Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μαζικές ήταν οι αντιδράσεις των φιλάθλων στα γήπεδα για την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Η Ελλάδα αναστενάζει και στα γήπεδα. Ο κοινωνικός αναβρασμός, η δεινή οικονομική θέση της χώρας και τα μέτρα που έχουν «γονατίσει» τους Έλληνες, δε θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον αθλητισμό. Τον επηρέασαν όχι μόνο με τις περικοπές στα χρήματα που παίρνουν οι ομοσπονδίες από το κράτος, στα μειωμένα μπάτζετ των επαγγελματικών ομάδων και στη δυσπραγία των φιλάθλων. Οι τελευταίοι, βρήκαν την ευκαιρία μέσα από τα γήπεδα να στείλουν τα μηνύματά τους προς τους… άμεσα ενδιαφερόμενους, με συνθήματα και πανό που έκαναν τη διαφορά.

Μπορεί ακόμα Αργεντινή να μην γίναμε, αλλά τα προ δεκαετίας φαινόμενα στα γήπεδα της «χώρας του ταγκό» κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Στην Λατινική Αμερική η παράδοση ήταν διαδεδομένη βέβαια από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν οι «barras bravas» κάθε ομάδας εναντιώνονταν στη δικτατορία της κάθε χώρας, αλλά και στην Ευρώπη δεν πάνε πίσω οι φίλαθλοι που δικαιώνουν όσους λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της κοινωνίας.

Εξαιρώντας περιπτώσεις όπου οι οπαδοί τα έβαζαν με την πολιτική ηγεσία επειδή οι αποφάσεις της ήταν ενάντια στο συμφέρον της ομάδας τους, τα παραδείγματα που υπάρχουν με τα πολιτικά μηνύματα είναι αρκετά. Στην Ελλάδα ωστόσο, το φαινόμενο δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όσο το τελευταίο δεκαήμερο. Μόδα δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την «φωνή λαού» που υπήρξε σε όλα τα γήπεδα της χώρας, είτε ο αγώνας αφορούσε το πρωτάθλημα είτε ευρωπαϊκή διοργάνωση και έκανε σαφές πως η οργή ξεχείλισε…

«Έτσι απαντάνε…»

Η αρχή των… πανό στα γήπεδα, έγινε στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό την προηγούμενη εβδομάδα. «Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού», ήταν η απαίτηση των απεργών της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και των Δημοτικών ΜΜΕ μέσω του πανό που ανάρτησαν στα δημοσιογραφικά του ΟΑΚΑ. Αποδέκτης του συνθήματος που αναγράφηκε στο πανό, η κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθεί.

Η συνέχεια, ήταν ακόμα πιο… έντονη, με τον κόσμο του Ολυμπιακού να παίρνει την σκυτάλη και με την εντυπωσιακή χορογραφία της Θύρας 7 στον αγώνα του Champions League με την Ντόρτμουντ, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Γερμανία που όπως και να το δει κανείς είναι ένας από τους «βραχνάδες» που έχει να αντιμετωπίσει εσχάτως η χώρα. Ένας ιππότης που με το δόρυ του κάρφωνε την χώρα της Άγκελα Μέρκελ ήταν στο τεράστιο πανό των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων ενώ στο απέναντι πέταλο το πανό προειδοποιούσε πως «Will Rise Again», αναφερόμενος τόσο στη χώρα όσο και στονΟλυμπιακό.

Όσο για τα συνθήματα, αυτά ήταν εμπνευσμένα μετά το τέλος του ματς που βρήκε τον Ολυμπιακόθριαμβευτή με 3-1επί των Γερμανών. «Έτσι σας γαμ… αυτοί που σας χρωστάνε» και «Βάλτε όλο το χρέος στον κ…» φώναζαν εν χωρώ 33000 άνθρωποι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όντας περισσότερο σε εθνική παρά σε οπαδική έκσταση, κυρίως λόγω της χώρας προέλευσης του αντιπάλου των Πειραιωτών.

Η Τούμπα της οργής

Την Πέμπτη (20/10) στην Τούμπα, στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Σάμροκ Ρόβερς, στάλθηκε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν αναρτήσει πανό κατά των ΜΑΤ και της βίας που χρησιμοποιεί εναντίον των πολιτών η αστυνομία, κάτι που είχε γίνει και στο ματς με την ΑΕΚλίγες εβδομάδες νωρίτερα, και που συνοδεύτηκε με φωνές και συνθήματα κατά του πρωθυπουργού και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης. Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος τα άκουσαν κανονικά… χωρίς βέβαια να υπάρξουν διακοπές και παρατηρήσεις από τον διαιτητή που ήταν Φιλανδός και δεν κατάλαβε τι ακριβώς γινόταν.

Η σκυτάλη παραδόθηκε από την Θεσσαλονίκη στο Περιστέρι το απόγευμα του Σαββάτου (22/10) με τους οπαδούς του Ατρόμητου να δίνουν συνέχεια στις αντιδράσεις κατά των πολιτικών. Στο παιχνίδι με τονΠΑΣ Γιάννινα οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο Περιστέρι φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, στέλνοντας με την σειρά τους ηχηρό μήνυμα πως ο κόσμος πλέον περνάει την αγανάκτησή του και στις εξέδρες των γηπέδων. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι Ηπειρώτες, ενώθηκαν με τους φίλους του Ατρόμητου και κατάφεραν να περάσουν κοινό μήνυμα! Τόσο με τα πανό τους, όσο και με τα συνήματά τους...

Οι εξεγερμένοι πάνε ΟΑΚΑ!

Την ίδια μέρα, στο ΟΑΚΑ, στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Εργοτέλη, οι αντιδράσεις του κόσμου έγιναν ακόμα πιο έντονες. «Πολιτικοί Λαμόγια, Βουλή των βολεμένων, θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων», ήταν το μήνυμα του πανό που αναρτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (22/10) στο ΟΑΚΑ καιοδήγησε σε… σκηνές απείρου κάλους τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα Παναθηναϊκός-Εργοτέλης, όσο και μετά από αυτόν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έλεγχο σε αυτοκίνητα φιλάθλωνπροκειμένου να εντοπίσουν τόσο το πανό όσο και τους κατόχους του!

Οι αντιδράσεις βέβαια δεν περιορίστηκαν στους οργανωμένους που σήκωσαν το πανό, καθώς όλο το γήπεδο – περίπου 15000 φίλαθλοι – ακολούθησαν στα συνθήματα και αποδοκίμασαν έντονα την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και γενικότερα τους πολιτικούς της χώρας, δείχνοντας έτσι εμφατικά ότι η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο αντίκτυπος είναι πλέον έντονος και στα γήπεδα της χώρας. Μάλιστα οι αποδοκιμασίες δε σταμάτησαν όταν ο διαιτητής Χρήστος Μήτσιος διέκοψε για περίπου δέκα λεπτά τον αγώνα και έγιναν εντονότερες…

Μηνύματα σε Νέα Σμύρνη και Κρήτη

Την Κυριακή ακολούθησαν και νέα μηνύματα για τους πολιτικούς και την κυβέρνηση. Σε Νέα Σμύρνη και Κρήτη τα πανό του κόσμου και τα συνθήματά του, έδωσαν μια σαφή εικόνα για την εντύπωση που έχουν οι φίλαθλοι, ανεξαρτήτου χρώματος, για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα. Στη Νέα Σμύρνη το πανό των φιλάθλων του Πανιωνίου στον αγώνα με τον Ολυμπιακό ανέφερε «Κάτω η Χούντα του ΜΠΑΤΣΟΚ»με τους φιλάθλους να φωνάζουν και τα ανάλογα συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Το ίδιο συνέβη και στην Κρήτη, όπου οι οπαδοί του ΟΦΗ ανήρτησαν το δικό τους πανό στον αγώνα με την ΑΕΚ. «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ' την τρόικα και μπρος», έγραφε χαρακτηριστικά το μήνυμα των φίλων των «μελανόλευκων» που με τα συνθήματά τους κατά των πολιτικών ανάγκασαν τον Δημήτρη Στυλιάρα να διακόψει τον αγώνα. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά, με τον κόσμο να φωνάζει εκ νέου «παρών» σε ένα νέο κίνημα που δείχνει να δημιουργείται από τους αγανακτισμένους των γηπέδων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου