Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΜΠΗΚΕ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΘΗΛΕΙΑ KAI ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ!

100 ΔΙΣ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ!Η Ισπανία θα αιτηθεί επισήμως οικονομικής στήριξης για τηδιάσωση του τραπεζικού της συστήματος, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή συμφωνία αντανακλά τη δέσμευσηόλων των μελών της ευρωζώνης για διαφύλαξη του ενιαίου νομίσματος.
Ο ντε Γκίντος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή αφορά «οικονομική στήριξη» και όχι «διάσωση» της χώρας και δεν συνδέεται με οικονομικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι «αυστηρά συμβουλευτικός» και ότι μετά τους ανεξάρτητους ελέγχους στα τραπεζικά ιδρύματα θα γνωστοποιηθεί ποιες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια. Εκτίμησε μάλιστα ότι πολλές δεν θα χρειαστούν βοήθεια.

Ειναι προφανές οτι πολύ γρήγορα θα επιβληθεί στην Ισπανία μια σφικτή μνημονιακή θηλειά ανάλογη με της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, η οποία θα αποτελέσει τη χαριστική, ίσως, βολή για την Ισπανική οικονομία.
Η ευρωζώνη κάτω από τις Γερμανικές συνταγές εξουθενωτικκής λιτότητας οδηγείται στη μνημονιακή λεηλασία, τη διάλυση, το χάος και την αποσύνθεση.

Αυτή την ώρα η ακύρωση του μνημονίου από την Ελλάδα μπορεί να γίνει η σπίθα που θα βάλει ανατρεπτική φωτιά σε όλο τον Ευρωπαϊκό κάμπο!

ΕUROGROUP: ΜΕΧΡΙ 100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕ...

Στην ανακοίνωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη διάρκειας δυόμισι ωρών, το Eurogroup ανέφερε πως το δάνειο μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 100 δισ. ευρώ.

Η Μαδρίτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα υποβάλει άμεσα επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα, στο οποίο η Ευρωζώνη «είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί θετικά». Η βοήθεια θα δοθεί «από τους EFSF/ESM για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση», αναφέρει το Eurogroup, και θα λειτουργεί ως δίχτυ που θα καλύπτει όλες τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαγνωστική άσκηση» για το τραπεζικό σύστημα.

«Το ύψος του δανείου πρέπει να καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες με ένα επιπλέον όριο ασφαλείας, τα οποία αθροιστικά υπολογίζονται μέχρι τα 100 δισ. ευρώ».

Τα κεφάλαια θα δοθούν στο FROB, το οποίο, «ως φορέας της ισπανικής κυβέρνησης» όπως τονίζεται, θα τα διοχετεύσει στα τραπεζικά ιδρύματα. «Η ισπανική κυβέρνηση θα διατηρεί την πλήρη ευθύνη της οικονομικής βοήθειας και θα υπογράψει το μνημόνιο συμφωνίας» σημειώνει το Eurogroup.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επισημαίνουν τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η Ισπανία για διόρθωση των δημοσιονομικών της και προώθηση μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως η πρόοδος σε αυτές θα «επιθεωρείται στενά και τακτικά, παράλληλα με την οικονομική βοήθεια».

«Πέραν της αποφασιστικής τήρησης» αυτών των ήδη ειλημμένων δεσμεύσεων, τονίζεται, «το Eurogroup θεωρεί πως οι όροι της οικονομικής βοήθειας θα πρέπει να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στοχευμένες στον τραπεζικό τομέα».

Από την πλευρά του Βερολίνου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη, λέγοντας πως η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Το EFSF είναι έτοιμο να χορηγήσει τα κεφάλαι, θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο EMS, ο οποίος είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί» προσέθεσε ο Σόιμπλε.

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΜΟΡΦΗ «ΒΟΗΘΕΙΑΣ»...

Η δεινή θέση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος ανάγκασε τη Μαδρίτη να κοιτάξει, απρόθυμα, προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Παραμένει αδιευκρίνιστη η ακριβής μορφή που θα πάρει η βοήθεια: Στο οπλοστάσιο του ευρωπαϊκού EFSF περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση ανακεφαλαιοποιήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις αλλά και προληπτικές γραμμές πίστωσης. Ο μόνιμος μηχανισμός ESM, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ (ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο) διέπεται από διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.

Ωστόσο, όπως είχε επαναλάβει με νόημα ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ νωρίτερα το Σάββατο, η κάθε στήριξη δίνεται με όρους. «Όλα τα νέα εργαλεία συνδέονται με τις ανάλογες προϋποθέσεις» ανέφερε σε ομιλία του στη φινλανδική πόλη Κόκκολα. «Δεν υπάρχουν "δωρεάν γεύματα" για καμία χώρα που δέχεται βοήθεια» τόνισε, επισημαίνοντας τη δυνατότητα του Ταμείου να ανοίγει προληπτικές γραμμές πίστωσης.

Επισήμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέμεναν πως η απόφαση για αίτημα στήριξης εναπόκειτο στην ίδια την ισπανική κυβέρνηση και μόνο. Ωστόσο, το τεταμένο κλίμα γύρω από την Ευρωζώνη -με τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό τοπίο, τις υποβαθμίσεις αλλά και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα- ενίσχυσαν την ανάγκη για κινήσεις που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Η ίδια η Μαδρίτη από την πλευρά της είχε περιοριστεί σε σποραδικές μόνο αναφορές για ανάγκη ευρωπαϊκής συνδρομής για την στήριξη του τραπεζικού της τομέα -με τον υπουργό Προϋπολογισμού να προειδοποιεί πως η πόρτα των αγορών κινδυνεύει να κλείσει ενώ άλλα στελέχη επεσήμαναν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όπως σημειώνουν πάντως ισπανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ραχόι (η οποία πριν από μόλις 12 μέρες δήλωνε ότι δεν χρειάζεται χρήματα για τη σωτηρία των τραπεζών) προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση της λέξης «βοήθεια», ώστε να περιορίσει και τις πολιτικές απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου