Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΘ’ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΙΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ*
Άλλος ένας ανασχηματισμός έλαβε τέλος. «Δομικός», είχε προαναγγείλει η κα Γεροβασίλη, πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος. Τα σενάρια και η ονοματολογία έδωσαν και πήραν. Τελικά προέκυψαν 50 υπουργοί και υφυπουργοί παρά τις παλαιότερες υποσχέσεις για μικρό και ευέλικτο σχήμα. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ρετουσάρει την εικόνα της κυβέρνησης, να περιορίσει την κατρακύλα της, να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να αυξήσει τη δημοτικότητα του είναι περισσότερο από εμφανής. Η απόπειρα δε να ικανοποιήσει και τις πιο ακραίες απαιτήσεις δανειστών και Ιεραρχίας πρόδηλη. Ένας ανασχηματισμός καθ υπόδειξιν.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να προβάλλει ως μεγάλο πλεονέκτημα την ηλικιακή ανανέωση. Καιρό πριν άφηνε να διαρρεύσει ότι θα κυβερνήσει με τη γενιά του. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου το προέβαλε σαν πανάκεια. Λες και το πρόβλημα στην πολιτική της κυβέρνησης είναι η ηλικία και τα γερασμένα πρόσωπα. Πράγματι εισήλθαν στο κυβερνητικό σχήμα νέοι άνθρωποι. Τι διαφορετικό, όμως, θα προσφέρουν, όταν θα ακολουθούν τις πολιτικές του μνημονίου; Μάλλον αναμένεται να τις υλοποιήσουν ταχύτερα και να γίνουν έτσι θύτες και της δικής τους, αλλά και των νεότερων γενεών.

Η αναδόμηση αυτή συνδέεται και με χαρακτηριστικές περιπτώσεις προσώπων. Είδαμε τον κατά δήλωση του «ταξικό αποστάτη», κ. Κατρούγκαλο να αλλάζει υπουργείο και να επιβραβεύεται για τα αλλεπάλληλα ψεύδη που έχει πει σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ο άνθρωπος που νιώθει περηφάνια για το έργο του , που ισοπέδωσε τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εκτόξευσε τα συνταξιοδοτικά όρια, ο επιστολογράφος -υπουργός που από τη μια καλούσε σε διεκδικήσεις τους συνταξιούχους και από την άλλη έκανε μειώσεις, βρέθηκε σε ένα κρίσιμο υπουργείο (Εξωτερικών) για να συνεχίσει την «προσφορά» του στη χώρα. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί άλλος ένας , ο κ. Σκουρλέτης, που τιμά το λόγο του (ή το Ενέργειας ή απλός βουλευτής) , ο οποίος , αφού ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, θυμήθηκε ότι διαφωνεί με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και σήκωσε για λίγες ώρες αντάρτικο, αλλά στη συνέχεια το ξανασκέφτηκε ψυχραιμότερα και από το τίποτα δέχτηκε την τελευταία στιγμή το κουτσουρεμένο σε αρμοδιότητες Εσωτερικών. Τέλος είναι βέβαιο ότι ο υφυπουργός Παιδείας ,κ. Ζουράρις δε θα μας αφήσει να πλήξουμε. Θα ακολουθήσουν πολλά επεισόδια με πρωταγωνιστή το νεορθόδοξο πολιτικό και η επιλογή του θα προσθέσει προβλήματα στον πολύπαθο και ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Τοn επέβαλε ο αρχηγός του για να διατηρήσει τις προνομιακές σχέσεις, που έχει, με την Εκκλησία.

Θύμα της τελευταίας υπήρξε ο κ. Φίλης, ο οποίος κατάφερε να γίνει συμπαθής τόσο από την κόντρα του με την Ιεραρχία, ό σο και από τον τρόπο που εκδιώχτηκε από το Παιδείας. Η από καιρό δρομολογημένη εκπαραθύρωση του αποτελεί νίκη του κ. Ιερώνυμου και θρίαμβο του μεσαιωνισμού και ήττα όχι της κυβέρνησης , αλλά του ορθού λόγου, του αυτονόητου που ορίζει ότι δεν μπορεί η Εκκλησία να αποφασίζει τι θα διδάσκονται οι μαθητές στα Θρησκευτικά τον 21 ο αι.. Δε νοείται ό, τι πιο σκοταδιστικό να επιβάλλει την άποψη του στη Πολιτεία. Ο κ. Φίλης ήταν μόνος, απελπιστικά μόνος στηn προσπάθεια του να περάσει μιας τριτεύουσας σημασίας αλλαγή. Το άριστα που πήρε το Σεπτέμβριο έγινε μηδέν το Νοέμβριο από τον ίδιο βαθμολογητή. Ο κ. Τσίπρας έχει τεράστια ευθύνη, γιατί έδιωξε τον συνεργάτη του κατ εντολή του κ. Ιερώνυμου και μετά από απαίτηση του κ. Καμμένου. Αλήθεια εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ τι λένε για την περίπτωση Φίλη;

Αχτσιόγλου, Γαβρόγλου, Πιστιόρλας, Σταθάκης και άλλοι πρόθυμοι ήρθαν παρέμειναν ή μετακινήθηκαν όχι για να αλλάξει το μίγμα της μνημονιακής πολιτικής, αλλά για να επιταχυνθεί η εφαρμογή της. Από αυτήν την ανακύκλωση των προσώπων οι πολίτες θα δουν μόνον αλλαγές προς το χειρότερο, οι οποίες θα προκαλέσουν νέα αδιέξοδα και ασφυξία στην κοινωνία και τη χώρα. Μόνη λύση εξακολουθεί να αποτελεί η διατύπωση ενός πειστικού αριστερού εναλλακτικού προγράμματος διεξόδου από την κρίση. Μια πρόταση που θα φέρει στην εξουσία ένα μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων και που θα οδηγήσει σε σύγκρουση με την Ευρωζώνη και όλους εκείνους που πουλούν και αγοράζουν την Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας.

*εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου