Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΒΑΤΕΡΛΩ, ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, ΕΕ ΚΑΙ ΑΓΟΡΩΝ Η χρηματιστηριακή αναταραχή στην ΕΕ και διεθνώς έχει πολλές αιτίες, κυρίως όμως είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία υποτροπιάζει. Η στασιμότητα και η ύφεση που ψηλαφούν ξανά την ευρωζώνη, επιτείνουν τα αδιέξοδά της και οξύνουν τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της, όχι μόνο ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, αλλά και στον πυρήνα της. 
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να έχει μέλλον και όσο διατηρείται στη ζωή με «τεχνητές αναπνοές» θα πνίγει οικονομίες και λαούς, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια.

Δυστυχώς η ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θέλει να συνειδητοποιήσει αυτήν την τραγική πραγματικότητα, αφήνοντας ανοικτό το έδαφος να αξιοποιούν την τελευταία η ακροδεξιά και ανορθολογικές λαϊκίστικεςδυνάμεις.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της ευρωζωνικής κρίσης, εξαιτίας και της «προεκλογικής» κυβερνητικής πολιτικής που προεξοφλούσε την έξοδο, περίπου άνευ όρων, της χώρας στις αγορές.

Η κατάρρευση των αγορών και η άνοδος των επιτοκίων στην Ελλάδα προσέλαβε μάλιστα τέτοιες διαστάσεις που προκάλεσε πανικό στο ευρωπαϊκό κατεστημένο για την περαιτέρω βύθιση όλης της ευρωζώνης.

Σειρά από κοινοτικούς αξιωματούχους έσπευσαν και σπεύδουν να προσφέρουν στήριξη στην ελληνική οικονομία προκειμένου να κατασιγάσουν το κλίμα. Η συντονισμένη αυτή παρέμβαση μαζί με την κυβερνητική αναδίπλωση, ανέκοψε, ίσως, ακόμα πιο δυσμενείς εξελίξεις αλλά το κλίμα των αγορών σε βάρος της Ελλάδας παραμένει βαρύ.

Η προσγείωση της κυβέρνησης από τα προεκλογικά ύψη και τα νέα «success story» της εξόδου στις αγορές, υπήρξε ανώμαλη.

ΝΕΟ ''ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ'', ΝΕΑ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ


Η κυβέρνηση τώρα προσανατολίζεται σε συνεννόηση με ΕΕ και ΔΝΤ σε μια πιο «ρεαλιστική» γραμμή.

Η έξοδος της χώρας στις αγορές, αν και εφόσον υπάρξει, θα συνοδεύεται από την «ομπρέλα» της ΕΕ(γραμμή προληπτικής χρηματοδοτικής στήριξης) και οπωσδήποτε από ένα νέο «πρόγραμμα» και μια νέα «κηδεμονία». Με δύο λόγια η χώρα θα συνεχίσει να έχει μνημόνιο εκείνης ή της άλλης μορφής και ονομασίας καθώς και τρόικα επιτήρησης, εκείνου ή του άλλου είδους.

Ακόμα χειρότερα στην πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ πιθανόν να αγνοηθούν πολιτικές σκοπιμότητες και η τρόικα να απαιτήσει από την κυβέρνηση την «κανονική» εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επώδυνα μέτρα για τοασφαλιστικό, τα εργασιακά και τους μισθούς, πράγμα που, κατά πάσα πιθανότητα, θα επιφέρει άμεσες πολιτικές εξελίξεις με εκλογές.

ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η πρόσφατη κρίση με τις αγορές αφορά άμεσα την Αριστερά, η οποία πρέπει να βγάλει ουσιαστικά και κρίσιμα συμπεράσματα.

Αν οι αγορές υπεραντέδρασαν απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρης και χωρίς «κάλυψη» και «συνεννόηση» εξόδου της κυβέρνησης Σαμαρά για χρηματοδότηση από αυτές, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε πως θα αντιδράσουν στην περίπτωση που μια αριστερή κυβέρνηση διακόψει τις μνημονιακές και τροϊκανές σχέσεις «τρίτου τύπου» της χώρας.

Η Αριστερά θα πρέπει να προετοιμαστεί να απαντήσει, σε μια τέτοια περίπτωση, με τόλμη,ριζοσπαστισμό, αγωνιστικότητα και σχέδιο και όχι φυσικά με αναδίπλωση, άτακτη φυγή προς τα πίσω και συστημική προσαρμογή.

Πολύ περισσότερο που θα έχει απέναντι της όχι μόνο τις αγορές, αλλά και το ευρωπαϊκό πολιτικόκατεστημένο.

Η συγκυρία αποτελεί, λοιπόν, για την Αριστερά μια μεγάλη πρόκληση, έδαφος για άντληση κρίσιμων συμπερασμάτων και ίσως τελευταία προειδοποίηση για να αναδιαμορφώσει, χωρίς αυταπάτες, την πορεία της σε μια νέα πολύ πιο ριζοσπαστική και ουσιαστική βάση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΣ


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ "ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ"

Σε άτακτη και ταπεινωτική αναδίπλωση προέβη από το Μιλάνο ο Α. Σαμαράς αποδεχόμενος πλήρως το μηχανισμό "προληπτικής στήριξης", ο οποίος στην ουσία θα συνοδευθεί με νέο μνημόνιο.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, όμως «μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές» αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της Ευρασιατικής Συνόδου Κορυφής.

Το κυβερνητικό βατερλώ σε βάρος του τόπου είναι ολοκληρωτικό.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014


Η Ιskra στη συνέχεια παραθέτει τις αποκαλυπτικές δηλώσεις της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σίμπλε, Μαριάνε Κοτέ, η οποία μίλησε την Παρασκευή (17/7) σε δημοσιογράφους,

ΣΟΪΜΠΛΕ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ "ΔΟΝΤΙΑ" ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΤΑΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά με πλήρη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέφερε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

«Η Γερμανία ταυτίζεται με την πρόθεση της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου η χώρα επιστρέψει στις χρηματαγορές», δήλωσε η κ. Κοτέ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι σημαντικό για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι «η συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων».

Η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αναγνώρισε, παράλληλα, πως η Ελλάδα έχει κάνει αναφορικά με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «αξιοσημείωτη πρόοδο», η οποία αντικατοπτρίζεται σε «βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπεται στις χρηματαγορές η κ. Κοτέ ανέφερε ότι πράγματι στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσει Ελλάδα την ικανότητα να καλύπτει τις δανειακές τις ανάγκες από τις χρηματαγορές.

Ως προς την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα, η εκπρόσωπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε απλώς να πει ότι ως το τέλος του χρόνου και αφότου ητρόικα συντάξει το τελικό της πόρισμα για το τρέχον πρόγραμμα, η Ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Οι δηλώσεις εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης έρχονται μία ημέρα μετά το μήνυμα που έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με την «ομπρέλα» της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Πρόκειται για μια βαρυσήμαντη δήλωση, που στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες για το επόμενο βήμα της Ελλάδας, δηλαδή το τι θα γίνει μετά την έξοδό της από το μνημόνιο.

Για την επόμενη μέρα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Κατάινεν ήταν απόλυτα σαφής σχετικά με τις προθέσεις των εταίρων: «Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε μία ομαλή πορείαευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου