Φ. ΡΕΣΛΕΡ, ΓΑΠ, Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ÜBER ALLES!
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΟΥΛΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ!!!Σε ένα παραλλήρημα υμνολογίας του ευρώεπιδόθηκαν από κοινού Φ. Ρέσλερ, ΓΑΠ και Ε.Βενιζέλος κατά τις σημερινές αλληλοδιάδοχες συναντήσεις τους, εκφράζοντας την απεριόριστη πίστη τους, πίστη του γερμανικού ιμπεριαλισμού μαζί και του ελληνικού «προτεκτοράτου», στο ευρώαλλά και την αγωνία, αν όχι τον πανικό τους, για τη διατήρηση του ευρώ, ως μηχανισμού αλληλοστήριξης των πιο ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου σε κάθε χώρα και πρώτα απ’ όλα του χρηματιστικούκεφαλαίου.
Ο Ε. Βενιζέλος, μάλιστα, σε μια κίνηση απεριόριστης «δουλοφροσύνης», που απέκελειε «περήφανα» κάθε ενδεχόμενο και αυτής της «συντεταγμένης» χρεοκοπίας, τόνισε στον Φ. Ρέσλερ ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα εκπληρώνει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της αλλά και «θα αποπληρώσει τα δάνεια της μέχρι το τελευταίο ευρώ»!
Ο Φ. Ρέσλερ επαίνεσε τον Ε. Βενιζέλο για την ανάληψη πρωτοβουλίας με αποφάσεις που δημιουργούνευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, ήτοι για τη μετατροπή της Ελλάδας σε γερμανικό επενδυτικό προτεκτοράτο.
Προκειμένου να ευοδωθούν τα παραπάνω σχέδια ο Φ. Ρέσλερ συζήτησε τα διαδικαστικά με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη. Και σε αυτή τη συνάντηση δεν έλειψαν οι αυρότητες μεταξύ των δύο υπουργών.
Πίσω, όμως, από τα ωραία λόγια η ουσία της συνάντησης τους οριοθετούσε τον τρόπο παροχής τωννεοαποικιακών διευκολύνσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις, όπως αυτές συγκεκριμενοποιούνται στομνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψουν οι δυο τους.
Αυτό θαπροβλέπει εισβολή γερμανών τεχνοκρατών στα υπουργεία, για την "παροχή τεχνικής βοήθειας" και "μείωση των διοικητικών βαρών» προκειμένου αυτοί να μπορούν στην πραγματικότητα να ευνοούν σκανδαλωδώς και με κάθε δυνατό τρόπο τις γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως θα απολαμβάνουν ειδικής νομικής ασφάλειας.
Παράλληλα στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος "Ελλάδα" θα προβλέπεται και ηχρηματοδότηση των γερμανικών αυτών επενδύσεων με πόρους που δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ και κονδύλια που προορίζονταν για τη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Προτού ο Γερμανός υπουργός εξασφάλισει τους αποικιακούς όρους που ήθελε για το γερμανικό κεφάλαιο, είχε ήδη δεχτεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου ως «προίκα» την κάλυψη μέρους τωνενεργειακών αναγκών της Γερμανίας, μέσα από το πρόγραμμα «Ήλιος» και φυσικά την παροχή ενός ακόμα πεδίου κερδοφορίας των γερμανικών επιχειρήσεων.
Μάλιστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου φρόντισε εκτός από τις ενεργειακές πηγές της χώρας μας ναπαραδώσει στον Φ. Ρέσλερ και το απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις «business plan» για να τον απαλλάξει από τον επιπλέον φόρτο εργασίας.
Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε αναλυτικά ρεπορτάζ από άλλες ιστοσελίδες αναφορικά με τις συναντήσεις και τις συζητήσεις του Φ. Ρέσλερ με την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης.
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Αφήστε τις γερμανικές αποζημιώσεις, ας επικεντρωθούμε στην κρίση» λέει ο Φ.Ρέσλερ
Η χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την ανάκτηση της φερεγγυότητας της Ελληνικής οικονομίας ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη αποτελεί βασική στόχευση της γερμανικής κυβέρνησης. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να καταφέρουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερής Ευρώπης και οι χώρες με δυσκολίες όπως η Ελλάδα να στηριχθούν καθώς οι επιθέσεις των αγορών κατά μιας χώρας της Ευρωζώνης αποτελούν επίθεση κατά της ίδιας της Ευρωζώνης''.
Αυτό τόνισε ο Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός καθώς όσοι επιθυμούν να επενδύσουν ''θα επενδύσουν σε μια κοινή Ευρώπη''.
Οπως ανέφερε, πάντως, το διήμερο ταξίδι δεν είχε πρωταρχικό στόχο να υπογραφούν συγκεκριμένες επενδυτικές συμφωνίες αλλά περισσότερο να μπουν οι βάσεις για διοικητικές δράσεις που θα φέρουν την απαραίτητη νομική ασφάλεια στους επενδυτές και να βρεθούν τα εργαλεία που θα ξεπεράσουν τα προσκόμματα στη χρηματοδότηση.
Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων που είχε με τα στελέχη της κυβέρνησης διότι συμφωνήθηκαν οι τρεις βασικοί άξονες που διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα.
Αποτέλεσμα της πορείας των συνομιλιών είναι ότι ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέσλερ, έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία μικρομεσαίας επιχείρησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει στην Καλαμάτα στον κλάδο ελαιουργίας (απόβλητα-πλίνθοι ελιάς) μεταξύ των εταιρειών OlioBric και εταιρεία Κλίμης και θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας και άλλη μια επένδυση στον τομέα της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στον τουρισμό μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Γερμανού αρχιτέκτονα αρχικά για ένα γήπεδο γκολφ σε τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Αναφέρθηκε δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια συμφωνία για την αξιοποίηση ζεόλιθου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν την κυβέρνηση να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πολιτικής που ακολουθεί, ο κ. Ρέσλερ ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις και να συνεχίσει το έργο που μακροπρόθεσμα θα φανεί ότι ήταν απαραίτητο να γίνει «και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σθένος, συνέπεια, θάρρος και ικανότητα ότι μπορεί να πάρει τις αποφάσεις και θα τις υλοποιήσει και αυτή η συμπεριφορά είναι παράδειγμα και για εμάς τους Γερμανούς».
Τέλος, σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ο αντικαγκελάριος σχετικά με το αν θα δοθούν στη χώρα μας και πότε οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχω την βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα. Να επικεντρωθούμε στην κρίση».
Από την πλευρά του υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε στις δηλώσεις του σχετικά με στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών ότι πρόκειται για μια συμφωνία 23 δράσεων και 5 θεματικών τομέων με στόχο την προώθηση των διοικητικών αλλαγών και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.
Ο υπουργός δήλωσε ότι οι διμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας.
ΠΗΓΗ: IN.GR
Διμερής οικονομική συμφωνία για επενδύσεις
Διμερή οικονομική συμφωνία για τις επενδύσεις υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με το όνομα «Ελλάδα» μέσω του οποίου θα προσφέρεται σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.
Ήδη, προωθούνται -και σύντομα θα ανακοινωθούν- σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες κυρίως στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, του τουρισμού, της πληροφορικής και της βιομηχανίας υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα τα μέλη της γερμανικής επιχειρηματικής αποστολής που συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ, κομίζουν προτάσεις για 32 συγκεκριμένες επιχειρηματικές συνεργασίες στους ανωτέρω τομείς.
«Η διμερής γερμανο-ελληνική συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας, επιφέροντας μεγάλη προστιθέμενη αξία και οικονομική ισχύ» τονίζεται μεταξύ άλλων στην Κοινή Δήλωση των δύο υπουργών. Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της:
1. Επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι δύο υπουργοί επικροτούν την πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα και, όπως φάνηκε από το Business Forum της 7ης Οκτωβρίου, θα υπάρξει συνέχιση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Μάλιστα, ορισμένες εκ των εταιρειών έχουν ήδη καταλήξει σε επενδυτικές συμφωνίες. Οι επενδύσεις αυτές θα υποστηριχθούν από τις δύο κυβερνήσεις, για την υπερνίκηση όποιων εμποδίων προκύψουν, ενώ το Invest in Greece καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για να εντοπίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες και να προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
2. Συνεργασία σε οικονομικά θέματα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανακοίνωση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, με το όνομα «Ελλάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW "Δάνεια για επιχειρήσεις" για τη δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επίσης η KfW θα παράσχει την τεχνογνωσία με στόχο τη δημιουργία αντίστοιχης ελληνικής επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας. Ακόμη, η Γερμανία θα στηρίξει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ενίσχυση της χρηματοδότησης κυρίως των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και της χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Οικονομικοπολιτική συνεργασία. Αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της οικονομικοπολιτικής συνεργασίας, με διοργάνωση συναντήσεων και σε επίπεδο υπουργών και υπηρεσιακών φορέων και με την από κοινού διοργάνωση ημερίδων με θέμα την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη.
4. Διοικητική υποστήριξη. Η Γερμανία θα παράσχει στην Ελλάδα διοικητική υποστήριξη σε θέματα νομοθεσίας σχετικά με τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και νομική τεχνογνωσία σε θέματα ενίσχυσης ανταγωνισμού και ενεργειακού και τηλεπικοινωνιακού δικαίου. Ακόμη, θα παρασχεθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τον τουρισμό, καθώς και στήριξη από την Ομοσπονδία Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Έλληνες εξαγωγείς.
5. Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία προτίθεται να στηρίξει την πρόταση για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης η Γερμανία στηρίζει την ελληνική πρωτοβουλία "Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ανάπτυξης" επιδιώκοντας την ενίσχυση του αναπτυξιακού πυλώνα του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Η αντιπολίτευση για τη συμφωνία
«Η κυβέρνηση εμφανίζει ως σωτήρες τους γερμανούς καπιταλιστές που καταφθάνουν για να ληστέψουν και να αρπάξουν για δικό τους λογαριασμό, όσα περισσότερα μπορούν, από τη μόνιμη πτώχευση του λαού και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου», παρατηρεί το ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Οι γερμανοί "επενδυτές" των διαφόρων Siemens όπως και τα άλλα μονοπώλια, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, θέλουν εργαζόμενους που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο. Κράτος και υποδομές να είναι στην υπηρεσία τους, ορυκτός και φυσικός πλούτος στο έλεός τους».
«Γιατί να επενδύσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες όταν γνωρίζουν ότι στο τέλος θα πέσουν στα νύχια του γερμανικού αετού;», διερωτάται ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Φ. Ρέσλερ: Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση
Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, στις θυσίες, αλλά και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, με το Γερμανό υπουργό να εκφράζει την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.
Στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Παπανδρέου στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η επένδυση στην Ελλάδα, είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος.
Τέλος, ο Γερμανός αντικαγκελάριος έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.
Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Ρέσλερ υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μάχη για τη στήριξη του ευρώ. «Μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι εμείς, στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, είμαστε έτοιμη να δώσουμε μάχη για το νόμισμά μας και να το προστατεύσουμε από τις επιθέσεις», δήλωσε.
Ένα από τα θέματα που, όπως είπε, συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο «είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους και είμαι πάρα πολύ ευγνώμων που ο υπουργός ανέλαβε ο ίδιος να δώσει λύση εδώ. Τις επόμενες ημέρες ήδη θα έχουμε αποφάσεις και θετικά αποτελέσματα».
«Αυτό αποτελεί ένα πραγματικά ηχηρό μήνυμα για τη γερμανική βιομηχανία, για τη γερμανική ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτως ώστε να έχει κάθε λόγο ο Γερμανός επενδυτής να έρθει στη χώρα σας να κάνει επενδύσεις, πράγμα το οποίο θα ενδυναμώσει και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας σας», πρόσθεσε.
Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε από την πλευρά του πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και θα αποπληρώσει τα δάνεια που λαμβάνει από τους ευρωπαίους εταίρους της μέχρι το τελευταίο ευρώ.
«Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της σταθερότητας στην Ευρώπη, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο, αλλά και τον Γερμανό πολίτη, ότι η βοήθεια που παρέχει στην Ελλάδα είναι επωφελής και για εκείνον». «Η Ελλάδα θα τιμήσει αυτήν την βοήθεια ως το τελευταίο ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης πως υπήρξε μια «πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συνομιλία για το μεγάλο κοινό όραμά μας, που είναι η Ευρώπη, η Ευρωζώνη, το ευρώ.
πηγή: Naftemporiki.gr
Φ. Ρέσλερ: Θα δώσουμε μάχη για το ευρώ
Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, στις θυσίες, αλλά και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, με το Γερμανό υπουργό να εκφράζει την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.
Στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Παπανδρέου στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η επένδυση στην Ελλάδα, είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος.
Τέλος, ο Γερμανός αντικαγκελάριος έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.
Συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο
Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Ρέσλερ υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μάχη για τη στήριξη του ευρώ. «Μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι εμείς, στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, είμαστε έτοιμη να δώσουμε μάχη για το νόμισμά μας και να το προστατεύσουμε από τις επιθέσεις», δήλωσε.
Ένα από τα θέματα που, όπως είπε, συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο «είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους και είμαι πάρα πολύ ευγνώμων που ο υπουργός ανέλαβε ο ίδιος να δώσει λύση εδώ. Τις επόμενες ημέρες ήδη θα έχουμε αποφάσεις και θετικά αποτελέσματα».
«Αυτό αποτελεί ένα πραγματικά ηχηρό μήνυμα για τη γερμανική βιομηχανία, για τη γερμανική ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτως ώστε να έχει κάθε λόγο ο Γερμανός επενδυτής να έρθει στη χώρα σας να κάνει επενδύσεις, πράγμα το οποίο θα ενδυναμώσει και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας σας», πρόσθεσε.
Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε από την πλευρά του πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και θα αποπληρώσει τα δάνεια που λαμβάνει από τους ευρωπαίους εταίρους της μέχρι το τελευταίο ευρώ.
«Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της σταθερότητας στην Ευρώπη, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο, αλλά και τον Γερμανό πολίτη, ότι η βοήθεια που παρέχει στην Ελλάδα είναι επωφελής και για εκείνον». «Η Ελλάδα θα τιμήσει αυτήν την βοήθεια ως το τελευταίο ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης πως υπήρξε μια «πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συνομιλία για το μεγάλο κοινό όραμά μας, που είναι η Ευρώπη, η Ευρωζώνη, το ευρώ
Διμερής οικονομική συμφωνία για επενδύσεις
Σήμερα, επίσης, ο κ. Ρέσλερ υπέγραψε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη διμερή οικονομική συμφωνία για τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με το όνομα «Ελλάδα» μέσω του οποίου θα προσφέρεται σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.
Ήδη, προωθούνται -και σύντομα θα ανακοινωθούν- σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες κυρίως στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, του τουρισμού, της πληροφορικής και της βιομηχανίας υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα τα μέλη της γερμανικής επιχειρηματικής αποστολής που συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ, κομίζουν προτάσεις για 32 συγκεκριμένες επιχειρηματικές συνεργασίες στους ανωτέρω τομείς.
«Η διμερής γερμανο-ελληνική συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας, επιφέροντας μεγάλη προστιθέμενη αξία και οικονομική ισχύ» τονίζεται μεταξύ άλλων στην Κοινή Δήλωση των δύο υπουργών. Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της:
1. Επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι δύο υπουργοί επικροτούν την πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα και, όπως φάνηκε από το Business Forum της 7ης Οκτωβρίου, θα υπάρξει συνέχιση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Μάλιστα, ορισμένες εκ των εταιρειών έχουν ήδη καταλήξει σε επενδυτικές συμφωνίες. Οι επενδύσεις αυτές θα υποστηριχθούν από τις δύο κυβερνήσεις, για την υπερνίκηση όποιων εμποδίων προκύψουν, ενώ το Invest in Greece καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για να εντοπίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες και να προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
2. Συνεργασία σε οικονομικά θέματα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανακοίνωση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, με το όνομα «Ελλάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW "Δάνεια για επιχειρήσεις" για τη δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επίσης η KfW θα παράσχει την τεχνογνωσία με στόχο τη δημιουργία αντίστοιχης ελληνικής επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας. Ακόμη, η Γερμανία θα στηρίξει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ενίσχυση της χρηματοδότησης κυρίως των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και της χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Οικονομικοπολιτική συνεργασία. Αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της οικονομικοπολιτικής συνεργασίας, με διοργάνωση συναντήσεων και σε επίπεδο υπουργών και υπηρεσιακών φορέων και με την από κοινού διοργάνωση ημερίδων με θέμα την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη.
4. Διοικητική υποστήριξη. Η Γερμανία θα παράσχει στην Ελλάδα διοικητική υποστήριξη σε θέματα νομοθεσίας σχετικά με τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και νομική τεχνογνωσία σε θέματα ενίσχυσης ανταγωνισμού και ενεργειακού και τηλεπικοινωνιακού δικαίου. Ακόμη, θα παρασχεθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τον τουρισμό, καθώς και στήριξη από την Ομοσπονδία Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Έλληνες εξαγωγείς.
5. Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία προτίθεται να στηρίξει την πρόταση για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης η Γερμανία στηρίζει την ελληνική πρωτοβουλία Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ανάπτυξης επιδιώκοντας την ενίσχυση του αναπτυξιακού πυλώνα του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Νωρίτερα, παρουσιάζοντας στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Όπως επεσήμανε, βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.
Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβατ φωτοβολταϊκών, με κόστος επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων, η οποία θα παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες.
Η ενέργεια που θα παράγεται, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη είτε πραγματικά είτε στατιστικά. Για τη φυσική μεταφορά της ενέργειας χρειάζεται η κατασκευή νέων δικτύω,ν καθώς η υπάρχουσα υποδομή επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 γιγαβατ. Για την κατασκευή των νέων δικτύων επιδιώκεται η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, αλλά και με τη μέθοδο του project financing.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει -όπως ανέφερε- τις εταιρείες ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ με αρχή τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη γερμανική πλευρά επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατα 20-30 δισ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα «Ήλιος».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, εφόσον υπογραφεί το συμβόλαιο για την κατασκευή των μονάδων και την αγορά ενέργειας από τη Γερμανία, μπορεί να γίνει συζήτηση με τράπεζες για προείσπραξη των μελλοντικών εσόδων. Το πόσο που μπορει να προεισπράξει η Ελλάδα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ήταν 30% αλλά τώρα εξετάζεται η επαύξησή του στο 50%.
Φ. Ρέσλερ: Εκτός συζήτησης η χρεοκοπία
«Η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης, θέμα μας είναι η στήριξη όλων των κρατών της ευρωζώνης και της Ελλάδας», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Αργότερα, μιλώντας στην έναρξη του ελληνογερμανικου επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθηνα, ο κ. Ρέσλερ παρατήρησε ότι «ζούμε σε δύσκολους καιρούς, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλα σε όλο τον κόσμο». «Όμως», πρόσθεσε, «σε δύσκολους καιρούς δεν πρέπει κανείς να σκύβει το κεφάλι, αλλά να σηκώνει τα μανίκια, να πηγαίνει στο γραφείο δύο ώρες νωρίτερα, να φεύγει μια ώρα αργότερα και να βρει τους κατάλληλους εταίρους».
Επιπλέον, ο κ. Ρέσλερ υποστήριξε ότι η κρίση οφείλεται στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας και έθεσε τρεις στόχους για την επίτευξη των οποίων θα υπογράφει αργότερα σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργών:
- Την πάταξη της γραφειοκρατίας για την οποία η γερμανική πλευρά θα παρέχει τεχνική βοήθεια, προκειμενου -όπως ανέφερε- οι αποφάσεις να λαμβάνονται γρηγορότερα.
-Τη νομική ασφάλεια των επενδύσεων. Για το θέμα αυτο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση και κατά την πρωινή συνάντηση εργασίας των δύο υπουργών με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και με ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες υποθέσεις όπως η Siemens και τα ναυπηγεία.
-Τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για την οποία ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων.
Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την ψήφιση έως το τέλος του χρόνου νομοσχεδίου για διευκόλυνση των επενδύσεων. Τόνισε ακόμη ότι ο κύκλος εργασιών των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ ετησίως.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε τη Γερμανία στρατηγικό εταίρο στο σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας στις εξαγωγές και τον τουρισμό και κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να στηρίξουν δυναμικά την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης με επενδύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς.
Νωρίτερα, μετά την πρωινή συνάντηση με τον κ. Ρέσλερ, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά στο πώς πρέπει να αντιλαμβάνεται ένας πολιτικός την κρίση, καθώς αντελήφθη ότι χρειάζεται συνεργασία, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και την ελληνική οικονομία.
Επανέλαβε δε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αλλαγές στην Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε ότι ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες.
Ο κ. Ρέσλερ αναμένεται να παραχωρήσει στις 14.00 κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Νωρίτερα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ στο σημερινό του πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.πηγή: Naftemporiki.gr
Οι προοπτικές ενεργειακών επενδύσεων στο ελληνογερμανικό φόρουμ
Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σε ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.
Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβατ φωτοβολταϊκών, με κόστος επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων, η οποία θα παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες.
Η ενέργεια που θα παράγεται, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη είτε πραγματικά είτε στατιστικά. Για τη φυσική μεταφορά της ενέργειας χρειάζεται η κατασκευή νέων δικτύω,ν καθώς η υπάρχουσα υποδομή επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 γιγαβατ. Για την κατασκευή των νέων δικτύων επιδιώκεται η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, αλλά και με τη μέθοδο του project financing.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει -όπως ανέφερε- τις εταιρείες ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ [DEHr.AT] αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη γερμανική πλευρά επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατα 20-30 δισ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα «Ήλιος».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, εφόσον υπογραφεί το συμβόλαιο για την κατασκευή των μονάδων και την αγορά ενέργειας από τη Γερμανία, μπορεί να γίνει συζήτηση με τράπεζες για προείσπραξη των μελλοντικών εσόδων. Το πόσο που μπορει να προεισπράξει η Ελλάδα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ήταν 30% αλλά τώρα εξετάζεται η επαύξησή του στο 50%.
Σημειώνεται πως η παραγωγή από τις εν λόγω μονάδες, με τις τιμές απορρόφησης της ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές που ισχύουν σήμερα στη Γερμανία, εξασφαλίζει τα επόμενα 25 χρόνια έσοδα ύψους 80-100 δισ. ευρώ, τα οποία ειναι εγγυημένα καθώς ο αγοραστής της ενέργειας θα είναι γερμανικών συμφερόντων.
Πηγή: απε-μπε
Για αναλυτικότερο ρεπορτάζ γύρω από τη συνάντηση Ρέσλερ-Βενιζέλου πατήστε εδώ
Για αναλυτικότερο ρεπορτάζ γύρω από τη συνάντηση Ρέσλερ-Χρυσοχοϊδη πατήστε εδώ
Ακολουθεί προηγούμενη ανάρτηση της Ίσκρα για το θεμα.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ''ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ'' ΛΗΣΤΕΙΑΣ!
ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ!
E. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ!
Στην Αθήνα έχει μεταβεί από χθες Πέμπτη (6.10) για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Οι επίσημος λόγος της επίσκεψης του κ. Ρέσλερ είναι η προώθηση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ.
Ο ανεπίσημος λόγος, όπως εκφράστηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Deutsche Welle κλπ), είναι η ενημέρωση των διοικητών (κυβέρνηση ΓΑΠ) της επαρχίας, που λέγεται Ελλάδα, σχετικά με το γερμανόπνευστο σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας!
ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!
Σήμερα Πέμπτη (7.10) ο γερμανός αντικαγκαλάριος συναντήθηκε τόσο με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου όσο και με τον Υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Αργότερα θα συναντηθεί με τον υπουργό οικονομικών Ε. Βενιζέλο αλλά και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Στις 14:00 θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου των Ρέσλερ - Χρυσοχοϊδη.
Το ζήτημα της "χρεοκοπίας" (συντεταγμένης ή μη) όπως ήταν φυσικό, ξορκίστηκε από τον Υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, σίγουρα όμως θα αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην κρυφή ατζέντα των συνατήσεών του, τόσο με τον Γ. Παπανδρέου όσο και με τον Μ. Χρυσοχοϊδη. Είναι μάλιστα, πλέον κοινό μυστικό πως η Γερμανία προωθεί σε επίπεδο ΕΕ, σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας καιπροτεκτατοποίησης της Ελλάδας, όπως "ομολόγησε" και ο Ε. Βενιζέλος χθες στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ!
Σε ότι αφορά το επίπεδο της παροχής νεοαποικιακών διευκολύνσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις, σήμερα θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Φ. Ρέσλερ και Μ. Χρυσοχοϊδη!
Το μνημόνιο θα προβλέπει:
- Εισβολή γερμανών τεχνοκρατών στα υπουργεία, οι οποίοι θα πιέζουν και θα εισάγουν μεθόδους γρηγορότερης έγκρισης των επενδύσεων και μείωσης του κόστους συναλλαγής των επιχειρήσεων με το κράτος. Αυτό ντύνεται με τους εύηχους όρους "παροχή τεχνικής βοήθειας" και "μείωση των διοικητικών βαρών". Προφανώς οι τεχνοκράτες αυτοί δεν θα συμβάλουν απλά στην προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στα νεοφιλελεύθερα πρότυπα, πράγμα έτσι και αλλιώς απορριπτέο από τη μεριά της ΙΣΚΡΑ, αλλά κυρίως, θα ευνοούν σκανδαλωδώς και με κάθε δυνατό τρόπο τις γερμανικές επιχειρήσεις!!
- Τη νομική ασφάλεια των επενδύσεων. Μάλιστα, με αφορμή το θέμα αυτό έγινε ιδιαίτερη αναφορά των δύο υπουργών στις υποθέσεις της Siemens και των Ναυπηγείων, κατά τη διάρκεια της πρωϊνής συνάντησής τους με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Εδώ φυσικά γεννιούνται εύλογες απορίες: από τη στιγμή που καμία γερμανική επιχείρηση και κανένα στέλεχος της δεν καταδικάστηκε για τις υποθέσεις αυτές αλλά και για πολλές άλλες, τί ακριβώς υπονοείται με τον όρο νομική ασφάλεια των επενδύσεων;
Μήπως, (λέμε μήπως...) το ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα φτάσουν να έχουν κάποιο είδος νομικής ασυλίας (πχ να προχωρούν συμβάσεις ακόμα και όταν εκκρεμούν δικαστικές έρευνες);;;
- Τη χρηματοδότηση των επενδύσεων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕΠ).Αυτό που πάλι δεν λέγεται, αλλά απλώς βγαίνει μέσα από τις γραμμές, είναι πως τα παγωμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ, μαζί με δάνεια από την ΕτΕΠ, θα συγχρηματοδοτήσουν γερμανικά επενδυτικά σχέδια!!!
Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε το χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ της ISKRA
Το γεγονός ύπαρξης του γερμανικού σχεδίου συντεταγμένης χρεοκοπίας, αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς και ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στον ΚΤΕ Οικονομικώντου ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε πως η αδιέξοδη συμφωνία της 21ης Ιουλίουέχει παγώσει καθώς, όλοι συζητούν την πρόταση της Γερμανίας για "αναδιάρθρωση"!
Βέβαια, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση "ξόρκιζε" κάθε συζήτηση για αναδιάρθωση, αλλά είναι πρόθυμη να την αποδεχτεί στο βαθμό που "συνοδεύεται" από τη νεοαποικιακή κηδεμονία της Γερμανίας!
Η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κύλησε με τον συνήθη πλέον τρόπο, με τις εσωτερικές έριδες στο κυβερνών κόμμα να δίνουν και να παίρνουν και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε αναβρασμό. Πέρα, όμως, από αυτά αίσθηση προκαλεί η "βόμβα" που εξαπέλυσε οπρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος απαντώντας σε επίθεση που του εξαπέλυσε ο Ε. Βενιζέλος κατήγγειλε ότι η αποπομπή του από την κυβέρνηση έγινε γιατί είχε βάλει στο στόχαστρο του τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.
Ας δούμε όμως το κάθε θέμα ξεχωριστά:
ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ...
Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ένα "ανεξάρτητο" σώμα θα έχει υπό την ευθύνη και την εποπτεία του τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας που χρεοκοπεί και των πιστωτών της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείουκαι να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Φυσικά, το ταμείο αυτό θα έχει πρόσβαση στα δημόσια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα εκποιούνται με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών!
Οι πληροφορίες αυτές, μπορεί να διαψεύδονται επισήμως, όπως είναι φυσικό, αλλά μόλις χθες η Α. Μέρκελ, ομολόγησε εμμέσως πως υπάρχει σχέδιο για κούρεμα χρέους κατά 50%, το οποίο προφανώς θα συνοδεύεται υπό όρους ασφυκτικής κηδεμονίας, όπως αυτοί που περιγράφουν οι γερμανικές εφημερίδες.
Συγκεκριμένα μιλώντας την Τρίτη (4.10) το βράδυ σε κομματική εκδήλωση στο Μαγδεμβούργο, η κ. Μέρκελ σημείωσε: "Ολόκληρη η ομάδα οικονομικών μου συμβούλων με συμβουλεύει ότι απαιτείται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. (...). «Αν πούμε σε μια χώρα ότι διαγράφουμε το μισό σου χρέος, αυτή είναι ωραία συμφωνία. Αμέσως μετά όμως θα εμφανιστεί η επόμενη χώρα και θα πει ότι θέλει την ίδια συμφωνία. Εξάλλου, ένα μεγάλο "κούρεμα" έχει νόημα εάν η Ελλάδα παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα».
Συνεπώς, το "κούρεμα" θα συνοδεύεται από κάποιον αποτρεπτικό παράγοντα, και αυτός μάλλον θα είναι η προτεκταροποίηση της χώρας της οποίας η κυβέρνηση ζητάει τη "συντεταγμένη χρεοκοπία".
Ο τελευταίος όρος, δηλαδή η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αποτελεί ευσεβή πόθο τουπροσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012...
ΠΛΑΣΙΕ ΝΕΟΑΠΟIΚΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ...
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη, ο Φ. Ρέσλερ είπε ότι έρχεται στην Αθήνα με ξεκάθαρα αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση.
Πρώτο αίτημα, είναι οι σκληρές "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" οι οποίες δεν αρκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ανακοινώνονται αλλά και να εφαρμόζονται...
Οι γερμανικές βλέψεις, όπως είχαν εκφραστεί και σε πρόσφατη επίσκεψη (25.8) του υφισταμένου τουΦ. Ρέσλερ γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στέφαν Καπφέρερ, αφορούν την επιβολή μισθών Κίναςκαι ειδικού φορολογικού καθεστώτος, εντός ειδικών επενδυτικών ζωνών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντικαγκελάριος φαίνεται πως θα ζητήσει την άμεση πρακτική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ("μη επέκταση") σε όφελος των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Σε ότι αφορά την ΕΓΣΣΕ, αν δεν καταργηθεί και αυτή στην πράξη, σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (βλ. μη-μισθολογικό κόστος), κάτι το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεταιπρόθυμη να πράξει, παρά τη σίγουρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων!
Φυσικά, πέραν των μισθολογικών, το γερμανικό κεφάλαιο ζητάει την μείωση των "διοικητικών βαρών" και της "γραφειοκρατίας". Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει καθεστώς fast track ασυδοσίας σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις και τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων!
Παράλληλα, ζητείται μετ΄επιτάσεως η επιτάχυνση της επιστροφής φόρων και της εξόφλησης των προμηθευτών του δημοσίου, καθώς το δημόσιο έχει προβεί σε άτυπη στάση πληρωμών εδώ και πολλούς μήνες, ακριβώς λόγω του μνημονιακού προγράμματος της τρόικα. Πρόκειται, όμως, μια κατάσταση για την οποία η Γερμανία έχει την πρωταρχική ευθύνη!
Τέλος, όλες οι όποιες γερμανικές επενδύσεις γίνουν στη χώρα θα συγχρηματοδοτηθούν από ταπαγωμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ (€ 20 δις) που προορίζονται για την Ελλάδα (έως €20 δις)! Για τη "διανομή" των κονδυλίων αυτών, υπέυθυνο είναι το task-force που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα υπό το γερμανό (τυχαίο; δεν νομίζω...) Χορστ Ραϊχενμπαχ!
ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ
Ο Φίλιπ Ρέσλερ συνοδεύεται από περίπου 70 επιχειρηματίες και παράγοντες της γερμανικής οικονομίας, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως στην ηλιακή ενέργεια.
Ξεχωρίζουν ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, o εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI Μάρκους Κέρμπερ, ο πρόεδρος τηςΓερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW Ούλριχ Σρέντερ, το μέλος του ΔΣ της Deutsche TelekomΚλάουντια Νέματ, ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της Siemens Γκέοργκ Βάιερ, καθώς και ανώτατα στελέχη οικονομικών κολοσσών, όπως η Eon-Ruhrgas (ενέργεια), η Lufthansa(αερομεταφορές) και η Metro (εμπόριο).
Μια ματιά στη λίστα των επιχειρήσεων δείχνει, ότι αριθμητικά υπερέχουν απόλυτα (συνολικά 20) εκείνες στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Photonics (Δρέσδη), Abakus Solar AG (Γκεζελκίρχεν), Jurosol (Λουντβισχάφεν) Würt Solar (Σβάισις Χαλ) και Develοpment Group (Οσναμπρούκ).
Ακολουθούν εταιρίες στον μηχανολογικό κλάδο, όπως η Nilos-Maschinenbau (Χίλντεν) Encos-Maschinenbau (Αμβούργο), στην ιατρική τεχνική, όπως η Klinik Farm (Φρανκφούρτη) στο Real Estate, όπως η KCI-Imobilien (Φρανκφούρτη) και στην αγροτική παραγωγή, όπως η Agrarbaustoffe (Μόναχο).
Εντύπωση προκαλεί και η μεγάλη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων (συνολικά 15), που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, όπως η Inos Automationssoftware (Στουτγάρδη) και η Gebäude-Profis (Βάιμπλινκγεν).
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ΕΚΔΙΩΧΤΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΤΥΠΗΣΩ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!
Επεισοδιακή ήταν και αυτή η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπό το κράτος της πλήρους λαϊκής κατακραυγής και της παντελούς απουσίας νομιμοποίησης της κυβέρνησης, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν περιέλθει σε κατάσταση πανικού, χάνοντας την ψυχραιμία τους.
Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης ψυχραιμίας που χαρακτηρίζει κυρίως τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ήταν και η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον πρώην υφυπουργό οικονομικών, Δ. Κουσελά, και τον νυν υπουργό οικονομικών, Ε. Βενιζέλο.
Ο τελευταίος σύμφωνα με τους παριστάμενους στον ΚΤΕ εκνευρισμένος από μία ερώτηση του Δ. Κουσελά για το ζήτημα της φοροδιαφυγής τον ρώτησε απαξιωτικά «Κι εσύ τι έκανες όταν ήσουν σ΄αυτό το υπουργείο» για να πάρει την απάντηση-καταγγελία από τον βουλευτή, πλέον, του ΠΑΣΟΚ ότι «έφυγα από την κυβέρνηση επειδή ήθελα να χτυπήσω τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου».
Μάλιστα ο Δ. Κουσελάς μιλώντας σε δημοσιογράφους ισχυρίστηκε ότι μπορεί να αποδείξει τα εγόμενα του και ότι διαθέτει λίστα 3.800 προσώπων που οφείλουν στο Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστος, ενώ –πρόσθεσε– τα ποσά είναι εισπράξιμα. Διευκρίνισε δε, ότι δεν πρόκειται για τη λίστα των μεγαλοοφειλετών που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και που περιλαμβάνει «μη εισπράξιμα» ποσά.
Στη συνέχεια ακολουθεί απόσπασμα από την ιστοσελίδα capital.gr στην οποία ο Δ. Κουσελάς έκανε δηλώσεις αναφορικά με τα όσα κατήγγειλε στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.
Κουσελάς: Επιμένω, τα είχα πει και ενώπιον του πρωθυπουργού
Όχι απλά επιμένει στην αποκάλυψή του ότι έχει παραδώσει εδώ και μήνες (και στον πρωθυπουργό) λίστα με 3.800 φυσικά πρόσωπα που οφείλουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος στο Δημόσιο, αλλά δίνει και συνέχεια.
Μιλώντας στο Capital.gr ο κυβερνητικός βουλευτής και υφυπουργός Οικονομικών μέχρι τον ανασχηματισμό του Ιουνίου Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρει πως όσα κατήγγειλε σήμερα στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου, τα είχε πει και στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον πρωθυπουργό.
«Κάθε φορά που το έλεγα μου απαντούσαν ‘θα το δούμε’», προσθέτει.
Ο κ. Κουσελάς επικαλείται μάλιστα τον νόμο 3943 που ψηφίσθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με τον οποίον τα ονόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δημοσιοποιούνται όταν συμπληρωθεί χρόνος από την άρνηση πληρωμής. «Η προθεσμία για τους περισσότερους έληξε τον Ιούλιο, οπότε θα έπρεπε να είχε κινηθεί η διαδικασία και να είχε δοθεί η άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», τονίζει.
Διευκρινίζει δε, ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά στο ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες για την είσπραξη των ποσών –για παράδειγμα, «να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οφειλετών και να εξοφληθούν μέσω αυτών τα χρέη». «Δεν γίνεται από τη μια να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και από την άλλη να μη μπορούμε να εμφανίσουμε μια μικρή, έστω, πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σημειώνει.
Διευκρινίζει δε ότι τα εν λόγω ποσά στα οποία αναφέρεται είναι εισπράξιμα και δεν αφορούν... τα «φαληρημένα» που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως από το υπουργείο Οικονομικών.
Οσο για τις υπόνοιες που άφησε πως έμεινε εκτός κυβέρνησης εξαιτίας αυτής της επιμονής του, περιορίζεται στην επισήμανση ότι «συγκρούστηκε με συμφέροντα» όταν έθεσε επιτακτικά το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν οι καταγγελίες του πρώην υφυπουργού είναι αληθείς, τότε το «εισπράξιμο» ποσόν αυτών των οφειλετών ξεπερνά τα 3 δισ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου