Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΜΕ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
Η Τουρκία δοκιμάζεται σφοδρά από την επίθεση του καθεστώτος Ερντογάν στους Κούρδους και τηδημοκρατία και βρίσκεται στα πρόθυρα σκληρούεσωτερικού τουρκο-κουρδικού πολέμου, ο οποίος κινδυνεύει να μετατραπεί σε γενικευμένοπόλεμο στις περιοχές της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Οι δύο συνεχόμενες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα και τη ΝοτιοανατολικήΤουρκία έχουν οσμή περισσότερο προβοκάτσιας, που δεν αποκλείεται να προέρχεται από κύκλους του βαθέος τουρκικού κράτους, παρά από τους ένοπλους Κούρδους (PYD) της Βόρειας Συρίας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί ότι το καθεστώς Ερντογάν θα προχωρήσει σε μια μεθοδευμένη και πολύ ευρεία και επιθετική επιχείρηση διώξεων κατά τωνΚούρδων στην Τουρκία, η οποία θα πάρει και τη μορφή πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα θα κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς και την προετοιμασία, μόνο του ή σε συμμαχία, χερσαίωνεπιχειρήσεων εναντίον της Συ ρίας.

Το βέβαιον είναι, ότι η στρατιωτική κλιμάκωση, εκείνης ή της άλλης μορφής, από την πλευρά της Τουρκίας, θα ακολουθήσει και εκείνο που μένει ως ερώτημα είναι το εύρος, η σφοδρότητα και ηδιάρκειά της.

Μεγάλο είναι το δίλημμα με το οποίο είναι αντιμέτωπες οι ΗΠΑ, αφού είναι χωρισμένες στα “δύο”, με τους μεν να κατηγορούν τον Ομπάμα ως τον Αμερικανό Γκορμπατσόφ και να ζητούν την προσωρινή, έστω, σύμπλευση με τον Ερντογάν για την εκκαθάριση του Άσαντ στη Συρία και της αριστερήςπτέρυγας του αντάρτικου PKK και των Κούρδων και τους δε να εισηγούνται την στήριξη στο κουρδικό κίνημα για την εκκαθάριση των ισλαμιστών του ISIS, έστω σε προσωρινή σύμπλευση με τον Άσαντκαι κόντρα στον Ερντογάν.

Η Ελλάδα, εξαιτίας και της απαράδεκτης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη πολεμικών περιπετειών, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματατης χώρας μας.

Ήδη η Τουρκία πιεσμένη από το Κουρδικό, το Συριακό και την απομόνωση στην περιοχή, αντί να χαλαρώνει, επιτείνει την πίεση και τις προκλήσεις, αν όχι και την επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας.

Αυτήν την ώρα η εθελόδουλη Ελλάδα των μνημονίων και της εθνικής υποτέλειας ή θα ξεκινήσει μια νέα ανεξάρτητη δημοκρατική αντιμνημονιακή πορεία ανόρθωσης και ανασυγκρότησης ή κινδυνεύει με πραγματικό εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό!

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ – ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η πραγματική σημασία των τρομοκρατικών επιθέσεων και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση των εξελίξεων συμβαίνει να καθορίζεται λιγότερο από τις όποιες προθέσεις αυτών που τις διαπράττουν (και που άλλωστε συνήθως μένουν άγνωστοι) και πολύ περισσότερο από τα ερμηνευτικά σχήματα και τοντρόπο αντίδρασης των κρατών που τα υφίστανται.

Έτσι, λ.χ. η επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 33 νέοι αριστεροί ακτιβιστές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης συμπαράστασης προς το γειτονικό Κομπάνι (το έμβλημα της αντίστασης των Κούρδων της Συρίας στους τζιχαντιστές), λειτούργησε ως καταλύτης, ώστε αφενός να απεμπλακούν οι τουρκο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της βάσης του Ιντσιρλίκ στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους και αφετέρου να αναζωπυρωθεί η ένοπλη αντιπαράθεση με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν εντός Τουρκίας. Η τροπή αυτή των πραγμάτων δεν ήταν αυτονόητη – ήταν ζητημένη. Και χρωματίσθηκε από την επιδίωξη των κυβερνώντων στη γείτονα να αλλάξουν τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, ενόψει της διεξαγωγής νέων εκλογών, αλλά και να καθαρίσουν το έδαφος στο εσωτερικό, μπροστά στηναυτονόμηση του κουρδικού στοιχείου στο εγγύς εξωτερικό.

Κατά την Άγκυρα, η πάλη κατά της τρομοκρατίας είναι μία και αδιαίρετη: άσχετα αν έναντι του ΡΚΚαποδεικνύεται απολύτως πραγματική, αλλά έναντι του Ισλαμικού Κράτους προσχηματική – όταν δεν αποτελεί, όπως καταγγέλλεται από τον Ρώσο πρόεδρο μέχρι τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, σχέση συνεργασίας.

Αντίστοιχα, η απάντηση στον φόνο 101 διαδηλωτών από βομβιστές αυτοκτονίας στην Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο κάθε άλλο παρά θύμιζε τη συσπείρωση μιας κοινωνίας που είχε δεχθεί το μεγαλύτερο τρομοκρατικό πλήγμα στην ιστορία της, καθώς λ.χ. όταν οι θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα Τουρκίας-Ισλανδίας στο Ικόνιο γιουχάιζαν κατά την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Οι νεκροί αντιμετωπίσθηκαν περίπου ως άξιοι της μοίρας τους, εφόσον ήσαν κατά της "στρατιωτικής επίλυσης” του Κουρδικού προβλήματος.

Με τον ίδιο τρόπο, η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην καρδιά της Άγκυρας χθες το βράδυ, με τραγικό απολογισμό 28 νεκρούς και 61 τραυματίες, οδηγεί σε προειλημμένα συμπεράσματα, προτού καν οι επτά εισαγγελείς που ανέλαβαν τη διερεύνηση του εγκλήματος να προλάβουν να αρχίσουν το έργο τους.

"Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας” η οποία "δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdoğan, υπογραμμίζοντας ότι "τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητά μας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας”.

Ομοίως ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Numan Kurtulmuş δήλωσε: "Θέλω να ξέρουν όλοι ότι οι απλές εκφράσεις καταδίκης δεν ικανοποιούν πλέον την Τουρκία. Ό,τι και αν κάνουν, οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι δυνάμεις πίσω από αυτές δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους”.

Με άλλα λόγια: η Τουρκία κηρύσσει πόλεμο "εντός και εκτός συνόρων”, όχι μόνο εναντίον οργανώσεων αλλά και εναντίον κρατικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα καταγγέλλει οποιονδήποτε παίκτη της διεθνούς σκηνής δεν ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική της. Δηλαδή εντατικοποιεί καινομιμοποιεί την πολιτική που ούτως ή άλλως ακολουθούσε, βομβαρδίζοντας τις τελευταίες ημέρες θέσεις του PYD (αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ στη Συρία) και καλώντας σε ύφος αυστηρό τις ΗΠΑ να διαλέξουν "ανάμεσα στην Τουρκία και τους τρομοκράτες”.

Οι πιθανότητες μιας τουρκικής χερσαίας επιχείρησης εντός συριακού εδάφους για την δημιουργία "ασφαλούς ζώνης” αυξάνονται. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες εξέφραζε επιφυλάξεις και λειτουργούσε ως ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας στην εμπλοκή σε περαιτέρω τυχοδιωκτισμούς, οφείλει πλέον να συνταχθεί με την πολιτική ηγεσία: το γεγονός ότι στόχος της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης ήταν λεωφορεία στρατιωτικού προσωπικού καθιστά την εφαρμογή αντιποίνων υπόθεση τιμής για το στράτευμα.

Η τουρκική πολιτική ζωή, που είχε και πάλι περάσει σε φάση ρευστότητας, με ενίσχυση των σεναρίων για νέες πρόωρες εκλογές μετά την διάλυση την Τρίτη (λόγω διαφωνιών των κομμάτων στις προεδρικές υπερεξουσίες που διεκδικεί ο Erdoğan) της κοινοβουλευτικής επιτροπής προετοιμασίας της συνταγματικής αναθεώρηση, μπαίνει και πάλι στον "γύψο”, εφόσον τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας έχουν μετατραπεί σε πεδία ενός ιδιόμορφου πολέμου.

Όμως, το πρώτο μέρος του κόσμου στο οποίο έφθασαν οι κραδασμοί από την έκρηξη στην Άγκυρα είναι αναμφίβολα οι Βρυξέλλες, καθώς οι έκτακτες περιστάσεις οδήγησαν σε ακύρωση της συμμετοχής του Τούρκου πρωθυπουργού Ahmet Davutoğlu στην τριμερή συνάντηση με τους Αλέξη Τσίπρα καιAngela Merkel αλλά και την πολυμερή συνάντηση 11 χωρών για την προσφυγική κρίση. Με αυτή την έννοια, όλος ο σχεδιασμός της Γερμανίδας καγκελαρίου για την Σύνοδο Κορυφής των "28” βρίσκεταιστον αέρα και ειδικότερα η επιμονή της στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας (ως εναλλακτική στις προτάσεις των χωρών της "Ομάδας Βίζεγκραντ” για πραξικοπηματικόανασχεδιασμό των ορίων της Ζώνης Σένγκεν με κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας). Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι χάριν αυτού του σχεδιασμού η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην υιοθέτηση της γραμμής της Άγκυρας για τη συριακή κρίση, φθάνοντας μέχρι τη συνηγορία της Merkel υπέρ μιας "συναινετικής” ζώνης απαγόρευσης πτήσεωνστην βόρεια Συρία. Αλλά η στιγμή της "ανταπόδοσης" στο προσφυγικό φαίνεται πως δεν θα έρθει.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΤΗΣ

*Πηγή: Capital.gr

ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΒΌΪ ΣΤΗ Ν.Α. ΤΟΥΡΚΙΑ - ΜΕ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ ΑΠΑΝΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Τουρκία μετά το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά τηςΆγκυρας με 28 νεκρούς και 61 τραυματίες.

Στη θέση της Τουρκίας ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και το PKK βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Άγκυρας, εμμένει ο πρόεδρος R.T. Erdogan.

«Τα στοιχεία που έχει η Τουρκία δείχνουν ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και το PKK βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Αγκυρας», επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Ahmet Davutoglu.

«Ακόμη και αν οι ηγεσίες του PYD και του PKK ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σχέση με αυτό, βάσει των πληροφοριών που έχουμε από τον υπουργό μας των Εσωτερικών και τις υπηρεσίες Πληροφοριών μας, έχει στοιχειοθετηθεί ότι έγινε από αυτούς».

Η Άγκυρα προσπαθεί να νομιμοποιήσει την επιχείρηση του τουρκικού πυροβολικού στη βόρειαΣυρία , που πλήττει καθημερινά και συστηματικά θέσεις των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της στρατιωτικής πτέρυγας του PYD, όπως σχολιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του βομβιστή της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο δράστης είναι υπήκοος Συρίας και μέλος της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης YPG, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εννέα συλλήψεις.

ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΒΟΪ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Εν τω μεταξύ, νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε στρατιωτικό κομβόι στη νοτιοανατολικήΤουρκία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για έξι νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Η νέα επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Άγκυρας.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν με την περιοχή Λις.

Σημειώνεται ότι στη νοτιανατολική Τουρκία μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους Κούρδους μαχητές του PKK.

Η Τουρκία εξαπέλυσε ήδη αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων του PKK στο Βόρειο Ιράκ, ως απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ PYD ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ERDOGAN – «ΔΕΝ ΧΤΥΠΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»

Αρνείται τις κατηγορίες του Τούρκου Πρόεδρου Erdogan ο επικεφαλής του κουρδικού κινήματος στην Συρία (PYD), Salih Muslim, σε δηλώσεις του στο IMC TV, τονίζοντας πως η οργάνωση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα.

Όπως ανέφερε ο Muslim, το όνομα του βομβιστή που δόθηκε στην δημοσιότητα από τις τουρκικές αρχές δεν άνηκε στις τάξεις του PYD, ενώ κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση πως επιχειρεί να συσχετίσει την οργάνωσή του με τη μεγάλη επίθεση στην Άγκυρα για να δημιουργήσει ένα «άλλοθι» για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ Ο ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Συριακής καταγωγής φέρεται - σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ - ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στην καρδιά της Άγκυρας, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 28 νεκρούς και περισσότερους από 60 τραυματίες.

Όπως μεταδίδει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, δράστης της βομβιστικής επίθεσης είναι οSalih Necar, ο οποίος πιστεύεται ότι εισήλθε στην Τουρκία μαζί με τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Βάσει του δημοσιεύματος, τα δακτυλικά του αποτυπώματα ελήφθησαν όταν εισήλθε στη χώρα και με αυτόν τον τρόπο ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία.

Όπως υπογραμμίζεται, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε ενοικιαστεί στη δυτική τουρκική πόλη της Σμύρνης πριν από δύο εβδομάδες περίπου.

Έως αυτήν την ώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε κοντά στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

ERDOGAN: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΥΠΕΡΑΠΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan διεμήνυσε πως η Τουρκία «θα χρησιμοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της παντού και πάντα», προαναγγέλλοντας αντίποινα στα «πιόνια και τους δράστες των επιθέσεων».

«Δεν κάμπτεται η αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, και μέσα στην Τουρκία και στο εξωτερικό» είπε ο Erdogan.

Σημειώνεται πως αρχικά οι Αρχές της Τουρκίας εκτιμούσαν πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται τοΡΚΚ.

Ο Ahmet Davutoglu, πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε ότι αρχές διερευνούν το συμβάν, ενώ ανακοινώθηκε ότι ακυρώνει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συμμετείχε στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

«Έχουμε πληροφορίες και τις επεξεργαζόμαστε», είπε συγκεκριμένα, ενώ ανέβαλε την προγραμματισμένη αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Omer Celik, εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική», γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως πρόκειται για «δειλή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα», την οποία και καταδίκασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου