Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΞΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ
Iskra: ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Πρόσωπο που θα επιλέξουν οι δανειστές θα αναλάβει τα ηνία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο θα απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Η ''Αγορά'' αποκαλύπτει ότι στο Υπουργείο Οικονομικώνκαι στα συρτάρια του Ευκλείδη Τσακαλώτουυπάρχει έτοιμο το προσχέδιο (draft) του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Σε αυτό προβλέπεται ότι το εποπτικό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα είναι πενταμελές. Τα τρία μέλη τα επιλεγούν από την κυβέρνηση και τα δύο από τους δανειστές, με δικαίωμα όμως να ορίσουν εκείνοι τον πρόεδρο. Το ταμείο, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα ''ασημικά'' του κράτους, από τα ''φιλέτα'' της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ έως τις τράπεζες, τις θυγατρικές τους, τιςΔΕΚΟ και τα κρατικά ακίνητα, θα ελέγχεται ουσιαστικά απευθείας από το Λουξεμβούργο, όπου είναι η έδρα του ESM.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δια στόματος Πολ Τόμσεν, αξιωματούχου του ΔΝΤ:

1) Ότι πρέπει να υπάρξει άμεση λύση και πώληση σε distress funds όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, γιατί αλλιώς το Ταμείο θεωρεί ότι θα υπάρξει και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών για τα επόμενα χρόνια.

2) Στην περικοπή δαπανών της ταξεως του 1,8 δις ευρώ το 2016 στο ασφαλιστικό, που συνεπάγεταιοριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις,κύριες και επικουρικές. Μετά την αναχώρηση τους από την Αθήνα, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να έχει πειστεί ότι τα νούμερα μπορούν να βγουν χωρίς γενναίες περικοπές.

3)Στον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού 2016 – 2108 και στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων ανά έτος και όχι απλά ο στόχος να είναι 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το ΔΝΤ θέλει συγκεκριμένα μέτρα ύψους 9δις. ευρώ και ετήσιους στόχους ώστε να μην υπάρχει χαλαρότητα. Επίσης,πρέπει να προβλεφθεί νέα διάταξη για τυχόν συμπληρωματικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, εάν και εφόσον χρειαστούν.

4) Ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στους ξένους αξιωματούχους στον χειρισμό του ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ώστε το πρόγραμμα να αποφέρει έσοδα πιο γρήγορα.

5) Ότι διαφωνεί με τη λογική της ελληνικής κυβέρνησης πως η επίτευξη των στόχων μπορεί να γίνει μεαύξηση της φορολογίας. Αντιθέτως, πιέζει για μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας και πλήρη υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ώστε να επιστρέψει η ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου