Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΕΕ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΣΚΛΗΡΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ, ΕΞΙΣΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ, ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΦΑΣΗ
Συμφωνία των εταίρων για μια πιστωτική γραμμή έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕπου διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προληπτική γραμμή στήριξης θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως από τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμα ως κεφάλαια για την πιστωτική γραμμή στήριξης τα 10 δισ. ευρώ (δεν έχει ξεκαθαρισθεί πάντως ο χρόνος διαθεσιμότητας των κεφαλαίων του ΤΧΣ, καθώς ενδέχεται να χρειασθεί αυτά να παραμείνουν ανέγγιχτα έως το πρώτο εξάμηνο του 2015 προς χρήση των τραπεζών).



Το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης θα έχει διάρκεια ενός έτους. Θα συνοδευτεί με συγκεκριμένους όρους για νεοφιλελεύθερες “μεταρρυθμίσεις”, αλλά και νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα περιγραφούν αναλυτικά στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που θα συντάξει η κυβέρνηση εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% έως το 2017 δεν θα αλλάξουν, ενώ αμετάβλητοι θα παραμείνουν και οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πάντως, η διαπραγμάτευση αναμένεται να γίνει επί ελληνικού εδάφους μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης για τα μέτρα που προβλέπονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα και τα οποία θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, ώστε να εφαρμοσθούν αργότερα. Ήδη η ελληνική πλευρά δέχεται πιέσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και την άρση των εμποδίων για πλειστηριασμούς ακινήτων και ειδικότερα πρώτης κατοικίας πριν το τέλος του έτους, ως «απαραίτητες» μάλιστα προϋποθέσεις ώστε να λάβει τη δόση των 3,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ και τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ του EFSF.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΣΦΙΧΤΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ - ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Στο σκέλος της παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος θα υπάρξουν αλλαγές. Αν και το ΔΝΤ αναλαμβάνει πλέον ρόλο «τεχνικού συμβούλου» θα μετέχει στις αποστολές αξιολόγησης της χώρας από την ΕΕ, οι οποίες θα μειωθούν από τέσσερις σήμερα στις δύο αξιολογήσει κατ’ έτος.

Εάν κατά την πρώτη ή κατά τη δεύτερη εξαμηνιαία αξιολόγηση που θα κάνει η «Ευρωπαϊκή» τρόικαστην Ελλάδα το 2015 διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται οι στόχοι του προγράμματος και ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τα συμπεφωνημένα τότε θα δίδεται «διορία - τελεσίγραφο» για άμεση προσαρμογή.

Εφόσον αυτή η διορία παρέλθει χωρίς αποτελέσματα τότε η προληπτική γραμμή στήριξης θα ακυρώνεται, κάτι που θα οδηγήσει εκ νέου τη χώρα είτε σε “πτώχευση” είτε σε σκληρότερη και επαχθέστερη κηδεμονία.

Η προληπτική γραμμή θα ενεργοποιείται αποκλειστικά στην περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές , δηλαδή δεν θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη ταμειακών αναγκών του κράτους.

Στην περίπτωση που τα κεφάλαια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που προέρχονται από το ΤΧΣπαραμείνουν, έως το τέλος του 2015 αδιάθετα, και η χώρα ενδιάμεσα έχει ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές, τότε θα διαγραφούν και θα μειώσουν ισόποσα το χρέος.

Το ως άνω σχέδιο που αντιπροσωπεύει μιας νέας μορφής μνημόνιο και μια διαφορετική αλλά, επίσης, σκληρή κηδεμονία, βρίσκεται ακόμα στον “αέρα” και αποτελεί σχέδιο επί χάρτου.

Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα ακόμα και με αυτή την προληπτική πιστωτική γραμμή αδυνατεί να βγει στις αγορές αφού τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων του δημοσίου κινούνται σε εντελώς ασύμφορα επίπεδα, αρκετά πάνω από το 7%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου