Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση με την κυβέρνησηάνοιξαν οι αγρότες, έπειτα από ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια, που αποφασίστηκε η περαιτέρω κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που προωθεί η μνημονιακή συγκευβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι εκπρόσωποι των αγροτών αποφάσισαν ομόφωνα, να κατέβουν μαζικά με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την Παρασκευή και να ''κατασκηνώσουν'' στο Σύνταγμα, τουλάχιστον, για ένα διήμερο.
Η πρωτοφανείς αυτές κινητοποιήσεις των αγροτών, εκτός του ότι προσδίδουν χαρακτηριστικά γενικευμένης αγροτικής εξέγερσης, δείχνουν και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι αγώνες του κόσμου της περιφέρειας, που, όπως φάνηκε και από τη μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στην απεργία της 4ης Φλεβάρη, πλέον, αρχίζουν να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην συνέχιση καικλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αναδεικνύοντας ανατρεπτικούς δρόμους και ορίζοντες.

Ο αγώνας των αγροτών για να μπορέσει,όμως, να ανοίξει δρόμους ανατροπής και να καταστεί νικηφόρος και αποτελεσματικός οφείλει να αποκτήσει έναν σαφήαντιμνημονιακό δημοκρατικό προσανατολισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να στραφούν ενάντια τόσο στις μνημονιακές κυβερνητικές προτάσεις όσο και ενάντια στην ίδια την κυβέρνηση, τα μνημόνια και το σύνολο του μνημονιακού πολιτικού μπλοκ (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ) αλλά και ενάντια στην νεοναζιστική ''Χρυσή Αυγή''.

Είναι η ώρα η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της αγροτιάς να βγει στο δρόμο για να μην πετάξουν τη ζωή του δρόμο!

Στην Αθήνα μεταφέρεται από την Παρασκευή ο αγώνας των αγροτών, όπως αποφάσισαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι αγροτών από 68 μπλόκα που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας.
Tην Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον επί διήμερο, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα από τη Δευτέρα προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αύξηση τωναριθμών των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα συντονισμένα.

Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής.

Όπως ανέφεραν,ακόμη και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στην Κυριακάτικη συνάντηση της Νίκαιας δεν θα λάβουν μέρος -σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν- στην συνάντηση της Τρίτης.
Όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:
Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30.000 αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

Ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Τα Τέμπη άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι μετά από 24ωρο αποκλεισμό και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα, οπότε και θα ξανακλείσουν εκ νέου επίσης, για 24 ώρες.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μετά από συνεννόηση και με άλλα μπλόκα αναμένεται εντός της ημέρας να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό όσο και το κόστος παραγωγής.

Το κείμενο θα απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα κοινοποιείται τόσο προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και προς τα κόμματα, και όπως λένε οι αγρότες αναμένουν μία κίνηση «καλής θέλησης» από πλευράς της κυβέρνησης.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Όσοι αγρότες δεν έχουν προχωρήσει σε επ΄αόριστον αποκλεισμό, δεν αποκλείεται να το πράξουν τις επόμενες ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί στις 12 το μεσημέρι να έληξε ο 24ωρος αποκλεισμός που ξεκίνησαν πολλοί το Σάββατο, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να τον «μετατρέψουν» σε 48ωρο ή και πολυήμερο.
Κλειστό παραμένει για έβδομη ημέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει πλέον τα 30 χλμ.

Το συγκεκριμένο μπλόκο, με τη δύναμη των τρακτέρ να ξεπερνά τα 1.400, αποτελεί ένα από τα πιο σθεναρά.

Στο μεταξύ, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, άνοιξε στις 12 το μεσημέρι, οπότε έληξε ο 24ωρος αποκλεισμός, αλλά έκλεισε και πάλι στις 15:00.

Υπό κατάληψη η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ μέχρι νωρίς το απόγευμα ελευθερώνεται η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Στο μεν πρώτο συνεχίζεται και την Κυριακή ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 19:00-22:00), ενώ στο δεύτερο που ακολούθησε τον 24ωρο αποκλεισμό, στις 12:00 άνοιξε το τελωνείο και θα κλείσει και πάλι 19:00-22:00, οπότε και θα συνεδριάσουν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και τη Δευτέρα», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16:00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο γίνεται αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα Άρνισσας κλείνουν 17:30-20:30.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (12:00-16:00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ.

Στις 12 το μεσημέρι έληξε ο 24ωρος αποκλεισμός στο μπλόκο στην Χαλκηδόνα, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, με περίπου 600 συνολικά τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι.

Μόνο δύο ώρες (12:00-14:00) μένει ανοικτή η ΕΟ Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο τουΚεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, αφού οι αγρότες αποφάσισαν νέο πολύωρο αποκλεισμό του δρόμου, από τις 14:00 το μεσημέρι, μέχρι τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.

Εκτός, όμως, από τον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, θα συνεχιστούν και την Κυριακή οι πολύωροι αποκλεισμοί εθνικών οδών σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό Αμφιλοχίας-Λευκάδας, από τις 11:00 έως 17:00 στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου.

Αγρότες της Ναυπακτίας, απέκλεισαν την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιτέας (12:00-15:00) στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου.

Ακόμη, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, θα αποκλείσουν την εθνική οδόΑντιρρίου-Ιωαννίνων από τις 17:00 έως και τις 20:00, στη γέφυρα του ποταμού Εύηνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες θα αποκλείσουν την ΕΟ Πατρών-Πύργου από τις 16:00 έως τις 22:00 στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Επίσης, αγρότες της Αιγιάλειας, αναμένεται να κλείσουν την ΕΟ Πατρών-Αθηνών, από τις 19:00 το βράδυ έως και τις 10:00 το βράδυ, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, αγρότες έκλεισαν την ΕΟ Πατρών-Πύργου, από τις 12:00 το μεσημέρι, έως τις 20:00 στους κόμβους του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς.

Αγρότες από την περιοχή του Πύργου κλείνουν τις απογευματινές ώρες, τον κόμβο Αγίου Γεωργίου.

Άνοιξε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας στα δύο μπλόκα στη Φθιώτιδα. Το ένα μπλόκο που είχε στηθεί στον κόμβο του Μπράλου στο 200ό χιλιόμετρο της Ε) Αθηνών-Λαμίας και είχε κόψει κάθε κίνηση του εθνικού δικτύου άνοιξε καθώς οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ και ο δρόμος δόθηκε σε κυκλοφορία.

Στο 140ό χλμ του δρόμου Αθηνών-Λαμίας οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ και από τα δύο ρεύματα και κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.

Στο 210ο χλμ της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, ο δρόμος παραμένει κλειστός, αλλά οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από τους παράδρομους με συνέπεια με μικρές παρακάμψεις να διεξάγεται η κυκλοφορία.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου με κλείσιμο και της παλαιάς εθνικής οδού και στους Μύλους της Λέρνης, στην Αργολίδα και στο Καλαμάκι Κορινθίας, ενώ το απόγευμα θα κλείσουν και την γέφυρα του Ευρώτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου