Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ*
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποχωρώντας, ημέρα με την ημέρα, συνεχώς στις απαιτήσεις των Δανειστών (ΕΕ – ΔΝΤ), όχι μόνο αποδέχεται επιπλέον μέτρα 3 δις σε βάρος του λαού, αλλά προωθεί μέτρα κατεδάφισης των συντάξεων, ακόμα πιο επώδυνα και ανθρωποκτόνα από τις αρχικές συμφωνίες και μνημονιακές δεσμεύσεις της. Από σημερινά δημοσιεύματα, προκύπτει ότι έχει ετοιμάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ότι σχεδιάζει να το καταθέσει άμεσα στη Βουλή και ότι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
- Ακόμα μικρότερη εθνική σύνταξη, κυριολεκτικά πείνας (345 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και 384 στα 20 χρόνια), και κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού πλέον το κράτος θα εγγυάται μόνο αυτό το κομμάτι της σύνταξης. Επίσης, ουσιαστικά κατάργηση της κατώτερης σύνταξης., που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4500 ένσημα.

- Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι 31/12/2019 για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους και μάλιστα με επιτάχυνση των ρυθμών της (κατάργηση για το 20% των δικαιούχων φέτος, για το 50% το 2017 και για το υπόλοιπο 30% το 2018).

- Σφαγιαστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις, 20-30% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου., λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης, αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση, 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο Νόμο Ρέπα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

- Μειώσεις με διάφορους τρόπους και στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, υπολογισμό τους με τον ίδιο τρόπο με τους νέους συνταξιούχους και χορήγηση σε αυτούς προσωπικής διαφοράς, που σταδιακά εξανεμίζεται. Παρακάμπτει η κυβέρνηση με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο τις αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι μειώσεις των συντάξεων μετά την 1η Αυγούστου 2012.

- Μειώσεις μέχρι 20% σε νέες, αλλά και μέχρι 40% σε καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, με το τρικ ότι αυτές θα κοπούν σε όσους παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1400 ευρώ μηνιαία αρχικά, 1300 ευρώ τώρα, δηλαδή 800 έως 900 ευρώ καθαρά, και ποιος ξέρει πόσο λιγότερο με την ψήφιση του νόμου. Επίσης, μειώσεις 10 – 30% στις εφάπαξ παροχές και 33 – 45% στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου δημοσίων υπαλλήλων.

- Κατάργηση συντάξεων λόγω Θανάτου (χηρείας) για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών, που σήμερα είναι το 19,5% των 402.353 συνταξιούχων χηρείας.

- Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη φορολογική αφαίμαξή τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και την ανεργία.

- Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα «Υπερταμείο», με ισοπέδωση παροχών και πρόσθετη ταλαιπωρία ασφαλισμένων και υπαλλήλων.

- Ενοποίηση και του ΟΓΑ στο Υπερταμείο και τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους αγρότες (από 7% στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους), παρά την κυβερνητική δέσμευση σε αυτούς ότι το Ταμείο τους θα έμενε αυτόνομο και ότι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών θα μπορούσαν να δίνουν μειωμένη εισφορά (16%), έναντι μειωμένης σύνταξής τους στο μέλλον.

- Μετατροπή του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης σεκεφαλαιοποιητικό – ατομικό., λόγω του προσωπικού, αναλογικού τμήματος της σύνταξης.

Με βάση τη συντελούμενη παράδοση άνευ όρων της κυβέρνησης στους δανειστές, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα είναι χειρότερο, όχι μόνο από το αρχικό, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 5 Ιανουαρίου, αλλά και από αυτό που η κυβέρνηση σήμερα διαρρέει, και αυτό που θα ψηφιστεί θα είναι πολύ χειρότερο όλων των προηγούμενων εκδοχών.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις 35-50% των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Επίσης προστίθενται σε όσα η κυβέρνηση προώθησε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, δηλαδή:μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486€ στα 392€ και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 150 - 338€, αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων 2% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές, ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ΄ έτος για όσους/ες συνταξιοδοτούνται πρόωρα, αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια σε βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τα αντιασφαλιστικά μέτρα προωθούνται από την κυβέρνηση, όχι όπως ψευδέστατα ισχυρίζεται, για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά, για να αφαιρέσουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του 3ουμνημονίου, 1,8 δις ευρώ το 2016 από τα εισοδήματα των συνταξιούχων και να τα δώσουν στους δανειστές για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, επίσης, προωθεί:

 Ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, περιορισμό απεργιακού δικαιώματος, χορήγηση δικαιώματος ανταπεργίας στις επιχειρήσεις, κατάργηση των ήδη παγωμένων από το 2012 τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

 Φοροεξόντωση λαϊκών εισοδημάτων με νέους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ύψους 3,6 δις ευρώ.

 Ολοκληρωτικό ξεπούλημα της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας, μέσω του νέου υπέρ – Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

 Εκχώρηση όλων, σχεδόν, των κόκκινων στεγαστικών δανείων και των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, με άμεσο κίνδυνο για αρπαγή απ΄ αυτά της πρώτης κατοικίας χιλιάδων υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

 Νέα επιπλέον μέτρα ύψους 3 δις, στα 5,4 δις, που είχαν αρχικά ανακοινωθεί, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Ένωση Κεντρώων κάνουν σαν να μη γνωρίζουν τίποτα για το συντελούμενο«κοινωνικό φόνο» και συνεχίζουν να εξαπατούν τον λαό, ότι δήθεν διαφωνούν με τα μνημονιακά κυβερνητικά μέτρα, ενώ, είτε ψήφισαν είτε στηρίζουν το 3ο μνημόνιο.

Το νέο πακέτο μνημονιακών μέτρων οδηγεί σε μαζική φτωχοποίηση, ανεργία και μετανάστευση και θίγει βάναυσα όλα τα λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό, μόνο μια παλλαϊκή εξέγερση μπορεί να το αποτρέψει.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να κάνουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα αδύνατα δυνατά, ώστε εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να συνενωθούν σ’ ένα παλλαϊκό μέτωπο συντονισμένων και κλιμακούμενων αγώνων, που θα σαρώσει τα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια, την κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ που τα ψηφίζει και τα στηρίζει.

Η 48ωρη «απεργία – φάντασμα» των ΠΑΜΕ – ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ πρέπει να πάρει επιτέλους σάρκα και οστά τις αμέσως επόμενες μέρες και να αποτελέσει αφετηρία παλλαϊκού ξεσηκωμού, για να μην περάσει ο νέος οικονομικός και κοινωνικός εξανδραποδισμός του λαού και της χώρας μας.

*Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι μέλος της προσωρινής Π.Γ. της ΛΑ.Ε και πρώην Αν. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου