Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Νίκος Χουντής: «Τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν απαντούν στον κ. Τόμσεν».

Απάντηση της Κομισιόν στο Ν. Χουντή
- Ενώ στην Ελλάδα, με βάση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το ποσό των 300 ευρώ/ μήνα θεωρείται αρκετό για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άγαμος ενήλικας, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό αξιοπρεπούς διαβίωσης φτάνει τα 1200 ευρώ/μήνα!
- Ενώ σε Ισπανία και Γερμανία το ύψος του επιδόματος ανεργίας συναρτάται από τις προηγούμενες ακαθάριστες αποδοχές, στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη. - Ενώ στη Γερμανία το βοήθημα που λαμβάνεται μετά το πέρας του επιδόματος ανεργίας περιλαμβάνει ένα βασικό ποσό 391 ευρώ για τον άγαμο καθώς και πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη ειδικών αναγκών, στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μόνο 100 ευρώ.
- Ν. Χουντής: Η κατάσταση του Έλληνα ανέργου επιδεινώνεται. Ενώ από το 2ο Μνημόνιο δικαιούνται επίδομα ανεργίας και οι αυτοαπασχολούμενοι, και ενώ η ανεργία παραμένει στάσιμη, οι δικαιούχοι του επιδόματος στην Ελλάδα όλο και μειώνονται!

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στην Ελλάδα παραθέτει η Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ κ. Ν. Χουντή. Ο Ν. Χουντής ζητούσε και στοιχεία δύο χωρών (Ισπανία και Γερμανία) προκειμένου να υπάρξουν συγκρίσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτον, σε ερώτημα του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή για το ύψος των επιδομάτων ανεργίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Γερμανία η Κομισιόν απαντά ότι ενώ στην Ισπανία και τη Γερμανία το ύψος του επιδόματος ανεργίας συναρτάται από τις προηγούμενες ακαθάριστες αποδοχές, στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη. Αναφέρει επί λέξει: «στην Ισπανία, τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στο 70 % των μέσων ακαθάριστων εισοδημάτων, και μειώνονται στο 50 % μετά τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας. Στη Γερμανία, τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στο 60 % των προηγούμενων αποδοχών (67 % για πρόσωπα με συντηρούμενα τέκνα) μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών.» Αντίθετα «στην Ελλάδα το επίδομα αντιστοιχεί σε κατ’ αποκοπή ποσό που αντιπροσωπεύει το 55 % του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη και, από το 2012, ανέρχεται σε 360 ευρώ μηνιαίως.

Δεύτερον, αναφορικά με τα επιδόματα μετά το πέρας των επιδομάτων ανεργίας η απάντηση της Κομισιόν είναι αποκαλυπτική.

Ενώ στη Γερμανία, τα επιδόματα μετά το πέρας του επιδόματος ανεργίας, περιλαμβάνουν ένα βασικό ποσό 391 ευρώ για τον άγαμο καθώς και πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη ειδικών αναγκών, στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μόνο 100 ευρώ. Επιπλέον, ενώ στην Ελλάδα το συνολικό ποσό των 300 ευρώ/ μήνα θεωρείται αρκετό για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άγαμος ενήλικας, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό αξιοπρεπούς διαβίωσης φτάνει τα 1200 ευρώ/μήνα!

Συγκεκριμένα, σημειώνει η Επίτροπος «Στη Γερμανία, το βασικό επίδομα για τα άτομα που αναζητούν εργασία χορηγείται σε ανέργους που χρήζουν βοήθειας. Το επίδομα συνίσταται από ένα βασικό κατ’ αποκοπή ποσό (ύψους 391 ευρώ για τους άγαμους), καθώς και από πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη ειδικών αναγκών (π.χ. στέγαση και θέρμανση, εκπαίδευση κλπ.). Το επίδομα μειώνεται καθώς αυξάνεται το εισόδημα του δικαιούχου (έως 1.200 ευρώ).» Αντίθετα «στην Ελλάδα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του, προβλέπει το ποσό των 100 ευρώ ανά άγαμο ενήλικα για εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 2.400 ευρώ το χρόνο.»

Αναπάντητο έμεινε τέλος το ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή αναφορικά με το εάν έχουν κατατεθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης των επιδομάτων των ανέργων κυρίως ως προς το ύψος του επιδόματος.

Σχολιάζοντας ο Ν. Χουντής την απάντηση επισημαίνει:

«Πριν λίγες μέρες ο γνωστός κ. Τόμσεν του ΔΝΤ έκανε αίσθηση όταν σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «οι τυπικές συντάξεις είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία όταν η Γερμανία με μέτρο το μέσο μισθό είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα». Η απάντηση είναι ότι έτσι κατάντησαν τους «μέσους μισθούς» στην Ελλάδα τα συνεχή Μνημόνια. Τον καλούμε να ρίξει μια ματιά στα στοιχεία που η ίδια η Κομισιόν μας παραθέτει και δείχνουν ότι στην Ελλάδα με βάση το Μνημόνιο και το νόμο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα 300 ευρώ το μήνα θεωρούνται αρκετά για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άγαμος ενήλικας ενώ στη Γερμανία το ποσό της αξιοπρεπούς διαβίωσης φτάνει τα 1200 ευρώ το μήνα.



Παράλληλα, είναι σαφές ότι η κατάσταση του Έλληνα ανέργου επιδεινώνεται. Μόλις 13.598 αυτοαπασχολούμενοι έχουν λάβει επίδομα ανεργίας στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο, ενώ από τους 527.000 μακροχρόνια ανέργους, μόλις 17.500 επωφελούνται του επιδόματος. Είναι λοιπόν σαφές ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο η Κομισιόν ονομάζει «καθολικό δίχτυ ασφαλείας κατά της φτώχειας» αποτελεί πράξη ελεημοσύνης για τον Έλληνα άνεργο, αφού είναι δραματικά χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου