Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΣΧΕΔΙΟ Β - Με το «νι και με το σίγμα» οι μειώσεις συντάξεων του εγκληματικού ασφαλιστικού Τσίπρα - Κατρούγκαλου

ΣΧΕΔΙΟ Β
Α. Η Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατέθεσε στη Βουλή . Αποτελείται από 2 μέρη: Το πρώτο είναι μια αιτιολογική έκθεση . Το δεύτερο αποτελούμενο από 222 αρχικά και τώρα 183 σελίδες -που έφτασαν στη Βουλή- περιλαμβάνονται όλα τα άρθρα που ανατρέπουν το υπάρχον συνταξιοδοτικό σύστημα και πετάνε στον καιάδα όλους τους συνταξιούχους. Παρά την προπαγάνδα Κατρούγκαλου το νομοσχέδιο μειώνει κύριες και επικουρικές συντάξεις, διαλύει τα ταμεία πρόνοιας και τα ενσωματώνει στο ταμείο επικουρικών συντάξεων. Επιγραμματικά στο κυρίως νομοσχέδιο :
Όλες οι κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων, Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, μεταφέρονται στον Ενιαίο Φορέα κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)
Οι συντάξεις όλων των συνταξιούχων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή θα υπολογίζονται:

Πρώτον από την Εθνική σύνταξη των 384 ευρώ: Για όσους πίστευαν ότι η περιβόητη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα την έπαιρναν όλοι, όπως ισχυριζόταν στα ΜΜΕ ο κ. Κατρούγκαλος και τη θεωρούσε συμβόλαιο τιμής, από τη σελ. 15 διαβάζουμε: « Η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ ( Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) σε όλους ,όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, θανάτου ή αναπηρίας,…….. «Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Δηλ. θα καταβάλλεται πλήρης με 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας και σε ηλικία 62 ετών ή στα 67 με τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης. Η αρχική πρόταση για χορήγηση της εθνικής σύνταξης στα 15 χρόνια ασφάλισης ξεχάστηκε γρήγορα από την κυβέρνηση παρά τη φαιά ουσία που κατανάλωσαν για να μας πείσουν και ότι η πρότασή τους ήταν σύμφωνη με την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ σήμερα με τα 4.500 ένσημα.

Δεύτερον από την Ανταποδοτική σύνταξη: «Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνονται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.» Κατ’ εξαίρεση και επειδή δεν υπάρχει μηχανογραφική καταχώριση των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο , η ανταποδοτική θα υπολογίζεται από το 2002 μέχρι το 2016 «και εφεξής η περίοδος αυτή ετησίως θα αυξάνεται κατά ένα έτος». Επειδή το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κάτω από 35% για 35 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τον μέχρι τώρα υπολογισμό των συντάξεων.
Οι συντάξεις χηρείας καταργούνται και διατηρούνται κάτω από προϋποθέσεις που ελάχιστοι (ες) θα λαμβάνουν σύνταξη στο μέλλον. Αν ο επιζών σύζυγος είναι κάτω των 52 ετών λαμβάνει σύνταξη για 3 χρόνια και αν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 52 ετών λαμβάνει σύνταξη μέχρι τα 55, μετά αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.
Το κράτος από τη μια σου μειώνει τη σύνταξή σου και δεν μπορείς να ζήσεις και από την άλλη σε τιμωρεί με επιπλέον 60% περικοπή της σύνταξής σου, αν βρεις κάποια δουλειά, για να συμπληρώσεις το φιλοδώρημα που έχει καταντήσει η σύνταξή σου. (σελ.27)
Επειδή η έκδοση συντάξεων καθυστερεί, είχε θεσπιστεί προσωρινή σύνταξη το 50% του βασικού μισθού εξόδου από την υπηρεσία , που μέχρι τώρα ήταν ο βασικός μισθός του Οκτωβρίου του 2011. Η διάταξη αυτή καταργείται «για όσους είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα». Αυτό σημαίνει ότι για πάνω από ένα χρόνο κάποιοι δε θα μπορούν να ζήσουν. (σελ.18).
Για να μη νομίσουν ότι η κυβέρνηση αφήνει τους παλιούς συνταξιούχους με μεγαλύτερη σύνταξη, προβλέπεται ανακαθορισμός ή επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων των παλιών συνταξιούχων με βάση το νέο νόμο «εθνική- ανατοποδοτική» και το ποσό που θα υπολείπεται της παλιάς σύνταξης θα χορηγείται ως προσωπική διαφορά.
VII.Όλα τα ταμεία που δίνουν ΕΦΑΠΑΞ μεταφέρονται στο ΕΤΕΑ που μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ ( Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εφάπαξ Παροχής). Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε νέα μείωση το εφάπαξ που χορηγεί το ταμείο Πρόνοιας ( ΤΠΔΥ) από38,2 % σε 60%. Τα ΕΦΑΠΑΞ έχουν παγώσει από 1.9.2013 μέχρι σήμερα και θα υπολογίζονται για τους μισθωτούς από 1.9.2013 μέχρι τέλους του 2013 με το 60% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας. « Για τους μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους το τμήμα της εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης από 1.1.2014 και εφεξής, υπολογίζεται με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» (;;;;). «Το τμήμα της απονεμόμενης εφάπαξ παροχής προκύπτει από ένα μαθηματικό τύπο» που υπάρχει στη σελίδα 51 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και είναι αδύνατη η αναπαράστασή του, που όποιος κατορθώσει να υπολογίσει το δικό του Εφάπαξ, ο Κατρούγκαλος πρέπει να του δώσει δεύτερο Εφάπαξ ως έπαθλο).

viii) Η ενοποίηση θα ισοπεδώσει προς τα κάτω όλα τα εφάπαξ και θα εξυπηρετήσει την επιχορήγηση των ελλειμματικών ταμείων από κάποια πλεονασματικά ταμεία , όπως το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ .

ix) Καταργείται το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται από το τρέχον έτος.

X) Οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ ( που μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ) καθορίζονται « με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, τα οποία στηρίζονται σε αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας» ( μόνο μετά από πολλούς θανάτους ή μετά από λιμούς και καταποντισμούς θα ελπίζουν οι επιζώντες για καλύτερη επικουρική) και σε περίπτωση ελλειμμάτων «λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης(!)» Αυτό σημαίνει θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού αυτόματης μείωσης των επικουρικών συντάξεων, δηλ. ρήτρα βιωσιμότητας, που πανηγυρικά «κατήργησε» η κυβέρνηση Σύριζα. Για τις καταβαλλόμενες, « εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνουν το ποσό των 1300 ευρώ αναπροσαρμόζονται (!)» ( σελ.179).

XI) Για το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων( ΜΤΠΥ) ο λογαριασμός από την κυβέρνηση ήλθε νωρίς για το μέρισμα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι : Στάση πληρωμών για το μέρισμα Απριλίου και περικοπές από 29 Ιουνίου ( που ξαναρχίζει η πληρωμή) από 32,5% έως 40%. Η κυβέρνηση ήδη έχει υπολογίσει τις περικοπές: Μείωση μερισμάτων για το 2016 207 εκατ, 208 εκατ. για το 2017, 208 εκατ. για το 2018 και 209 εκατ. για το 2019. Η περικοπές «προαναγγέλλουν» νέες μειώσεις άνω του 40%, που αν προστεθούν στις μέχρι τώρα περικοπές το μέρισμα θα μειωθεί κατά 2/3.

XII) Αυξάνονται οι εισφορές (ασφαλιστικές) των εργαζομένων και εργοδοτών από 1.6.2016 μέχρι 31.5.2019 κατά 0,50% και κατά 0,25% από 1.6.2019 έως 31.5.2022 για την κύρια σύνταξη.





Β. Στην αιτιολογική έκθεση επιχειρείται να δικαιολογηθεί η μείωση των συντάξεων μέσα από περίτεχνες διατυπώσεις, για να πιστέψεις στο τέλος ότι ενδιαφέρεται η κυβέρνηση να σώσει τη σύνταξή σου παρά τη σφαγή των συνταξιούχων, θέση που υποστήριζαν όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Μέσα σ’ αυτήν υιοθετεί(!) θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για το μεγάλο φαγοπότι που έγινε σε βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, για να περάσει στο επόμενο βήμα που είναι η «νέα μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος με το οποίο ενταφιάζει οριστικά την κοινωνική ασφάλιση. Από την εισηγητική έκθεση μπορεί ο αναγνώστης να αποκρυπτογραφήσει το μέγεθος της πολιτικής απάτης της κυβέρνησης Σύριζα- ΑΝΕΛ:
Με θράσος χιλίων Καρδιναλίων , ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν έως σήμερα επιδείνωσαν τις δομικές αδυναμίες του συστήματος ……. και η μέση σύνταξη μειώθηκε από 1200 περίπου ευρώ το 2010 σε 800 ευρώ περίπου σήμερα» (σελ.3) , υποστηρίζει ότι το νέο ασφαλιστικό «διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, τη διαγενεακή ισότητα» (σελ.5), αποκαλεί τις νέες μειώσεις την συντάξεων «αποκατάσταση της βιωσιμότητας, δηλ. διατήρηση του συστήματος να χορηγεί συντάξεις στους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους» (σελ.6).
Για να ξεπεράσει την απόφαση του ΣΤΕ Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την τελευταία μνημονιακή κράτηση 10% του ν.4093/2012, ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο «επαναφέρει τη συνταγματική νομιμότητα στη ρύθμιση των συντάξεων» και « γίνεται ανακαθορισμός κατ’ επιταγή των αρχών της συμμετοχικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης των γενεών, των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στο νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους». Δηλ. οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων αποκαλείται «ανακαθορισμός» (σελ.6).
Πιο κάτω , για μην υπάρχει αμφιβολία που στοχεύει η Κυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ : « Το Σύνταγμα δεν εγγυάται το ύψος της συντάξεως που προσδοκά να λάβει ο ασφαλισμένος. Δεν κατοχυρώνει δε την πλήρη αναλογία εισφορών και παροχών,………. Δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις από την καταβολή συντάξεως μικρότερης από αυτήν που θα ελάμβανε ο δικαιούχος, αν εφαρμοζόταν αμιγώς ανταποδοτικό σύστημα υπολογισμού των παροχών»( σελ.7).
« Το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη μείωση ήδη απονεμηθεισών παροχών», αλλά απαιτείται(!) σύνταξη ειδικής εμπεριστατωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης από την οποία να προκύπτει ότι α) η μείωση είναι σύμφωνη προς τις ως άνω συνταγματικές αρχές και β) οι επιπτώσεις της μειώσεως δεν έχουν αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με παραβίαση του πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, δηλ. παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης» ( σελ.7-8). Τώρα πως συμβαίνει να ισοπεδώνεις τις συντάξεις και να μην επηρεάζεται η αξιοπρεπής διαβίωση του συνταξιούχου, μόνο ο Κατρούγκαλος το γνωρίζει και αυτό φαίνεται από την παρακάτω παράγραφο (απολαύστε διατύπωση).
«Ο ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στον νέο, ενιαίο, τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής συντάξεως για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, εφ’ όσον συνεπάγεται μείωση των συντάξεων, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα…» (σε. 8). Ο ανακαθορισμός ή επανυπολογισμός με βάση όλο τον εργάσιμο βίο (καταργείται για το ΙΚΑ ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση την καλύτερη 5ετία ή υπολογισμός με βάση τον τελευταίο μισθό για τις ΔΕΚΟ ή με το μισθολογικό κλιμάκιο εξόδου για τους Δ.Υ) συνεπάγεται μεγάλες μειώσεις και για τους παλιούς συνταξιούχους.

Γ. Με τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση επομένως της φορολογίας, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αγροτών και επαγγελματιών σε 20%, με τη συγχώνευση όλων των ταμείων σε ένα , με το μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης και με την αυτόματη προσαρμογή των συντάξεων προς τα κάτω, η κυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ «προσέφερε υπηρεσίες» προς την Ε.Ε και το ΔΝ, που ήταν αδύνατον μια κυβέρνηση της Ν.Δ ή του ΠΑΣΟΚ να περάσει τόσα αντιλαϊκά μέτρα . Η κοινωνική καταστροφή ολοκληρώνεται με τον ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης δια χειρός «αριστερής» κυβέρνησης . Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό αυτό υλοποιεί τη μνημονιακή υποχρέωση του Ιουλίου του 2015 για περικοπή 1.8 δις ευρώ από την κοινωνική ασφάλιση. Η κυβέρνηση συζητάει αυτή τη στιγμή για αυτόματο μηχανισμό εσόδων 3.6 δις ευρώ από συντάξεις και φόρους, αν τα νέα ληστρικά μέτρα δεν αποδώσουν. Και έχει ήδη συμφωνήσει. Και έχουν ευθύνη όσοι στη Βουλή συνεργήσουν στο έγκλημα και ψηφίσουν αυτό το τερατούργημα.


Τάσος Σταυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου