Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο Τραμπ απελευθερώνει αχαλίνωτο μίσος

Της JudithButler
Απόσπασμα από την συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα “DIEZEIT” στις 28 Οκτωβρίου που έδωσε η JudithButler, γνωστή αμερικανίδα φιλόσοφος και φεμινίστρια, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο “UniversityofCalifornia, Bercley”.

“ZEIT :Τι θα λέγατε για τον Τραμπ και τους οπαδούς του;

Βutler: Ο Τραμπ και οι οπαδοί του…

ZEIT : … Είναι κάτι που έχει πολύ ενδιαφέρον για τους Γερμανούς

Butler : Πρόκειται για κάτι μάλλον εντελώς ανεξιχνίαστο. Νομίζω ότι υπάρχει ένα οικονομικό στοιχείο στην υποστήριξη του Τραμπ. Για κάποιους από τους υποστηρικτές του η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε υπερβολικές ρυθμίσεις σε σχέση με την λαϊκή ευημερία και το οικονομικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε αυτή είναι πια αντίθετη στις ρυθμίσεις, αντίθετη στην κυβέρνηση. Αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τους φόρους ή τους εργασιακούς κανονισμούς για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Χειροκροτούν το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν έχει προφανώς πληρώσει τους ομοσπονδιακούς φόρους και σκέφτονται : «Σίγουρα, θέλω να είμαι κι εγώ ένα τέτοιο πρόσωπο.»

ΖΕΙΤ : Υπάρχει δηλαδή μεγάλη οργή;

Butler: Νομίζω ότι έχουν μια τρομερή οργή. Όχι μόνο ενάντια στις γυναίκες, όχι μόνο ενάντια στις φυλετικές μειονότητες ή ενάντια στους μετανάστες - είναι ενθουσιασμένοι γιατί η οργή τους έχει απελευθερωθεί από τους δημόσιους και αλογόκριτους λόγους του. Εμείς στην αριστερά, είμαστε ασφαλώς το Υπερεγώ. Αυτό που ο Τραμπ έχει καταφέρει να κάνει, ρητορικά είναι να ταυτοποιήσει όχι μόνο την αριστερά, αλλά τον φιλελευθερισμό – το βασικό Αμερικάνικο Φιλελευθερισμό και την αριστερά – ως ακριβώς ένα μάτσο από λογοκριτές. Εμείς είμαστε τα εργαλεία της καταπίεσης κι αυτός είναι το όχημα της απελευθέρωσης. Πρόκειται για εφιάλτη.

ZEIT : Και τι γίνεται με τον ανοιχτό του σεξισμό και ρατσισμό;

Butler: Αυτό που ο Τραμπ απελευθερώνει είναι αχαλίνωτο μίσος και, όπως είδαμε πρόσφατα, μορφές σεξουαλικής δράσης που ούτε νοιάζονται καν για την συναίνεση του άλλου. Από που κι ως που πρέπει να ρωτάμε τις γυναίκες αν είναι οk να τις χαϊδεύουμε και γιατί; Δεν λέει ακριβώς αυτό αλλά αυτό ακριβώς είναι που αναδεικνύει. Αυτό απελευθερώνει τον κόσμο, την οργή του και το μίσος του. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι πλούσιοι, μπορεί να είναι φτωχοί, μπορεί να είναι στην μεσαία τάξη. Οι ίδιοι αισθάνονται ότι μέχρι τώρα καταπιέζονταν από την αριστερά, από τις φεμινίστριες, από το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και την ισότητα, από την προεδρία του Ομπάμα που επέτρεψε σε ένα μαύρο να αντιπροσωπεύει το έθνος.

ΖEIT: Μερικοί οπαδοί του Τραμπ ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται η δράση του να βασιστεί στην φθονερή του αλαζονεία εφόσον έρθει στην εξουσία.

Butler: Νομίζω ότι οι άνθρωποι που σας λένε κάτι τέτοιο απαρνιούνται την αλήθεια με την έννοια ότι δεν θέλουν να εμφανιστούν σε εσάς σαν να ταυτίζονται με όλα τα φθονερά πράγματα που λέει. Απλώς σκέφτονται : Θα κλείσει τα σύνορα, θα κάνει πόλεμο ή θα τσεκουρώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αλλά η πραγματικότητα είναι : Θέλουν να ζήσουνε με τα φθονερά πράγματα που λέει. Όχι ότι κατανάγκην συμφωνούν αλλά τα αποδέχονται, που σημαίνει ότι δεν έχουν αντίρρηση. Αυτοί δίνουν απεριόριστα τη συναίνεσή τους στη φιλολογία του Τραμπ. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται προσωπική ευχαρίστηση με τους λόγους του. Μπορεί να μην θέλουν να το πουν αυτό φωναχτά γιατί υποτίθεται πρέπει να ντρεπόμαστε να είμαστε ρατσιστές ή να είμαστε σεξιστές ή να είμαστε ομοφοβικοί. Αλλά αυτά τα αισθήματα ιδιωτικά φωλιάζουν μέσα τους.”


Μετάφραση Μαρία Φανουράκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου