Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ-ΝΤΟΝΜΠΑΣ

Του ΑΝΔΡEΑ ΖΑΦΕΙΡΗ*
Mε παλλαϊκή συμμετοχή γιορτάστηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσικ και του Ντόνετς η μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης. Παρά τις κατευθυνόμενες από το Κίεβο ‘’πληροφορίες’’ για μεγάλη προβοκάτσιακαι χτύπημα των παρελάσεων η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή σε μέγεθος και αποφασιστικότητα για αγώνα μέχρι την τελική νίκη.
Στην υπόλοιπη Ουκρανία η αντιφασιστική νίκη δεν γιορτάστηκε. Στη Οδησσόαλλά και σε άλλες πόλεις, η μέρα τιμήθηκε με αυθόρμητες εκδηλώσεις χιλιάδων λαού. Από την Ελλάδα η συμμετοχή της αντιφασιστικής καμπάνιας για την Ουκρανία συνδέθηκε με το καραβάνι αλληλεγγύης από άλλες αντιφασιστικές χώρες. Το
καραβάνι συμμετείχε στις παλλαϊκές εκδηλώσεις και είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί ένα σχολείο, ένα κέντρο σίτισης και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Συμμετείχε επίσης στο φόρουμ των αριστερών οργανώσεων της περιοχής, όπου και απεύθυνε χαιρετισμό και συμμετείχε στην εκδήλωση κοινού κειμένου πολιτικής απόφασης.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η συνάντηση με την πρύτανη του πανεπιστημίου του Λουγκάνσκ και η συζήτηση για την διατροφική επάρκεια μια αποκλεισμένης χώρας σε καθεστώς πολέμου.

Η επαφή με τον κόσμο πιστοποίησε την αποφασιστικότητα του λαού της περιοχής να μην υποκύψει στο ναζισμό.

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες για τα εγκλήματα των ναζιστικών ομάδων αλλά και την εκτός κάθε κανόνα πολέμου, συμπεριφορά των ναζιστικών στρατευμάτων.

Παρά τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις οι Λαϊκές Δημοκρατίες αποτελούν μια ελπιδοφόρα προσπάθεια. Έχουν καταφέρει να νικήσουν τον υβριδιακό Φρανκενστάϊν νεοφιλελευθερισμού και ναζισμού, ενώ εντός τους υπάρχουν ισχυρές και διακριτές δυνάμεις που μιλάνει στο όνομα ενός απελευθερωτικού σοσιαλιστικού δρόμου.

Πέρα από αυτές τις δυνάμεις πρέπει να σημειωθεί η σχεδόν πάνδημη εκτίμηση σε σχέση με το σοβιετικό παρελθόν.

Η Αριστερά στην χώρα μας έχει να διδαχτεί πολλά από τις εμπειρίες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς.

Και μόνο μια ματιά στους σύγχρονους αντιφασίστες στρατιώτες, δίπλα στους Βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, είναι αρκετή για να πιστοποιήσει την ιστορική συνέχεια της αναγκαιότητας του αντιφασιστικού αγώνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου