Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας χρεοκόπησαν και ζητούν ευθύνες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Γιώργου Βάμβουκα  Από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Ιανουάριο του 2015, δύο ήταν τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην κυβερνητική εξουσία, το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) και η ΝΔ (Νέα Δημοκρατία). Αν εξαιρεθεί η περίοδος 2.7.1989-10.4.1990, που υπήρξαν οι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού Τζανή Τζαννετάκη και Ξενοφώντα Ζολώτα, συνάγεται ότι από τον Ιούλιο του 1974 και για σαράντα συναπτά έτη, το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ διαχειρίστηκαν την κυβερνητική εξουσία και ασκούσαν το νομοθετικό έργο στη Βουλή των Ελλήνων.
Κατά την περίοδο 1974-2014, τα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα ήταν αναρίθμητα και μονίμως στην επικαιρότητα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Τα σκάνδαλα των θαλασσοδανείων με τις προβληματικές επιχειρήσεις, των χαριστικών κρατικών προμηθειών σε κολλητούς επιχειρηματίες, των δήθεν ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων έναντι της ανάλογης μίζας, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του φαινομένου Κοσκωτά, των ολυμπιακών έργων, του Βατοπεδίου, κ.λπ., σκάνδαλα που φόρτωσαν με πολλά δις ευρώ (€) το δημόσιο χρέος.
Τα οικονομικά σκάνδαλα συνεπάγονται υπερβάσεις δημοσιονομικών δαπανών, με αναπόφευκτη συνέπεια την υπερδιόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων και τη δραματική άνοδο του δημοσίου χρέους. Οι καρεκλοκατακτητές της δικομματικής εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, λεηλάτησαν τα κρατικά ταμεία, γέμισαν με εκατοντάδες δις € τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στο εξωτερικό, έφτιαξαν βίλες στην Μύκονο και σαλέ στις Άλπεις, ζουν ζωή και κότα που λέει ο λαός και μας άφησαν πεσκέσι ένα κολοσσιαίο δημόσιο χρέος, για να το εξυπηρετήσουν οι είλωτες, δηλαδή οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι τίμιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το διεφθαρμένο και αργυρώνητο πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχοντας στενότατες και αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις με το κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό-τραπεζικό κατεστημένο, προκάλεσε το βουνό του δημοσίου χρέους, που σήμερα μας καταπλακώνει και αποτελεί το βασικότερο αίτιο υποδούλωσης της πατρίδας μας στους ξένους πιστωτές.

Στον πίνακα του κειμένου απεικονίζεται η διαχρονική εξέλιξη του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. Πηγή των στοιχείων είναι το υπουργείο Οικονομικών και η ΕΛΣΤΑΤ. Στους υπολογισμούς μας χρησιμοποιούμε το αναθεωρημένο ΑΕΠ με έτος βάσης το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, το 1950 το δημόσιο χρέος της χώρας αποτελούσε μόλις το 4,8% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Αξιοπρόσεκτο είναι ο λόγος δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ από 16% το 1967, αυξήθηκε σε 19,5% το 1974 και 20,8% το 1980. Μετά το 1980 η ανοδική πορεία του χρέους είναι ταχύτατη. Αίσθηση προκαλεί η στατιστική παρατήρηση, ότι, την περίοδο 1974-2014 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 3,8 εκτινάχτηκε σε 325,9 δις €, δηλαδή αυξήθηκε 85,8 φορές (325,9:3,8=85,8). Κατ’ αυτό τον τρόπο, την περίοδο 1974-2014, στην εποχή της μεταπολίτευσης και επί διακυβέρνησης της χώρας από το δικομματικό καθεστώς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο λόγος δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ από 19,5% σκαρφάλωσε στο 182%.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει να διαχειριστεί μια φρικαλέα δημοσιονομική κατάσταση, με ένα πραγματικό δημόσιο χρέος που υπερβαίνει κατά πολύ τα 326 δις €. Η αθλιότητα του εξαχρειωμένου δικομματικού κατεστημένου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, καθρεφτίζεται στο κωμικοτραγικό γεγονός ότι τα κόμματα αυτά, που επί 40 και πλέον χρόνια κατασπάραζαν τα κρατικά ταμεία, μας χρεοκόπησαν και μας πέταξαν στο λάκκο των μνημονίων, σήμερα με ξεδιάντροπη και ανήκουστη συμπεριφορά, κατηγορούν τη νεότευκτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι φέρει ευθύνες για το πελώριο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρεοκόπησαν και καταχρέωσαν την πατρίδα και ζητούν ευθύνες από μια κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία μόλις τέσσερις μήνες.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου