Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

με τα ΜΑΤ στις πόρτες και τον αποκλεισμό του κόσμου από την συζήτηση που αφορούσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. (στην συνεδρίαση για την ΜΠΕ των απορριμμάτων)
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής 24-1-2014 αποχωρήσαμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί δεν δεχτήκαμε να συνεδριάσουμε με τα ΜΑΤ στις πόρτες και τον αποκλεισμό του κόσμου από την συζήτηση που αφορούσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
(ΜΠΕ) του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκεί μόλις πήγαμε βρεθήκαμε μπροστά στην πρωτάκουστη και πρωτόγνωρη εμπειρία να είναι το κτίριο περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ) όπου η είσοδος στο κτίριο να γίνεται με την υπόδειξη ανθρώπων της Περιφέρειας! Για τους θιγόμενους και ευαίσθητους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στη συνεδρίαση απαγορευότανε η είσοδος. Επειδή γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι:

· Η ενημέρωση και η συμμετοχή του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος διασφαλίζεται και επιβάλλεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, είναι βασικό κριτήριο και απαίτηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού και των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα απορρίμματα (βλ. παρ. 13 του 171976/22-11-2013 εγγράφου διαβίβασης της ΜΠΕ του ΥΠΕΚΑ).

· Η διαβούλευση της ΜΠΕ συνεχίζεται μέχρι τις 4/2/2014 δίνοντας το δικαίωμα μέχρι τότε σε κάθε κάτοικο να ενημερωθεί και να εκφράσει προφορικά και γραπτά την γνώμη του και ιδιαίτερα σε αυτή την ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

· Η μέχρι τώρα ενημέρωση ακόμα και των Περιφερειακών Συμβούλων ήταν επιλεκτική και λειψή (βλ. ενιαία πρόσφατη διαμαρτυρία όλης της αντιπολίτευσης στις 23-1-2014)

· Ο ανοικτός διάλογος με το κοινό, που έγινε για το ίδιο θέμα σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, έγινε σε πολιτισμένο, υψηλό επίπεδο χωρίς εντάσεις και ακραίες συμπεριφορές.

· Οποιαδήποτε απόφαση της Περιφερειακής Αρχής για περιορισμένη-«κλειστή» συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με επιλογές φορέων και Δημοτών έπρεπε να γίνει από το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο ή τουλάχιστον σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις.

· Ο χώρος, που επιλέχτηκε σκόπιμα να συνεδριάσουμε, ήταν απογοητευτικά μικρός και ασφυκτικός για να χωρέσει και να φιλοξενήσει όλους τους καλεσμένους της αιρετής της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εκπροσώπους των φορέων και το κοινό.

· Είναι απαράδεκτο να αποκλείεις το κοινό από μια συζήτηση που το αφορά άμεσα (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά) για τα επόμενα 28 χρόνια, με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

· Στον νέο αυτοδιοικητικό θεσμό της αιρετής Περιφέρειας όπου συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τον λαό Περιφερειακοί Σύμβουλοι δημιουργείται κακό προηγούμενο και στέλνεται αρνητικό μήνυμα με την χρησιμοποίηση κατασταλτικών δυνάμεων.

Ζητήσαμε να συνεδριάσουμε στην μεγαλύτερη αίθουσα, που συνήθως συνεδριάζουμε, αφού απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να επιτραπεί η είσοδος στους παρευρισκόμενους συνδημότες μας. Γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποχωρήσαμε.

Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή προτίμησε τον περιορισμένο διάλογο παρουσία των ΜΑΤ και όχι τον ανοικτό και πλήρη διάλογο με τους δημότες που θίγονται και ενδιαφέρονται. Έχει όλη την ευθύνη για την ένταση που όχι τυχαία δημιούργησε σε αυτή την συνεδρίαση.

Φοβόμαστε ότι παρέλαβε τις «χειροβομβίδες» του κ. Σαμαρά και άρχισε στα δύσκολα να τις «ρίχνει» στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να μην επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε αυτούς που συμφωνούν με την ομάδα του κ. Τατούλη. Κρίμα γιατί με τις επιλογές τους μας γύρισαν πίσω σε μαύρες εποχές περιορισμού της ενημέρωσης και της έκφρασης. Για εμάς είναι καθοριστικά στοιχεία του θεσμού η διαφάνεια, η δημοκρατία, η συμμετοχή και η έκφραση της κοινωνίας.
Για αυτήν την γνωμοδότηση, που δυστυχώς μας στέρησαν την δυνατότητα να παραμείνουμε θα καταθέσουμε πάλι γραπτά τις θέσεις μας για να κρίνει ο κόσμος ποιος ουσιαστικά έχει προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Καλαμάτα 25/1/2014 Για την Αγωνιστική Συνεργασία Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Νίκος Πατσαρίνος

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΟΝΤΙΚΑ
Ο κ. Γόντικας προτίμησε να παραμείνει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία διεξήχθη με αποκλεισμό του κτιρίου από τα ΜΑΤ κατ’ εντολή του κ. Τατούλη για να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αντί λοιπόν να κάνει την αυτοκριτική του γιατί παρέμεινε στη συνεδρίαση και με αυτό τον τρόπο προσέφερε άλλοθι στην ακραία, αντιδημοκρατική και φασιστική πρακτική του κ. Τατούλη, προχώρησε σε συκοφαντίες με ψευδολογίες εναντίον της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου».

Γνωρίζει καλά και ο κ. Γόντικας και ο κ. Τατούλης όπως και τα παπαγαλάκια του κ. Τατούλη αλλά και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πολίτες της Πελοποννήσου ότι η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» από την πρώτη στιγμή αλλά και συνεχώς σε κάθε φάση της συζήτησης έχει ταχθεί ενάντια στο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Έχει καταψηφίσει το σχέδιο του κ. Τατούλη και της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όλα αυτά υπάρχουν στα πρακτικά και είναι λυπηρό ο κ. Γόντικας αντί να συνενώσει τις δυνάμεις του με την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» για να αντιμετωπιστεί και η αντιδημοκρατική πρακτική του κ. Τατούλη να καλεί τα ΜΑΤ στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και η ουσία και το περιεχόμενο του σχεδίου Τατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου επιλέγει να επιτεθεί με χρησιμοποιώντας ψέματα στην «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου».

Υπενθυμίζουμε και επισυνάπτουμε την πρόταση απόφασης που κατέθεσε η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» όταν συζητήθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αποδεικνύει την αλήθεια των όσων λέμε.

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι υπέρ του εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, διότι η διαχείριση αυτή είναι πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, πιο φτηνή, δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ τα προϊόντα της είναι χρήσιμο στο κοινωνικό σύνολο.
Υπερασπίζεται το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και τονίζει ότι επιβάλλεται απαλλαγή από την υφιστάμενη λογική της σύνδεσης οποιουδήποτε έργου διαχείρισης με τα εργολαβικά συμφέροντα.
Είναι αντίθετο με την κατασκευή του έργου με ΣΔΙΤ.
Η Εναλλακτική Διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σημαίνει: Μείωση παραγόμενων σκουπιδιών, Επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση / Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων των οποίων οι ποσότητες όπως και ο βαθμός επικινδυνότητας θα βαίνουν διαρκώς μειούμενες, Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση-Συμμετοχή των δημοτών.
Αντί για ΧΥΤΑ και εργοστάσια καύσης σκουπιδιών που θα τα εκμεταλλεύονται μεγαλοεργολάβοι, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προτείνει να δημιουργηθούν μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην ιδιοκτησία ομάδας Δήμων, υπό τον έλεγχο των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα πρέπει να απολαμβάνουν και τους καρπούς αυτής της διαχείρισης».
Επίσης με σαφή τρόπο τονίζουμε ότι είμαστε εναντίον της βιολογικής ξήρανσης και της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, διότι πρόκειται για μεθόδους που κρύβουν εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Επιπλέον επιβαρύνουν πολύ τα δημοτικά τέλη διότι είναι ακριβή μέθοδος, ενώ αφήνει τεράστια κέρδη για τους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των απορριμμάτων.
Απορρίπτει την επιλογή του ΥΠΕΚΑ να επιτρέψει την άτυπη αναγνώριση του δευτερογενούς καυσίμου SRF σαν βιοαποδομήσιμο υλικό, με συνέπεια η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή να λογίζεται σαν ΑΠΕ.

11/4/2011 Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου