Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ

Αντιπροσωπεία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές Θανάση Πετράκο, Ευγενία Ουζουνίδου Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Μαρία Μπόλαρη, Δημήτρη Στρατούλη, Γιάννη Σταθά και Νάντια Βαλαβάνη παραβρέθηκε σήμερα στην συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενάντια στο ξεπούλημα της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.
Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ αποτελεί την πρώτη πράξη του περαιτέρω ξεπουλήματος και της διάσπασης της ΔΕΗ σε «μικρή» -καλή που θα έχει το 30% και «μεγάλη» και την πώληση της μικρής καθώς και το 17% της μεγάλης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν του βουλευτές της συγκυβέρνησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Μια συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία που δεν έχει καμία νομιμοποίηση δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.
Προειδοποιούμε τους κερδοσκόπους που θα ορμήσουν στον ΑΔΜΗΕ και τους λέμε:
ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ . Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί η ενέργεια είναι Δημόσιο και Κοινωνικό Αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό Λαό.
Ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ είναι και θα παραμείνει περιουσία του ελληνικού λαού
Ο αγώνας συνεχίζεται. Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τον ελληνικό λαό να συνεχίσει τον αγώνα για να αποτρέψει το επιχειρούμενο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικέ έγκλημα.

Ομιλία του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στο Νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.»

Παρατίθεται η ομιλία:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ(Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ, μετά από τρεις συνεδριάσεις, η κυβέρνηση δεν έχει πείσει για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά ούτε τη συμπολίτευση. Υπήρξε σοβαρός προβληματισμός και ανησυχίες για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και από συναδέλφους της συμπολίτευσης.

Θα ξεκινήσω με το επιχείρημα, να μην ανησυχούμε, διότι θα υπάρχει έλεγχος, παρότι πουλιέται το 66%.

Θα μιλήσω με ένα παράδειγμα κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια ομάδα παραγωγών οι οποίοι έχουν 100 στρέμματα και αυτός ο οποίος έχει το 51% των στρεμμάτων, απ’ αυτή την κοινοπραξία έκανε λανθασμένες επιλογές την προηγούμενη χρονιά ή δεν τον βοήθησε ο καιρός, και αποφασίζει να πουλήσει τις πηγές και τα δίκτυα ύδρευσης με το επιχείρημα ότι πρέπει να εκσυγχρονίσει τα δίκτυα ύδρευσης και δεν μπορεί, αλλά συγχρόνως, αποφασίζει να πουλήσει και το 30% του πιο παραγωγικού τομέα του, για παράδειγμα τα θερμοκήπια και από το υπόλοιπο να πουλήσει το 17%. Οπότε πηγαίνει στην οικογένειά του αν είναι οικογενειακή επιχείρηση ή στους συνεταίρους του αν είναι συνεταιριστική επιχείρηση, και τους λέει «έκανα πολύ καλή επιλογή, αφού τα προηγούμενα τα έκανα χάλια και δεν είχα τι άλλο να κάνω, δοξάστε με». Αυτή είναι η ουσία των όσων πράττει η Κυβέρνηση.

Ας υποθέσουμε, ότι εμείς λέγαμε, ας ακούσουμε το επιχείρημα της Κυβέρνησης, ό,τι όλα αυτά τα κάνει για το καλό της ΔΕΗ, που πρέπει να παραμείνει και θέλουμε όλοι να είναι ισχυρή και κάναμε μια αφαίρεση - μην θεωρήσει κανείς ότι συμφωνούμε, αλλά για τις ανάγκες της συζήτησης, ας πούμε ότι προσωρινά συμφωνούμε. Πρέπει για να πείσετε τους συναδέλφους να καταργήσετε την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου, που προβλέπει όλα αυτά , δηλαδή, να πουλήσουμε το 30% κ.λπ.

Σας απάντησαν και οι εργαζόμενοι ότι οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν. Με ποιο τρόπο; Πρώτον, η διασύνδεση των Κυκλάδων είναι εξασφαλισμένη διότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Δεύτερον, η διασύνδεση της Κρήτης οφείλετε να την κάνετε από την Πελοπόννησο και δεν έχετε καμία δικαιολογία και κανένα επιχείρημα γι’ αυτό που πάτε να κάνετε από την Αττική, που είναι πολύ πιο κοστοβόρο. Είπε ο κος Υπουργός αν δεν υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα ο ιδιώτης θα έχει κυρώσεις

Σας απαντώ για άλλη μια φορά ότι έτσι έλεγε και το νομοσχέδιο, ότι θα έχουν κυρώσεις και οι παραχωρησιούχοι που είχαν πάρει τους δρόμους, αλλά οι «κυρώσεις» που είχαν, ήταν να αυξήσει πάρα πολύ την χρηματοδοτική του συμβολή το δημόσιο για να επανεκκινήσουν τα έργα. Αυτοί δεν έπαθαν τίποτα και συνεχίζουν να έχουν τους δρόμους στην ιδιοκτησία τους. Αυτές τις κυρώσεις θα έχει και ο διαχειριστής του 66%.

Τρίτον, θα ελέγχετε την εταιρία με την καταστατική μειοψηφία. Τότε, γιατί θέλει κάποιος να έχει πάντα το 51%; Δεν μας απαντάτε. Όποιος έχει την πλειοψηφία των μετοχών ελέγχει και την εταιρία, το γνωρίζετε καλά κύριε Υπουργέ, το μόνο που κάνει το 34%, είναι να μην το «πετάξουν» έξω από την εταιρία και αυτό όχι πάντα διότι ο νέος ιδιοκτήτης με την βοήθεια της ΡΑΕ μπορεί να πετάξει το δημόσιο έξω μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν μπορείτε να λέτε ότι, είσαστε υπέρ, ότι μετατρέπετε - δημόσιο αγαθό λέμε εμείς - το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα, την δημόσια επιχείρηση σε ανώνυμη εταιρία και να ερχόσαστε μετά και να μας λέτε ότι θα καταργήσετε τους νόμους του καπιταλισμού. Θα εμποδίσετε τους νόμους της αγοράς μετά; Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε αφελείς για να το πιστέψουμε.

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω, δεν το είπατε σήμερα γιατί έχει καταρρεύσει και όχι μόνο έχει καταρρεύσει αυτό, αλλά έχουν καταρρεύσει και κάποιες πλευρές που άφησε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο ΑΔΜΗΕ που δημιουργήθηκε με βάση την Οδηγία 72/2009, δεν μας έχει απαντήσει κανείς, τι άλλαξε σε λιγότερο από 2 χρόνια και πρέπει να εφαρμοστεί διαφορετικά η Οδηγία, όταν ακόμη και ο εκπρόσωπος των ιδιωτών παραγωγών δεν είπε ότι η δημόσια επιχείρηση μας εμποδίζει και δεν μπορούμε να μπούμε στο δίκτυο. Το υπόμνημα που μας έδωσε η ΕΒΙΚΕΝ, έλεγε ότι δεν παίρνει θέση και ότι θέλουν φθηνό ρεύμα.

Σε σχέση με την ΡΑΕ, σας απάντησα και την προηγούμενη φορά κύριε Υπουργέ, εσείς και προς τιμήν σας διότι και υποχρεωμένος είστε, αλλά σέβεστε και το Κοινοβούλιο όταν σας ζητήσαμε να έρθετε στην Επιτροπή όταν έγινε η μεγάλη κατολίσθηση στην Μεγαλόπολη ήρθατε γρήγορα. Την ΡΑΕ την περιμένουμε εδώ και 11 μήνες για να έρθει στην Βουλή και δεν έρχεται. Ούτε ελέγχεται ούτε ελέγχει. Η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ) η οποία έχει κάνει όλα ΜΑΜΚ, που διπλασίασε τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος, που έχει δώσει ότι έχει δώσει στους ιδιώτες έως τώρα, είναι σαφές λοιπόν ότι έχει λειτουργήσει ως εκπρόσωπος των μεγαλοϊδιωτών παραγωγών ρεύματος από φυσικό αέριο και είναι υπεύθυνη που σήμερα έχουμε 17.400 MW εγκατεστημένη ισχύ και η αιχμή δεν ξεπερνά τις 8.500 MW. Έτσι έχει λειτουργήσει η ΡΑΕ, τα έχει κάνει «τόσο ωραία» που επιδιώκετε να μας πείσετε ότι θα σωθεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία εάν πέσουμε στα «χέρια» της ΡΑΕ, την οποία δεν μπορεί να την ελέγξει ούτε το Κοινοβούλιο. Απ’ ότι είχα μάθει ήταν να έρθει σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όμως το ανέβαλε για αργότερα. Αυτή είναι η ιστορία της ΡΑΕ. Δεν απελευθερώνετε λοιπόν, και αν θέλετε να μιλήσουμε και με όρους αγοράς δεν απελευθερώνετε τα δίκτυα, απλώς το φυσικό μονοπώλιο που είναι τα δίκτυα το παραχωρείτε να το εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες. Σας έχουμε πει ότι τα δίκτυα είναι δημόσια περιουσία. Είναι στρατηγικής σημασίας που ταυτίζονται και με την εθνική κυριαρχία της χώρας. Η λειτουργία τους είναι πολύπλοκη, η ανάπτυξή τους έχει κόστος, η συντήρησή τους επίσης, έχει κόστος και πείτε μου και να δεχθώ εγώ ότι θα έχει κάποιες συνέπειες αυτός ο οποίος θα κατέχει το 66% εάν δεν αναπτύξει δίκτυο, όμως, τι θα του κάνετε εάν δεν συντηρεί το δίκτυο; Τίποτα. Το κράτος, όμως είναι υποχρεωμένο να συντηρεί το δίκτυο διότι λογοδοτεί στον ελληνικό λαό στην διετία ή στην τριετία και ελάχιστες φορές στην τετραετία, όπου εάν δεν έχει κάνει σωστά την δουλειά του ο κόσμος ψηφίζει άλλον και αυτός «πάει περίπατο». Αυτό γίνεται.

Επίσης, τα μόνα παραδείγματα ιδιωτικοποιημένων δικτύων που μπορούν να αναζητηθούν είναι στην Μεγάλη Βρετανία και στις χώρες του Νότου, όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά, που βρίσκονται σε κατάσταση Μνημονίου.



Σε ό,τι αφορά, επίσης, αυτά που είπε και ο κ. Εισηγητής της Ν.Δ., θέλω να ενημερώσω το Κοινοβούλιο ότι σε μία από τις απαντήσεις που αναγκάστηκε να μας δώσει η Ρ.Α.Ε., είπε και μια αλήθεια. Όταν κάναμε την ερώτηση γιατί διπλασίασε τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος, είπε ότι «οι καθετοποιημένες επιχειρήσεις έχουν μικρότερο κόστος και μεγαλύτερο όφελος».

Επίσης, θέλω να ενημερώσω τους από τους συναδέλφους ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη, όταν η Ευρωπαϊκή Κομισιόν πήγε τη Γερμανία και το Βέλγιο στο Ευρωπαϊκό Δδικαστήριο, γιατί επέβαλαν απλό λογιστικό διαχωρισμό στην εταιρία των σιδηροδρόμων τους, ότι «έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν».

Επίσης, σχετικά με το ασφαλιστικό των εργαζομένων, προσέξτε αγαπητοί συνάδελφοι. Όταν η περιουσία των εργαζομένων, τα ασφάλιστρά τους, έμπαιναν στην επιχείρηση και η επιχείρηση δανειζόταν, δεν χρειαζόταν καν να προσφύγει η Δ.Ε.Η. σε δανεισμό. Αυτό έχει δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία, η οποία δεν αποτιμάται, γιατί αντί να δανείζεται, χρησιμοποιούσε ίδια κεφάλαια και αυτό ήταν μέγα. Αυτοί όμως που τα έκαναν όλα αυτά, ιδιωτικοποίησαν, από 100% δημόσια την έκαναν 51% και τώρα θέλουν να την κάνουν 15%, έχουν τεράστιες ευθύνες.

Ν’ απαντήσω και στην τελευταία άσκηση, για να μην έχει απορίες ο αγαπητός συνάδελφος. Αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - κι αυτό λέω και κλείνω, κ. Πρόεδρε κι ευχαριστώ για την ανοχή σας – είναι ότι οι μνημονιακές ιδιωτικοποιήσεις, που προχωρούν περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση και του τομέα της ενέργειας όπως και άλλες, δεν γίνονται αποδεκτές.

Γι' αυτό, λοιπόν, κλείνοντας σας λέω ότι δεν έχετε καμία δυνατότητα και δικαίωμα, την ώρα που καταρρέει η κυβερνητική πλειοψηφία και εκφράζετε πλέον μια μικρή μειοψηφία του ελληνικού λαού, να πουλήσετε τις στρατηγικές του υποδομές. Ο ελληνικός λαός δεν σας εξουσιοδοτεί για τέτοιο έγκλημα.

Οφείλουν να γνωρίζουν αυτούς, με τους οποίους συζητάτε και ο κ. Γιαρέντης είδαμε ότι πήγε και στην Κίνα και ο κ. Ζερβός δεν έρχεται εδώ, αλλά δεν ξέρω τι κάνει και με ποιους συζητάει. Λοιπόν, για να πάρουμε αυτούς που συζητάτε, εξουσιοδοτημένοι ή μη εξουσιοδοτημένοι να πάρουν τα δίκτυα της χώρας, η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πού θα είναι σε λίγους μήνες δεν αποδέχεται κανένα προσύμφωνο, καμία συμφωνία «τελεία και παύλα», γι' αυτό ν’ αποσύρετε το νομοσχέδιο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να έρθει στην Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου