Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Το ντοκιμαντέρ του Μπ. Σάντερς για τον Eugene Debs, πατέρα του αμερικανικού σοσιαλισμού

Του Γιώργου Μητραλιά
Προσοχή, το βίντεο του ντοκιμαντέρ που ακολουθεί δεν είναι στα ελληνικά (είναι στα αγγλικά), αλλά αξίζει να ​ε​ιδωθεί για τρεις λόγους : α) Επειδή το έχει φτιάξει και σπικάρει ο Μπέρνι Σάντερς, β) επειδή έχει ως αντικείμενο τη ζωή και το έργο μιας από τις μεγαλύτερες μορφές του επαναστατικού μαρξισμού, τον θρυλικό ηγέτη της αμερικανικής εργατικής τάξης Eugene Debs, και γ) επειδή φωτίζει την προσωπικότητα του δημιουργού του, που τυχαίνει να ξεσηκώνει σήμερα εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών καθώς διεκδικεί –με όλο και μεγαλύτερες αξιώσεις- το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Για να αποφύγουμε ανούσιες «παρεξηγήσεις», σπεύδουμε να (ξανα)δηλώσουμε τα εξής: Όχι, ο Μπέρνι Σάντερς δεν είναι επαναστάτης αλλά σοσιαλδημοκράτης παλαιότερων εποχών και μερικές από τις τοποθετήσεις του δεν έχουν τίποτα το σοσιαλιστικό. Τελεία και παύλα και άρα περιττό να «ανακαλύπτουμε την Αμερική» τάχα αποκαλύπτοντας αυτό που ο ίδιος δηλώνει, δηλαδή ότι δεν πρεσβεύει την­­ ανατροπή του καπιταλισμού αλλά τη μεταρρύθμισή του. Όμως, το πρόβλημα και συνάμα μεγάλο ζητούμενο είναι αλλού: Ναι ή όχι (πρέπει να) ενδιαφέρονται οι απανταχού γης αριστεροί, και δη οι ριζοσπάστες, για το γεγονός ότι αυτός ο σοσιαλδημοκράτης Μπέρνι Σάντερς αφυπνίζει και ξεσηκώνει τεράστια πλήθη στην καρδιά του ιμπεριαλιστικού τέρατος μιλώντάς τους για πλούσιους και φτωχούς, για εκμετάλλευση των εργαζομένων, για πάλη των τάξεων, για στημένο πολιτικό σύστημα, για άνομο δημόσιο χρέος που πρέπει να ελέγχεται από τους πολίτες, για κλιματική καταστροφή, για ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για καταπίεση των εθνικών και σεξουαλικών μειονοτήτων και φεμινισμό, και για… τον Eugene Debs; Και βέβαια όχι μόνο αυτό αλλά και αν ναι ή όχι πρέπει όλοι αυτοί οι ριζοσπάστες αριστεροί να λαβαίνουν υπόψη τους τα παραπάνω, να εντάσσουν στις πολιτικές τους προοπτικές και επιλογές τον παράγοντα Σάντερς και τις συνέπειές του, και κυρίως, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τις θέσεις και δράσεις του Σάντερς ενάντια στους δήμιους του ελληνικού λαού; Δυστυχώς, η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα που –αναπόφευκτα- θα γίνουν μέρα με τη μέρα όλο και πιο ​πιεστικά, δεν είναι τίποτα άλλο από την αδιαφορία και την εκκωφαντική σιωπή των εγκαλουμένων…


Πάντως, οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική έκβαση της καμπάνιας του Σάντερς, το βέβαιο είναι ότι θα έχει σίγουρα ένα τουλάχιστον καθόλου αμελητέο αποτέλεσμα: Να μας κάνει να «ανακαλύψουμε» τη μεγάλη χώρα που είναι οι ΗΠΑ, να ανοίξουμε ένα παράθυρο που βλέπει στην άλλη Αμερική που αγνοούμε, την Αμερική των νέων, των εργαζομένων, των μειονοτήτων και των αγώνων τους, την Αμερική των μεγάλων εργατικών και σοσιαλιστικών παραδόσεων, που ενσαρκώνει –φυσικά- καλύτερα από κάθε άλλον ο ήρωας του βίντεο που θα παρακολουθήσετε. Αυτός ακριβώς ο Ευγένιος Ντεμπς που ο Μπέρνι Σάντερς ποτέ δεν απαρνήθηκε και η φωτογραφία του οποίου βρίσκεται πάντα πάνω από το γραφείο του, ακόμα και μέσα στην αμερικανική Γερουσία.



Ο Μπέρνι Σάντερς ήταν ήδη 38 ετών το 1979 όταν έγραψε και «γύρισε» το ντοκιμαντέρ για τον Ντεμπς.(1)​​ ​Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το 1997, και ενώ ήταν πια ένας «φτασμένος» πολιτικός, ο Σάντερς δήλωνε ότι δεν είχε αλλάξει και ότι εξακολουθούσε να πιστεύει ότι ο Ντεμπς είχε δίκιο όταν π.χ. υπερασπιζόταν άνευ όρων την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη νεαρή τότε Σοβιετική Ένωση! Φυσικά, καθόλου «αδιάφορη» και ιδιαίτερα σημαδιακή η επιμονή του Σάντερς να προβάλει ακόμα και τώρα, στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, ως «ήρωα», μέντορα και πρότυπό του αυτόν τον «προδότη» Ευγένιο Ντεμπς που κάποτε δικάστηκε και καταδικάστηκε στη χώρα του σε 10 χρόνια φυλάκιση για «εσχάτη προδοσία»! Αυτόν ακριβώς τον Eugene Debs που ο Λένιν περιέγραφε ως «τον πραγματικό εκπρόσωπο του επαναστατικού προλεταριάτου»..
Σημείωση

1. ​Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο του βίντεο, που έγραψε ο Μπ. Σάντερς,​ κλικάροντας στο:​ http://media.smithsonianfolkways.org/liner_notes/folkways/FW05571.pdf

Για μια καλύτερη γνωριμία με τη​ν​«άλλη» ιστορία της Αμερικής των λαϊκών αγώνων, συνιστούμε ανεπιφύλακτα το κλασικό πια και πολυδιαβασμένο ​έργο του μεγάλου Χάουαρντ Ζιν (Howard Zinn​) «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών», εκδόσεις Αιώρα,​2008. Πέρα από όλα τα άλλα, αυτό το βιβλίο είναι μια απόλαυση…


​ΠΗΓΗ: www.contra-xreos.gr​ το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=w82pFvUq3o8  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου