Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΕΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ»

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΑ... ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΟΝΔΥΛΙ 10.700.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ... ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ Κεραυνούς εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά κατά των προκατόχων του στο υπουργείο Υγείας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, για το σκάνδαλο των 10.700.000 ευρώ που ταλανίζει το υπουργείο, αναφορικά με τη μελέτη γερμανικής εταιρίας για την παροχή... τεχνικής βοήθειας αναδιοργάνωσης του συστήματος δημόσιας υγείας της πατρίδας μας.
Mιλώντας σήμερα, Τρίτη, (03/03) στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ 1 επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο και για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως μείωση στις χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου χρήματα από το συγκεκριμένο κονδύλι να «μεταφερθούν» στην αποπληρωμή των δόσεων του ελληνικού χρέους. Και ξεκαθάρισε ότι το πάρτι που γινόταν στο υπουργείο Υγείας προς όφελος ξένων συμφερόντων έλαβε τέλος στις 25 του Γενάρη.

«Οταν γράφουμε και λέμε κάτι πρέπει να το κάνουμε διασταυρωμένα. Εγώ θα παραιτηθώ αυτή τη στιγμή αν σας πήρε έστω και ένας διοικητής νοσοκομείου και σας είπε ότι έμεινε το Γενάρη το νοσοκομείο του χωρίς χρήματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Το γενικό λογιστήριο του κράτους κάθε χρόνο, δίνει οδηγίες και λέει ό,τι υπόλοιπα υπάρχουν από τα διαθέσιμα πρέπει να διατεθούν στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία δεν είναι τράπεζα να βάζουν λεφτά να τα τζιράρουν στις τράπεζες, δεν είναι επιχειρήσεις, είναι φορείς που υπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Τι κάναμε εμείς; Τους είπαμε... Οσα νοσοκομεία έχουν διαθέσιμα, θα τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τις ανάγκες του Γενάρη. Οσα τους λείπουν θα συμπληρωθούν από το υπουργείο. Αυτό και έγινε».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το αναληθές δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» στο οποίο γινόταν λόγος για περικοπές ως προς τη χρηματοδότηση του Μαρτίου: «Εγώ θέλω όταν μιλάω να είμαι ακριβής. Στην εφημερίδα «Το Βήμα» γράφτηκε ότι αφορούσε στο Μάρτιο. Για να μιλήσουμε για το Μάρτιο, πρέπει να τελειώσει ο Μάρτιος. Το έγγραφο έλεγε για τον Γενάρη δεν έλεγε για τον Μάρτιο. Αν προκύψει πρόβλημα στα νοσοκομεία, ένας σοβαρός άνθρωπος που θέλει να μιλάει για το θέμα αυτό, (γιατί κάποιοι σε αυτό το υπουργείο, ήρθαν, είδαν και απήλθαν) τους απάντησε ο γενικός διευθυντής, που όρισαν αυτοί στα οικονομικά και τους είπε ότι είναι αδιάβαστοι και πως έπρεπε να ήταν πιο καλά ενημερωμένοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα».

Ο υπουργός Υγείας δεν δίστασε να μιλήσει με στοιχεία για το σκάνδαλο της παραχώρησης σε Γερμανούς έναντι ποσού 10.700.000 ευρώ τη δημιουργία δύο τεχνικών μελετών για την αναδιάρθρωση του χώρου της υγείας και της πολιτικής φαρμάκου: «Μιλούν τώρα υποκριτικά εκείνοι που συνειδητά εγκλημάτισαν εις βάρος του συστήματος. Γιατί, το τι βρίσκω εγώ τώρα, όχι έμφραγμα θα πάθω... Το τι βρίσκω κάθε μέρα σε αυτό το υπουργείο για το πώς διαχειρίζονταν το δημόσιο χρήμα... Δεν θέλω να μιλήσω... Καμιά φορά λέει, «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβίσει τον νοικοκύρη».

Στη συζήτηση του κ. Κουρουμπλή με τον Γιώργο Παπαδάκη, θέλησε να παρέμβει ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και σήμερα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντάς του ότι δεν πρέπει να αφήνει αιχμές: «Πετάτε βόμβες κύριε Κουρουμπλή και πρέπει να στοιχειοθετείτε την καταγγελία. Να μας πείτε ποιος είναι ο κλέφτης και ποιος ο νοικοκύρης. Ξεκάθαρα πράγματα...».

Και φυσικά, ο κ. Κουρουμπλής έσπευσε να σηκώσει το... γάντι που του πέταξε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας: «Να σας πω κύριε Βαρβιτσιώτη. Θα υπογράφατε εσείς ποτέ αυτές τις λεόντειες συμβάσεις εις βάρος του δημοσίου κύριε, με εταιρείες γερμανικές που δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη, αλλά μόνο στην Αφρική και που σήμερα δυσκολεύονται οι υπηρεσίες κύριε Βαρβιτσιώτη να υπογράψουν για την ποιότητα του έργου που θα παραδοθεί».

«Γιατί να υπογράψουν; Αν δεν έχει παραδοθεί να μην υπογράψουν και να μην πληρωθούν. Ετσι γίνεται σε αυτές τις συμβάσεις» απάντησε από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουρουμπλής αποκάλυψε μια ακόμη πτυχή της... υποταγής των προκατόχων του στο αγγλικό δίκαιο, αποκαλύπτοντας ότι η μελέτη που ζητήθηκε από τη γερμανική εταιρεία για κόστος 10.000.000 ευρώ, θα παραδοθεί στα... αγγλικά: «Λέμε κύριε Βαρβιτσιώτη ότι θα παραδοθεί ότι έργο έχουν κάνει στα αγγλικά; Είναι χώρα αυτή; Είναι υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της χώρας;» τόνισε απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για την παροχή... τεχνικής βοήθειας από μέρους των ξένων, για να εξοργίσει τον υπουργό Υγείας:

«Ποια τεχνική βοήθεια κύριε Βαρβιτσιώτη; Δεν έχει η χώρα την ικανότητα να πάρει υπουργικές αποφάσεις και θέλουμε τεχνική βοήθεια για να πάρουμε υπουργικές αποφάσεις. Μιλάμε για 10 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια για έργο που δεν έχει παραδωθεί ούτε το 10%. Τεχνική βοήθεια υποτίθεται πώς θα κάνουμε το νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, πώς θα κάνουμε τις υπουργικές αποφάσεις, πώς θα κάνουμε συρραφές. Υπάρχει έκθεση που θα πληρωθεί 700.000 ευρώ και είναι έργο συρραφής. Και αυτή η σύμβαση που θα βοηθήσει την Ελλάδα τεχνικά, λέει ότι τα κείμενα που θα μας δώσουν θα είναι στα αγγλικά.».

«Εχουν πληρωθεί, έχετε παραλάβει έργο;» ρώτησε εκ νέου τον κ. Κουρουμπλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε μια προσπάθειά του να υπερασπιστεί τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας, που θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

«Να σας πω, τι θα κάνατε εσείς και τι θα κάνω εγώ. Είπα στις υπηρεσίες... Αν δεν υπογράψετε εσείς, εγώ δεν υπογράφω. Σας πληροφορώ ότι οι υπηρεσίες δεν υπογράφουν» απάντησε ο υπουργός Υγείας και στη συνέχεια αποκάλυψε ότι έχουν ήδη πάρει χρήματα οι Γερμανοί για αυτά τα... έργα.

Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στο θέμα της κατάργησης του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τα νοσοκομεία και ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αυτή είναι τελειωμένη, ενώ ζήτησε λίγο χρόνο μέχρι να είναι σε θέση να ανακοινώσει μια σειρά αποτελεσματικών δράσεων - παρεμβάσεων για την υγεία υπέρ των Ελλήνων πολιτών και ενάντια των ξένων συμφερόντων:

«Τα 5 ευρώ είναι ήδη υπόθεση τελειωμένη. Αλλά δεν μείναμε εκεί. Βρήκα 1.100 θέσεις παγιδευμένες γιατρών που δεν υλοποιήθηκαν οι διορισμοί τους λόγω της καταγίδας που βρήκε την υγεία. Μιλάμε για ένα σύστημα σε πλήρη κατάρρευση. Τι έκανε η κυβέρνηση μέσα σε 20 μέρες; Δεν περιγράφει μόνο την καταστροφή, προσπαθεί να ανατάξει τα πράγματα. 1.100 θέσεις απελευθερώνονται μέχρι τον Απρίλιο και θα πάνε στα νοσοκομεία 1.000 γιατροί και 80 ακτινολόγοι. Αυτούς βρήκα σε διαθεσιμότητα αυτή τη στιγμή.Για τα 5 ευρώ και την κατάργηση θα βγει η απόφαση εντός των ημερών» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου, η φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων να καθοριστεί ως ποσοστό με εισοδηματικά κριτήρια. «Εκείνο που θα σχολιάσετε τις επόμενες ημέρες, θα είναι η διαπραγμάτευση που έκανε το υπουργείο για πρώτη φορά με τις πολυεθνικές φαρμάκου. Εκεί θα δείτε πόσο θα συνδεθεί το αποτέλεσμα με την ανάπτυξη της χώρας. Το φάρμακο δεν μειώθηκε ποτέ γιατί αυξήθηκε η συμμετοχή του πολίτη. Για ένα σύστημα είναι άδικο, όταν ο Παπαδάκης και ο Κουρουμπλής πληρώνουν 25% και 25% πληρώνει και ο άνεργος. Βεβαίως θα κάνουμε διάκριση με εισοδηματικά κριτήρια. Κάντε λίγη υπομονή. Θα κάνουμε πολλά πράγματα. Δώστε μου λίγο χρόνο δεν θέλω πολύ. Γιατί δεν πρέπει να αυξηθεί σε εμένα η συμμετοχή και σε εσάς κύριε Παπαδάκη;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου