Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Πολιτικός σεισμός στην Ισπανία – Αλλάζει το πολιτικό τοπίο εν όψει γενικών εκλογών

Υψηλό βαθμό ρευστοποίησης στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών ισπανικών εκλογών της 25ης Μαΐου. Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και τέσσερα χρόνια μετά τη σαρωτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην εξουσία, ο ισπανικός δικομματισμός χάνει έδαφος με τρόπο αρκετά ηχηρό. Τόσο το PP όσο και το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) που εναλλάσσονταν στην εξουσία από την εποκατάσταση της δημοκρατίας, καταγράφουν σοβαρές απώλειες. Δύο νέα κόμματα μπαίνουν δυναμικά στο ισπανικό πολιτικό σκηνικό: οι Podemos («Μπορούμε», IU) που προέρχονται από το κίνημα των Αγανακτισμένων κι είναι «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κεντροδεξιοί Ciudadanos («Πολίτες», C’s) που προτάσσουν τα ζητήματα διαφάνειας κι έχουν αναλογίες με το Ποτάμι. Οι Podemos μάλιστα μαζί με τους συμμάχους τους κερδίζουν τους δήμους της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης, δείχνοντας πως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι πολίτες βιώνουν με τρόπο πιο έντονο τις επιπτώσεις της λιτότητας, διαπιστώνεται στροφή προς τα αριστερά.
Με καταμετρημένες σχεδόν το σύνολο των ψήφων, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:
Κόμμα Εκλεγμένοι Σύμβουλοι Ψήφοι
PP 22750 6032496 27.03 %
PSOE 20824 5587084 25.03 %
C's 1527 1461258 6.55 %
IU 2216 1054781 4.73 %
CiU 3324 667683 2.99 %

Το άθροισμα των δύο «μεγάλων» κομμάτων της Ισπανίας φτάνει στο 52,06%, όταν τέσσερα χρόνια πριν το PP έλαβε το 37,53% και το PSOE 27,79%, με το άθροισμά τους να φτάνει το 65,32%. Στις συνολικές ψήφους οι Ciudadanos βρίσκονται στην τρίτη θέση κι οι Podemos στην τέταρτη αλλά το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει περισσότερους συμβούλους χάρη στα μεγάλα του ποσοστά σε συγκεκριμένες δήμους και περιφέρειες.

Τί γράφουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες

Η πτώση των άλλοτε «μεγάλων» κομμάτων εξουσίας είναι τέτοια που αξιολογείται «πολιτικός σεισμός» από το γαλλικό Monde. Η έγκριτη εφημερίδα κάνει λόγο για το τέλος του δικομματισμού ενώ για το δήμο της Βαρκελόνης γράφει «τα κλειδιά της Βαρκελόνης στους Αγανακτισμένους».

Πιο συγκρατημένη σε χαρακτηρισμούς είναι η ανάλυση της μεγαλύτερης ισπανικής εφημερίδας El Pais. Σημειώνεται η μεγάλη απώλεια ψήφων του Λαϊκού Κόμματος, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη εκλογική του νίκη και η στροφή προς την Αριστερά που μεταφράζεται ως κόψιμο ψήφων του PSOE από τους Podemos.

Ο βρετανικός Guardian προβάλλει τα πορτραίτα των δύο γυναικών – υποψηφίων των Podemos που κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβουν τους δήμους της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης. Στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, η επόμενη δήμαρχος είναι η 71χρονη πρώην δικηγόρος Μανουέλ Καρμένα ενώ στην πρωτεύουσα της Καταλονίας Βαρκελόνη, επικεφαλής του συνδυασμού των Podemos είναι η 41χρονη Άντα Κολάου που αναδείχθηκε χάρη στη δράση της ενάντια στις εξώσεις ανθρώπων από τα σπίτια τους εξαιτίας των χρεών στις τράπεζες.



Γενικές εκλογές το φθινόπωρο

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται αποτελεί παράλληλα και σημείο εκκίνησης της προεκλογικής εκστρατείας των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα της Ιβηρικής μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Η δυναμική των Podemos ιδιαίτερα στη νεολαία και τους ανθρώπους που έχουν πληγεί βάναυσα από τη λιτότητα είναι σημαντική αλλά δε δείχνει ακόμα ικανή να τους φέρει στην πρώτη θέση σε ένα εξάμηνο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει σπαταλήσει μεγάλο μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο όταν βρισκόταν στην εξουσία κατά το ξέσπασμα της κρίσης κι απέτυχε να την αναχαιτήσει και να αποκρούσει τη λιτότητα που επέβαλαν οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο.

Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι χάνει έδαφος με ταχείς ρυθμούς αλλά παραμένει πρώτο κόμμα. Οι Ciudadanos που εμφανίστηκαν στην πολιτική σκηνή ακόμα πιο πρόσφατα από τους Podemos, πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ για να εισχωρήσουν στη δεξαμενή των συντηρητικών Ισπανών πολιτών, ειδικά των μεγαλύτερων σε ηλικία.



Με αυτά τα δεδομένα, οι επόμενοι έξι μήνες διαγράφονται πολύ κρίσιμοι για το μέλλον όχι μόνο της Ισπανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ισπανία είναι η πέμπτη οικονομία στην ευρωζώνη κι η τέταρτη πολυπληθέστερη και ως τέτοια η πορεία που θα επιλέξει ο λαός της θα επηρεάσει αν μη τί άλλο τις πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρη της Γηραιά Ήπειρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου