Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ!

Μια πρόσθετη απαίτηση έβαλαν οι δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελληνική πλευρά για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, επιδιώκοντας να ελέγχουν ακόμη και την τελευταία λεπτομέρεια στην πώληση της δημόσιας περιουσίας.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων κατέστησαν σαφές ότι, εκτός όλων των άλλων, θέλουν να μην έχουν καμία αρμοδιότητα η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί στον ορισμό των μελών των διοικήσεωντων δημόσιων οργανισμών και φορέων που θα μεταφέρονται στο νέο ταμείο για πώληση ή αξιοποίηση. Ουσιαστικά, επιδιώκουν να έχουν αυτοί τον ''πρώτο και τελευταίο λόγο'' στα ονόματα ων επικεφαλής των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να μην παρουσιάζονται ''δυσλειτουργίες'' κατά την πορεία της αποκρατικοποίησης τους.
Στον μακρύ κατάλογο των δημόσιων οργανισμών που θα οδεύσουν προς αποκρατικοποιήση, περιλαμβάνονται κατ' αρχάς τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ, αν και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτηςδηλώνει ότι τα ''πακέτα'' μετοχών της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, και της ΔΕΠΑ ''θα περάσουν στον πυλώνα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας του νέου ταμείου που θα συγκροτηθεί, καθώς δεν είναι στον σχεδιασμό η ιδιωτικοποίηση τους''.

Στον συγκεκριμένο κατάλογο θα συμπεριληφθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, ηΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΕΣΤΥ (Εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού), η ΓΑΙΟΣΕ, αλλά και πλήθος φορέων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στους οποίους το Δημόσιο κατέχει το 100%. Επίσης, οι δέκα οργανισμοί των περιφερειακών λιμένων (με συμμετοχή κατά 100% του Δημοσίου) και συγκεκριμένα αυτοί της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Ελευσίνας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου Κρήτης, της Καβάλας, της Κέρκυρας, του Λαυρίου, της Πάτρας και της Ραφήνας.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η συγκρότηση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας) αποτελεί βασική προϋπόθεση (μαζί με το ασφαλιστικό, φορολογικό και τα ''κόκκινα'' δάνεια) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει η ''Αγορά'', στο νέο ταμείο θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ (που θα συνεχίσει πάντως τις ήδη προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό ή το ''Ελευθέριος Βενιζέλος''), το ΤΧΣ (η συμμετοχή του Δημοσίου στις Τράπεζες), οι ΔΕΚΟ και τη Εταιρεία Ακινήτων τουΔημοσίου (ΕΤΑΔ). Ήτοι, το σύνολο της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας, με στόχο να συγκεντρωθεί από την, ουσιαστικά, εκποίηση της ποσό ύψους 50 δις ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας.

Οι πιστωτές επέβαλαν τη θέση τους και σε ό,τι αφορά στη διοίκηση του νέου ταμείου. Τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει το Εποπτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν, 3 Έλληνες και δυο αλλοδαποί, με την προεδρία να αναλαμβάνει ένα από τα δύο μέλη που θα επιλέξει η τρόικα. Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τέσσερις ψήφους, ήτοι οι δανειστές θα μπορούν κατά βούληση να παρακάμπτουν τις όποιες κυβερνητικές αντιρρήσεις για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, θα αποφασίζουν για κάθε αποκρατικοποίηση ξεχωριστά στο που θα οδεύουν τα έσοδα. Βούληση των δανειστών είναι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι για αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις, όπως προέβλεπε η συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Αύγουστο πέρυσι,

Το διοικητικό συμβούλιο του νέου ταμείου, στο οποίο διευθύνων σύμβουλος θα είναι Έλληνας, θα έχει λόγο μόνο για διαδικαστικά ζητήματα. Σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών, το διοικητικό συμβούλιο θακαταρτίζει το ετήσιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα επιβλέπει την τήρηση τωνχρονοδιαγραμμάτων και θα αναλαμβάνει την εύρεση νομικών και τεχνικών συμβούλων.


Αγορά (2/4), Όμηρος Εμμανουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου