπλινκγεν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου