Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

το ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ για το ολοκαύτωμα απο τους Ναζί


Ο σκηνοθέτης που είναι ταυτισμένος με την έννοια του φόβου και οι σκηνές των ταινιών του έκαναν το κοινό να τρομάξει πραγματικά, o Αλφρεντ Χίτσκοκ, δεν άντεξε να την αγριότητα μιας ταινίας που γύρισε ο ίδιος. Ποια ήταν αυτή;
Καμία από τις γνωστές του, αλλά μια που μέχρι πρόσφατα ήταν κρυμμένη και αναμένεται να έρθει στο φως της δημοσιότητας, ολοκληρωμένο, μέσα στο 2014. Στην
πραγματικότητα πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Χίτσκοκ, στα ναζιστική στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όταν ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης είδε τις εικόνες που είχε τραβήξει, κατέρρευσε ψυχολογικά. Λέγεται μάλιστα πως τρόμαξε τόσο πολύ που εξαφανίστηκε για μια εβδομάδα.
Το 1945 ο συνεργάτης και φίλος του, Σίντνεϊ Μπερνστάιν του ζήτησε να τον βοηθήσει στο γύρισμα ενός φιλμ για τις θηριωδίες των Γερμανών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ταινία, όντως, γυρίστηκε, αλλά καθώς προχωρούσε η ανοικοδόμηση, οι συμμαχικές δυνάμεις αποφάσισαν να την αποκρύψουν για πολιτικούς λόγους. Ετσι έμεινε ξεχασμένη από όλους στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο.
Το 1980 την ανακάλυψε ένας Αμερικανός ερευνητής, ενώ το 1984 ένα μέρος της παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο. Η κόπια, όμως, δεν ήταν ολόκληρη και η εικόνα ήταν πολύ κακή.
Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ολόκληρη την ταινία και μάλιστα σε πολύ καλή ποιότητα. Η επικείμενη προβολή της ταινίας έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα. Πρόκειται για ένα σοκαριστικό βίντεο από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέλσεν -Μπέργκεν, με σκηνές φρίκης από τους θαλάμους αερίων και στα κλουβιά που γίνονταν τα βασανιστήρια από τους Ναζί.

Σύμφωνα με αυτούς που έχουν δει το ντοκιμαντέρ, πρόκειται για ωμή καταγραφή της απάνθρωπης πραγματικότητας. Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ντοκιμαντέρ έχει γυριστεί για εκείνη την περίοδο. Οσοι γνώρισαν τον Χίτσκοκ λένε πως τον επηρέασε πάρα πολύ στην μετέπειτα καριέρα του. Δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τις συγκεκριμένες εικόνες. Παρότι δεν είναι η γνωστή η εμπλοκή του με το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, αν το γύρισε εκείνος ή απλώς είχε συμβουλευτικό ρόλο, εντούτοις φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ψυχοσύνθεσή του.
Οι θαυμαστές του δεν ξέρουν αν πρέπει να το δουν ως ένα ακόμα φιλμ του Χίτσκοκ, οι ειδικοί πάντως που έχουν δει ολόκληρο το ντοκιμαντέρ μιλούν μια σκληρή γροθιά στο στομάχι.

serotonine1.blogspot.se

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου