Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ;;;

Ο απόηχος των διαμαρτυριών των Ισραηλινών αγανακτισμένων μοιάζει μακρινός για τους κατοίκους της πόλης Ραμάλα, της οικονομικής πρωτεύουσας της Δυτικής Όχθης. Μάλιστα, για να λέμε την αλήθεια, ελάχιστοι Παλαιστίνιοι έδωσαν σημασία στο ζήτημα.

«Οι διαμαρτυρίες τους δεν με επηρεάζουν. Δεν είναι ζήτημα πολιτικό, όπως ήταν στην Τυνησία ή στην Αίγυπτο, αλλά πρόκειται απλά για τις τιμές των ενοικίων», λέει ένας 22χρονος φοιτητής, που μαζί με άλλους ξεκίνησε πριν από μήνες μια σελίδα στο Facebook για να πείσει τις αντίπαλες
 Hamas και Fatah να τα βρούνε, εν μέσω της «αραβικής άνοιξης».

«Αφού δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας, όπως εμείς, έχουν την ευκαιρία και τη πολυτέλεια να ασχοληθούν με τα εσωτερικά τους προβλήματα», λέει.

Για τον καθηγητή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου της Birzeit, Saleh Abdul Jawad, οι διαμαρτυρίες των Ισραηλινών αποδεικνύουν το πόσο έχει απομακρυνθεί το Ισραήλ, αφού όπως λέει «υπάρχει μια απόλυτη διάσταση μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής κοινωνίας, από την εποχή της δεύτερης ιντιφάντα. Όμως η απόσταση μεταξύ μας δεν είναι γεωγραφική».

Ο Παλαιστίνιος Fady είναι κριτικός απέναντι στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στην άλλη πλευρά του τείχους, αφού όπως λέει «οι Ισραηλινοί έχουν μια σταθερή οικονομία, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, και τη δυνατότητα να φύγουν από τη χώρα αν το θελήσουν». Ανησυχεί μήπως οι διαδηλώσεις αποτελούν ένα πολιτικό παιχνίδι, που θα μπορούσε να σταθεί η αφορμή για επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Κάποιοι Παλαιστίνιοι που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Ισραήλ μέσω των Al Jazeera και Al Arabiya, αισθάνονται περήφανοι που οι Ισραηλινοί αντιγράφουν την εξέγερση των Αράβων. Όπως αναφέρει ο Daoud Talhami, που είναι παλιό στέλεχος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, «οι δυνάμεις της ειρήνης, που έχουν εξασθενήσει στο Ισραήλ, θα τονωθούν από αυτό το επαναστατικό κλίμα… μπορεί να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη του Ισραήλ, και να αντιληφτεί τη σύνδεση της κατοχής με τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας τους. Τα πολλά χρήματα που διατίθενται από το κράτος στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, θα μπορούσαν να δοθούν στα μη προνομιούχα κομμάτια του πληθυσμού».

Αυτήν την άποψη συμμερίζεται και η Παλαιστινιακή Αρχή. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών της Αρχής Hassan Balawi, «Αν δούμε τις εξελίξεις θετικά, βλέπουμε πως είναι δυνατή η κινητοποίηση των Ισραηλινών, ώστε να βγουν στους δρόμους για κοινωνικά αιτήματα. Έτσι μπορούμε να τους κινητοποιήσουμε και για ειρήνευση, εξηγώντας τους ότι η εκστρατεία μας στον ΟΗΕ για ένα ανεξάρτητο κράτος θα επιτρέψει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών, και θα τους φέρει οικονομική ευμάρεια».

Και συνεχίζει πως θα πρέπει να υπάρξει μια επικοινωνιακή προσέγγιση στο κοινό του Ισραήλ. «Η κατοχή δεν κοστίζει μόνο στους Παλαιστίνιους, αλλά και στους Ισραηλινούς», λέει.

Πάντως, η αισιοδοξία σταματά όταν κάποιοι βλέπουν το πως η ισραηλινή κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη διαμάχη με τους Παλαιστινίους, ώστε να βρει τρόπους εξόδου από την εσωτερική κρίση. «Έχουμε δει στο παρελθόν, πως η καταπίεση των Παλαιστινίων έχει μεγάλη απήχηση σε όλα τα στρώματα της ισραηλινής κοινωνίας», λέει ο Balawi.

Κάποιοι άλλοι επιμένουν πως θα πρέπει να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και οι Άραβες που κατοικούν στο Ισραήλ, για να πέσει η κυβέρνηση του Netanyahu. Το 20% περίπου του πληθυσμού της χώρας αποτελείται από Άραβες, που όμως δεν έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις διαδηλώσεις, αν και επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Ο δικηγόρος S. Zaher εξηγεί πως υπάρχουν αρκετοί νόμοι που ισχύουν εδώ και μερικούς μήνες, και που ορίζουν διακρίσεις εναντίον των Αράβων του Ισραήλ. «Ίσως για αυτό και να μην συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, αφού ήδη αισθάνονται αποκομμένοι από τα αιτήματα του κινήματος», λέει.



S.A.-Le Monde

http://www.worldcrunch.com/israel-s-indignados-how-popular-protests-look-palestinians/3595

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου