Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ποιοί και γιατί απαξιώνουν τα ασημικά της Ελλάδας στα …7 δις;;;


(Ανανεωμένο): Ένα απίστευτο ρεπορτάζ σχετικά με την αξία της δημόσιας περιουσίας φέρνει στο φως το Έθνος της Κυριακής. Πρόκειται για επίσημο έγγραφο που έστειλε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στις Βρυξέλλες και το οποίο αναφέρεται στην αποτίμηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων.
Το έγγραφο αυτό σας το παρουσιάζουμε για να καταλάβετε το μέγεθος της ξεφτίλας.Σύμφωνα λοιπόν με τις τεχνικές υπηρεσίες, η
αξία της δημόσιας περιουσίας αν αυτή τη στιγμή αποκρατικοποιηθεί δεν αξίζει ούτε 7 δις ευρώ και συγκεκριμένα 6,9 δις ευρώ.

Πάρτε παράδειγμα μερικά στοιχεία για να καταλάβετε τι συμβαίνει:

Η ΕΥΔΑΠ κοστίζει 200 εκατ., η ΕΥΑΘ μόλις 80 εκατ., από το Ελληνικό μπορούμε να εισπράξουμε το πολύ 700 εκατ., η Εγνατία οδός μπορεί να περάσει σε ιδιώτες με 250 εκατ. ενώ η πώληση 28 κρατικών ακινήτων «πακέτο» θα αποφέρει μόλις 200 εκατ.

Για τα κρατικά λαχεία με 550 εκατ. καθάρισαν οι ενδιαφερόμενοι του τζόγου ενώ μόλις 500 εκατ. κοστίζει ο ΟΠΑΠ που έχει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετησίως.

Για τα περιφερειακά αεροδρόμιο με συνολικά 400 εκατ. οι ιδιώτες θα γίνουν άρχοντες ενώ από τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης και άλλα μικρότερα μην περιμένουμε να εισπράξουμε πάνω από 420 εκατ.

Για το ακίνητο του IBC που κόστισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες πολλά εκατ. ευρώ και είναι αυθαίρετο, Λάτσης, Μπόμπολας ή ο επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα που το διεκδικούν, θα δώσει το πολύ 80 εκατ.

Από τη ΔΕΗ δε θα πρέπει να περιμένουμε πάνω από 350 εκατ. από τον Ιππόδρομο μόλις 60 εκατ. και από το υπόλοιπο του αεροδρομίου 800 εκατ.

Η ΔΕΠΑ κοστίζει 250 εκατ., τα ΕΛΠΕ 700 εκατ., τα ΕΛΤΑ μόλις 80 εκατ., η Αφάντου στη Ρόδο 30 εκατ. και ο πολυτελής Αστέρας Βουλιαγμένης 30 εκατ. Όσο δύο βίλες στη Μύκονο δηλαδή όταν πριν 2-3 χρόνια η αποτίμησή του ήταν 1 δις.

Δεν ξέρουμε αν το Ταμείο έχει κάνει λάθος στα νούμερα, προφανώς τα βγάζει με βάση την παρούσα κατάσταση της Ελλάδας και της αγοράς.

Δεν ξέρουμε αν επίτηδες έβαλε τόσο μικρά νούμερα για να δείξει στις Βρυξέλλες ότι τα 50 δις που περίμεναν από αποκρατικοποιήσεις είναι μεγάλη πλάνη.

Αυτό που ξέρουμε είναι τι θα γίνει αν τολμήσει έστω κι ένας να βάλει υπογραφές για πώληση σε τέτοια νούμερα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει: Πουλάμε αλλά δεν ξεπουλάμε.

Κι αν είναι να χαθούν τα ασημικά της χώρας με μόλις 7 δις ευρώ τότε καλύτερα να χρεοκοπήσουμε.

Από την άλλη, ας μας πουν οι σύμβουλοι, οι ακριβοπληρωμένες εταιρείες που «κόλλησαν» δίπλα στους φωστήρες του ΤΑΙΠΕΔ, τι έχουν να πουν για τα στοιχεία αυτά; Εδώ κι ένα χρόνο τι έκαναν για να διαφημίσουν την προς πώληση περιουσία της Ελλάδας; Ο κ. Μητρόπουλος, ο κ. Ταπρατζής, η Citigroup και οι υπόλοιποι σύμβουλοι που υποτίθεται θα έφερναν μεγάλους επενδυτές να δώσουν τα ωραία τους λεφτά, τι έκαναν επί ένα χρόνο;

Μήπως είχε δίκιο ο Σαμαράς ο οποίος από τη Βουλή κατηγορούσε κάποιους ότι την ώρα που η Ελλάδα κάνει προσπάθεια να αναστηθεί αυτοί υπονομεύουν τη χώρα;

Διαβάστε και τι γράφαμε πριν από δύο ημέρες:

Όταν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων απαξιώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας

Προεκλογικά, μία ξένη τράπεζα – από αυτές που διατηρεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ως συμβούλους για να μας φέρουν επενδυτές, σε έργα μάλιστα που ονομαστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, εξέδωσε μία έκθεση που την έστειλε στους πελάτες της και αναδημοσιεύτηκε σε όλα τα διεθνή μέσα και blogs. Η συγκεκριμένη έκθεση μεταξύ άλλων προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπου έξι μήνες, καισυγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου του 2013, με υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 60%.

Η έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάιο και υπογράφεται από τον επικεφαλής αναλυτή της Citigroup, Willem Buiter. Κι εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Η Citigroup, ο τραπεζικός όμιλος δηλαδή που εισήγαγε τον όρο “Grexit” (την συντομογραφία που περιγράφει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη) είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναδεικνύει τη ζημιά που επιφέρουν στην Ελλάδα και την Εθνική μας προσπάθεια οι “απλές” δηλώσεις ξένων περί της πιθανότητας εξόδου μας από το Ευρώ, τι πρέπει να συμπεράνει κανείς για εκθέσεις όπως η παραπάνω, από διεθνείς τράπεζες, τις οποίες μάλιστα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι – ακριβώς – για να φέρουν επενδυτές στη χώρα;

Και τι προκαλούν άραγε με τέτοιες αναλύσεις; μήπως απαξίωση των περιουσιακών μας στοιχείων; και το προκαλούν αφελώς ή ενδεχομένως σκόπιμα;

Είναι ακριβώς η ίδια ερώτηση που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, όταν είπε, μεταξύ άλλων: δεν είναι δυνατόν εμείς να προσπαθούμε να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης, ναφέρουμε επενδύσεις και κάποιοι απ´ έξω να κάνουν δηλώσεις ότι η Ελλάδα θα βγεί από τοευρώ. Και αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που τους παρακινεί να τις κάνουν; Αφέλεια, ή μήπως πρόκειται για συνειδητές δηλώσεις; Είναι δηλαδή απλή χαζομάρα ή μπορεί και δόλος;

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να κάμψουν την αντικειμενικότητα τους προκειμένου να πάρουν δουλειές στην Ελλάδα. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται και να υπονομεύουν την Ελληνική προσπάθεια, να απαξιώνουν την Ελληνική περιουσία, τους κόπους ενός λαού και να βγάζουν οιονεί κατηγορηματικής “προφητείας” τέτοιες εκθέσεις – όπως η συγκεκριμένη - στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, στην οποία προσβλέπουμε για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Για αυτούς τους λόγους η νέα Κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσει πως θα χειριστεί τέτοιες καταστάσεις και να αποφασίσει τι είδους συμβούλους θέλει – και κυρίως – χρειάζεται αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου