Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Ο ΑΝΑ ΧΑΖΑΡΕ & Η ΙΝΔΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

“Αραβική Άνοιξη” και στην Ινδία
Ένα κίνημα κατά της διαφθοράς με ηγέτη έναν δυναμικό 74χρονο κοινωνικό ακτιβιστή, μετατρέπεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η σύλληψη του ακτιβιστή Άνα Χαζάρε την Τρίτη, του “νέου Γκάντι”, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε σε πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους των πόλεων της
 Ινδίας.
Ο Χαζάρε, ξεκίνησε τον Απρίλιο απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την έκταση της διαφθοράς στη χώρα. Αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση του όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα κατά της διαφθοράς τον Αύγουστο.
Ωστόσο, μετά την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, ο ακτιβιστής χαρακτήρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης άτολμες και ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί δημόσια σε απεργία πείνας σε κεντρικό πάρκο.

Η σύλληψη του την Τρίτη, προκάλεσε την άμεση αντίδραση εξαγριωμένων πολιτών μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες μηνύματα στο Twitter και στο Facebook από δικηγόρους, φοιτητές, επιχειρηματίες και καθηγητές εξέφραζαν την γενικευμένη οργή και αγανάκτηση.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν πορείες σε διάφορες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters μόνο από μηνύματα στο Twitter και στο Facebook συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από15.000 διαδηλωτές σε μια από τις πορείες στο κέντρο της πρωτεύουσας.
“Δεν έχουμε πίστη στην κυβέρνηση μας” ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές. “Ζούμε σε δημοκρατία μόνο στα χαρτιά, όχι στην πραγματικότητα” πρόσθεσε.
Στη βορειοανατολική πολιτεία Ασσάμ, διαδήλωσαν χιλιάδες αγρότες, φοιτητές και δικηγόροι.
Στην οικονομική πρωτεύουσα Βομβάη, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κραδαίνοντας την Ινδική σημαία.
“Με ανάγκασαν να λαδώσω για να μου εγκρίνουν το διαβατήριο μου και αυτό με εξόργισε” δήλωσε ένας φοιτητής.
Στο κέντρο της Χαϊντεραμπάντ οι δικηγόροι απουσίασαν από τα δικαστήρια, οι μαθητές δεν πήγαν στα σχολεία και εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους.
Στη νότια πολιτεία Άντρα Πραντές, χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες, έκλεισαν δρόμους και σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες.
Αν και οι διαδηλώσεις δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο στην Ινδία, οι αυθόρμητες και μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε σε ομιλία του στη Βουλή ότι οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες 24 ώρες ακόμα και στα “πιο απομακρυσμένα χωριά”, είναι κάτι που δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του.

Σύμφωνα με τον Μπακσάρα Ράο, κοινωνικό ερευνητή και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας των Μ.Μ.Ε, “oι διαδηλώσεις αυτές είναι μέρος ενός παγκόσμιου φαινομένου, που προκαλείται από την τεχνολογία και τα πιο ενεργητικά μέσα”

“Οι πολίτες επιθυμούν να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας” πρόσθεσε ο Ράο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην πολιτική ζωή της Ινδίας.

http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου