Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Φοιτητικές εκλογές 2015: Για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας και την κοινωνική χειραφέτηση

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς γίνονται με φόντο το νέο Πολυνομοσχεδίο για την Παιδεία, για το οποίο αρχίζουν δειλά να συζητούν και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Όπως τονίζουν φοιτητές από την Αριστερή Ενότητα, το ελληνικό Πανεπιστήμιο, ιδίως μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, δεν διανύει και την καλύτερη εποχή του. Σε επίπεδο λειτουργίας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα) και υποδομές (κτήρια, καθαριότητα), ενώ παράλληλα οι φοιτητές είναι αποκλεισμένοι, προς το παρόν, από κάθε είδους συμμετοχή στα διοικούντα καθηγητικά όργανα. Σε επίπεδο ενεργοποίησης των Φοιτητικών Συλλόγων αποδεικνύεται, πως η γενικευμένη λιτότητα οδηγεί τους φοιτητές περισσότερο προς τον ατομικό δρόμο, την εντατικοποίηση και το άγχος για έξοδο στην αγορά εργασίας παρά προς την συλλογική διεκδίκηση των αξιοπρεπών όρων εκπαίδευσης, που άδικα στερούνται.

Μιχ. Κατερίνης-Λινάρδος: Καταδίκη των μνημονιακών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ μέσα στα ιδρύματα

Το μέλος του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κατερίνης - Λινάρδος είχε μιλήσει στο Real.gr για την επερχόμενη «μάχη των αμφιθεάτρων», για την συμμετοχή και την ψήφο των φοιτητών.

Ειδικότερα, για τις φετινές φοιτητικές εκλογές ο Μ. Λινάρδος τονίζει ότι «οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι οι πρώτες που θα αναδείξουν εκπροσώπους για τα όργανα συνδιοίκησης μετά από τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου. Επιπλέον, έρχονται λίγο μετά από μια μεγάλη ανατροπή, με ανοιχτό το ερώτημα για μία νέα αλλαγή του Πανεπιστημίου. Προφανώς, τα τελευταία χρόνια και με ευθύνη των μνημονιακών παρατάξεων, οι εκλογές έχουν χάσει στα μάτια πολλών φοιτητών τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά, ωστόσο σήμερα υπάρχουν περισσότερο από ποτέ οι προϋποθέσεις για να τις ξαναδούμε ως μια πολιτική διαδικασία που θα αφορά όλο τον φοιτητικό κόσμο»

«Υπό το δικό μας πρίσμα, μέσω των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας, το να πολιτικοποιήσουμε τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών σημαίνει να θέσουμε και συγκεκριμένα ερωτήματα, μετά και την τομή της 25ης Ιανουαρίου. Η ανατροπή που συντελέστηκε και η καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών ιδιαίτερα από τη νέα γενιά οφείλει να σημαίνει και την καταδίκη των μνημονιακών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ μέσα στα ιδρύματα, όπως σε ένα βαθμό ήδη έχει συμβεί, αλλά πολύ περισσότερο μια νέα ανατροπή μέσα στον φοιτητικό χώρο απέναντι στην μνημονιακή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και με συστατικό στοιχείο την συμμετοχή των ίδιων τον φοιτητών».
Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις φετινές φοιτητικές εκλογές

«Για εμάς, η ενότητα των αριστερών δυνάμεων, η επιμονή στη δημοκρατία κι επιδίωξη ενός φοιτητικού κινήματος που δε θα λειτουργεί απλά ως πολιτική πρωτοπορία, εκφωνόντας μόνο συνθήματα, αλλά και ως κοινωνική πρωτοπορία που θα πρωτοστατεί στη δημιουργία νέων υποδειγμάτων για την εκπαίδευση, τη γνώση, την εργασία και την παραγωγή, παραμένουν κεντρικά διακυβεύματα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

neolaiyriza

_lΗ Νεολαία Οικολόγων Πράσινων στηρίζει στις φοιτητικές εκλογές την ΑΡ.ΕΝ με ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν στην συμμετοχή των φοιτητών καθώς όπως τονίζουν «η αποπολιτικοποίηση δεν μας εκφράζει» και επιπλέον καλούν στους φοιτητές να καταδικάσουν «τις νοοτροπίες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και των υπολειμμάτων της ΠΑΣΠ που καταδίκασαν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην απραξία» και ζητούν «την ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που υπερασπίζονται σθεναρά το ρόλο του Πανεπιστημίου στο δρόμο για την οικοδόμηση της εναλλακτικής κοινωνίας που ονειρευόμαστε».

Η Νεολαία των Οικολόγων Πράσινων σε ανακοίνωσή τους καλεί τους φοιτητές να ψηφίσουν στις φετινές εκλογές καλώντας να καταδικάσουν τις νοοτροπίες «της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και των υπολειμμάτων της ΠΑΣΠ που καταδίκασαν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην απραξία και ζητούμε την ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που υπερασπίζονται σθεναρά το ρόλο του Πανεπιστημίου στο δρόμο για την οικοδόμηση της εναλλακτικής κοινωνίας που ονειρευόμαστε», τονίζοντας τις κοινές μάχες που έχει δώσει με την Αριστερή Ενότητα.

Νεολαία Οικολόγων Πράσινων: Καλή επιτυχία στην ΑΡΕΝ με την οποία έχουμε δώσει κοινές μάχες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου