Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η Τρίπολη (Ή ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ;) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και πάλι η Τρίπολη καθώς ατέλειωτοι σωροί σκουπιδιών κατακλύζουν τους δρόμους απειλώντας τη δημόσια υγεία. Μαζί με τη δυσοσμία, τις μύγες και τα κουνούπια, από τους σκουπιδόλοφους της Τρίπολης «αναδύθηκε» ακόμη μια φορά το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Ο Δήμος Τρίπολης κατέφυγε και πάλι σε μια πρόχειρη λύση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπίσει πρόσκαιρα το πρόβλημα. Με απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής την περασμένη Δευτέρα και μπροστά στην εφιαλτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, ανατέθηκε σε ιδιώτη να μαζέψει όσο πιο γρήγορα γίνεται τα σκουπίδια και να τα μεταφέρει στη Φυλή. Με βάση την απόφαση, η ιδιωτική εταιρεία θα λάβει 101.000 ευρώ για τη μεταφορά 3.000 τόνων σκουπιδιών στη μονάδα της Φυλής, η οποία «ανέλαβε» και πάλι να βγάλει τα… κάστανα της Πελοποννήσου απ’ τη φωτιά.

Την ώρα που ο Δήμος Τρίπολης αναζητούσε σωτηρία στην Αττική, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με «ντεκόρ» λόφους σκουπιδιών, το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε μια εκρηκτική συνεδρίαση, επί ώρες συζητούσε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μάταια όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης προσπαθούσαν με ερωτήσεις να μάθουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πώς θα προχωρήσει το μεγάλο «χρυσοφόρο project», που ανέλαβε με διεθνή διαγωνισμό πριν από περίπου τρία χρόνια η εταιρεία Τέρνα.

Σκανδαλώδης… λύση

Από σύσσωμη την αντιπολίτευση επανήλθαν στη συζήτηση σκανδαλώδεις, όπως τις χαρακτηρίζουν, πτυχές της σύμβασης, με κορυφαία την «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών» που προβλέπεται στη σύμβαση (150.000 τόνοι ετησίως). Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Πελοπόννησο παρήχθησαν… μόνο 120.000 τόνοι σκουπιδιών και, αν υπήρχε το «έργο», η περιφέρεια θα έπρεπε να πληρώσει στην Τέρνα περίπου 2 εκατ. ευρώ επιπλέον για τους 30.000 τόνους ανύπαρκτων σκουπιδιών, βάσει της συμφωνίας περί «εγγυημένης ποσότητας».

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη στη σύμβαση, άλλωστε, έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των οργάνων της Ε.Ε., απ’ όπου θα αντληθεί η βασική χρηματοδότηση. Άλλο ένα μείζον ζήτημα αποκαλύφθηκε πως είναι η τιμή με την οποία η εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς, όπως ειπώθηκε από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, μεσοσταθμικά θα φτάνει τα 62 ευρώ τον τόνο. Πρόσφατα ωστόσο δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία του αντίστοιχου διαγωνισμού ΣΔΙΤ που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου η ίδια εταιρεία (Τέρνα) μετείχε στον διαγωνισμό προσφέροντας τιμή 46 ευρώ τον τόνο.

Από την πλευρά της, η περιφερειακή αρχή (Τατούλης) υπεραμύνθηκε των επιλογών της μιλώντας και πάλι για «έργο - πρότυπο» για τη χώρα, που θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015. Ήταν η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά που έγινε από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη, μαζί με το γεγονός ότι το… επόμενο διάστημα η συμφωνία με την Τέρνα θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η μείζων αντιπολίτευση («Πελοπόννησος Πρώτα») ανήγγειλε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ότι προχωρά σε προσφυγή στο ΣτΕ, προκειμένου να μπλοκάρει την υλοποίηση της σκανδαλώδους σύμβασης.

Κανένας πάντως δεν βγήκε σοφότερος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το πώς προχωρά το έργο, την ώρα που εντείνονται οι πληροφορίες ότι οι σχεδιασμοί περιφέρειας - Τέρνα αλλάζουν και, από 3 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται στη σύμβαση, τελικά μάλλον προκρίνεται μια γιγαντιαία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στην παρούσα φάση – υποτίθεται «μεταβατική» μέχρι την ολοκλήρωση του έργου – δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πού πάνε τα σκουπίδια, πέραν κάποιων ΧΥΤΑ που λειτουργούν (π.χ. Ξυλόκαστρο) και της Φυλής. Για την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ) η περιφερειακή αρχή εξήγγειλε διαγωνισμό, ο οποίος θα «βγει στον αέρα» σε 15 μέρες, αλλά δεν θα αφορά τις περιπτώσεις των ΧΑΔΑ Ερμιονίδας και Σπάρτης.

Το χάος

Την εικόνα του «χάους» συμπληρώνουν οι κατά τόπους μεγάλοι δήμοι της Πελοποννήσου (Καλαμάτα), οι οποίοι ζητούν από την περιφέρεια να τους αφήσει να προχωρήσουν μόνοι τους σε μικρότερες μονάδες σύγχρονης ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Την ίδια ώρα, έχει προκύψει μείζον ζήτημα στην Κορινθία, προκαλώντας αναστάτωση, αφού η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανακύκλωση (μπλε κάδοι) σε όλο τον νομό, ανακοίνωσε ότι μέσα στους κάδους ανακαλύπτει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η εταιρεία ECORAP A.E., το πρόβλημα που αντιμετωπίζει «είναι η εύρεση μέσα στα ανακυκλώσιμα υλικά που διαχωρίζουμε, υλικών που ανήκουν στα Επικίνδυνα Μολυσματικά Ιατρικά Απόβλητα. Καθημερινά εντοπίζουμε μεγάλο αριθμό από σύριγγες, υλικά με αίμα (βαμβάκια, γάζες, κ.λπ.), καθώς επίσης διάφορα άλλα υλικά που προέρχονται από ιατρικές και παραϊατρικές δραστηριότητες. Τα υλικά αυτά, ως γνωστόν, απαγορεύεται να απορρίπτονται μέσα στους κάδους όπου απορρίπτονται Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) και ακόμη περισσότερο στους μπλε κάδους των δήμων, στο υλικό των οποίων γίνεται χειρωνακτικός διαχωρισμός…». 

ΠΗΓΗΤο Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου