Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ: ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ-ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ

ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗ ‘’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ’’ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ. ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ!
ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ
Συνεχίζονται οι ένοπλες συρράξεις σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, μεταξύ ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και μεγάλης ένοπλης ομάδας που εικάζεται ότι αποτελείται από Αλβανούς.
Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεσκι, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στις 5 το πρωί μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», η οποία όπως ανέφερε ο Κότεσκι εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς.
Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σημείωσε ο Κότεσκι και πρόσθεσε ότι η αστυνομία, την ώρα αυτή, κάνει ελέγχους σε σπίτια της συνοικίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ οι ένοπλοι, αν και εικάζεται ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο. Ο Κότεσκι πρόσθεσε ότι η αστυνομία θα γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Στο νοσοκομείο των Σκοπίων έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και νεκροί.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι η μοναδική που επισήμως κάνει λόγο για νεκρούς. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί και μία γυναίκα με το παιδί της, από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.

Η αστυνομία, η οποία διεξάγει την επιχείρηση με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, απαγόρευσεστους κατοίκους της συνοικίας της πόλης Κουμάνοβο όπου διεξάγονται οι συρράξεις να βγαίνουν από τα σπίτια τους και δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή σε πολυάριθμες δημοσιογραφικές ομάδες.

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Ζόραν Νταμιάνοφσκι δήλωσε ότι στην πόλη διεξάγεται «πραγματικός πόλεμος», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τα θύματα, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε σπίτια της συνοικίας.

Όλα τα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, τόσο τα σλαβικά όσο και τα αλβανικά απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κουμάνοβο για ψυχραιμία. Το DUI σημείωσε ότι το σημερινό συμβάν, όπως και αυτό στο συνοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε, πριν από είκοσι ημέρες δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ο αλβανόφωνος αλβανικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» θεωρεί ότι τα σημερινά επεισόδια στο Κουμάνοβο αποτελούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, μετά και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο αλβανόφωνος σταθμός των Σκοπίων υπογραμμίζει ότι τα επεισόδια στο Κουμάνοβο σημειώνονται ενόψει των αναγγελθεισών αποκαλύψεων από την αντιπολίτευση για τη δολοφονία πέντε νεαρών ατόμων σλαβικής καταγωγής που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2012 στη λίμνη Σμίλκοβτσι, έξω από τα Σκόπια. Για την υπόθεση αυτή έχουν καταδικαστεί σε ισόβια έξι Αλβανοί. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο «Alsat», ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ- Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)- Ζόραν Ζάεβ ανήγγειλε ότι στο πλαίσιο των αποκαλύψεων της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες στοιχεία που ίσως ανατρέψουν τους ισχυρισμούς ότι οι δράστες της πενταπλής δολοφονίας είναι Αλβανοί.

Το Κουμάνοβο είναι μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.

Πριν από 20 ημέρες σημειώθηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό, σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, η οποία είχε ανακοινώσει ότι περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί είχαν εισβάλει σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς. Οι ένοπλοι, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα, είχαν δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το σημείο.

ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

Η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο, για να αποτραπεί μεταφορά των συγκρούσεων εντός του εδάφους της Σερβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Κουμάνοβο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Σερβία.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ενισχύθηκαν, με 450 άνδρες και οι αστυνομικές δυνάμεις πουδιασφαλίζουν την ουδέτερη ζώνη στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, στη νότιο Σερβία.

Η σερβική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει επανάληψη των επεισοδίων του 2001 όταν οι συγκρούσεις από την ΠΓΔΜ επεκτάθηκαν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Εξαιτίας της κατάστασης στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για αύριο, το μεσημέρι, έκτακτο συμβούλιο του Γραφείου για τον συντονισμό δράσης των σωμάτων ασφαλείας.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ TURKISH STREAM

Η Σερβία δεν τάχθηκε ποτέ κατά της συμμετοχής της στην κατασκευή της προέκτασης του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού και του ελληνικού εδάφους, δήλωσε στη σερβική Πρεσβεία της Μόσχας ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος διατηρεί, πάντως, τις επιφυλάξεις του.

«Φυσικά και χρειαζόμαστε αέριο. Εάν το 2018 η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, τότε θα μείνουμε χωρίς αέριο. (σ.σ. Ο Turkish-Greek Stream) Θα ήταν μια εναλλακτική, είπα όμως μόνο ότι δεν είναι μια κατάλληλη εναλλακτική του σχεδίου του South Stream», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει δηλώσεις του ηγέτη της Σερβίας ότι δήθεν απέκλεισε τη δυνατότητα υλοποίησης του αγωγού και της προέκτασής του στο σερβικό έδαφος μετά την Ελλάδα και τη FYROM. H σερβική προεδρία έσπευσε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, αναφέροντας ότι η ανάγνωση της πλήρους δήλωσης του Σέρβου προέδρου καθιστά προφανές ότι ο Τ.Νίκολιτς δεν είπε πως το έργο δεν θα γίνει, αλλά ότι «θα μπορούσε να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Όμως αντί για το κέρδος, που θα είχε η Σερβία από την υλοποίηση του σχεδίου του South Stream, για τον Turkish Stream θα απαιτηθούν περισσότερα έξοδα», αναφέρεται στη σερβική ανακοίνωση, όπως μεταδίδεται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου