Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΚΚΙΝΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2014 ΤΟ 40% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΥΡΩ Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς πολλώνδιεθνών οίκων , μεταξύ των οποίων και η PricewaterhouseCoopers (PwC) τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών καλπάζουν και από 32%το 2013 θα φτάσουν, τουλάχιστον, στο 40% μέσα στο 2014,γνωρίζοντας αύξηση κατά 20 δις το λιγότερο.
Η κλιμάκωση των κόκκινων δανείων σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικούς κύκλους θα καταστήσει αναγκαία μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,όπως αναγνώρισε σήμερα και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας(ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και είναι ζήτημα αν θα αρκέσουν γι'αυτήν τα 8-9 περίπου δις ευρώ που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τα 50 δις που δανείστηκε για να το προικοδοτήσει το ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια ώρα αυτή η κατάσταση επιτείνει τη συνεχή συρρίκνωση της χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες, η οποία,σύμφωνα και με τις επίσημες εκτιμήσεις,πλέον,θα ενταθεί το επόμενο διάστημα , καθιστώντας χίμαιρα τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ανάπτυξη το 2014.

Όλα δείχνουν ότι οι τράπεζες θα σφίξουν περισσότερο και ίσως πολύ περισσότερο, τα λουριά προς τις επιχειρήσεις,πράγμα που θα έχει ως συνέπεια μαζικά λουκέτα των πιο προβληματικών και ζημιογόνωνδραστηριοτήτων,ακόμα και ολόκληρων κλάδων και τομέων, οι οποίοι μέχρι τώρα στηρίζονταν σε"χαριστικές" αναχρηματοδοτήσεις των δανειακών μας υποχρεώσεων.

Ακόμα, όμως και αυτός ο περιορισμένος κύκλος επιχειρήσεων, που θα μπορούν να δανεισθούν, η δανειοδότησή τους θα γίνεται με ασύμφορα επιτόκια, τριπλάσια και τετραπλάσια των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά.

Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει περίτρανα ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα στην ευρωζώνη αλλά πολλά ευρώ με διαφορετικό αντίκρυσμα και βάρος για κάθε χώρα και με την Ελλάδα στον πάτο του βαρελιού.

Οι μόνες ωφελημένες στη χώρα είναι μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και ένας λεπτός κύκλος μεγάλων εγχώριων εταιρειών που έχουν πρόσβαση στον εξωτερικό δανεισμό και όχι μόνο,οι οποίες εκτοξεύονται σε ουράνια ύψη μέσα στην κρίση,συγκεντρώνοντας την αγορά,όσο και αν η τελευταία συρρικνώνεται.

Ιδιαίτερα η θάλασσα των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζει ώρες σύνθλιψης καισυντριβής.

Μια νέα πνοή στη χώρα μπορεί να δοθεί , σύμφωνα με ριζοσπαστικούς οικονομικούς κύκλους, μόνο με ένα συγκροτημένο και μελετημένο προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη,με διαγραφή του χρέους,γενναία ρύθμιση έως διαγραφή των χρεών για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καιρευστότητας στην οικονομία, το οποίο να λειτουργήσει ως αναπτυξιακή λοκομοτίβα.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΚΡΙΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου