Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ Η STANDARD & POOR’S!

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ!Η ΚΙΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!

Η Standard & Poor’s (S&P), με μια κίνηση που άφησε άφωνοόλο τον πλανήτη, προχώρησε στην υποβάθμιση κατά μία μονάδα της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+!

Ακόμα χειρότερα, η S&P τόνισε ότι η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική, πράγμα που καθιστά πιθανότατη μια νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ τους επόμενους 12-18 μήνες! Η πρωτοφανής ιστορικά 
αυτή κίνηση της S&P γίνεται σε μια πολύ αρνητική και κρίσιμη στιγμή για τηνπαγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, όταν η τελευταία ξαναβρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και εν όψει μιας ολικής επαναφοράς των υφεσιακών τάσεων. 

Οικονομικοί κύκλοι υπογράμμιζαν στην Ίσκρα ότι η συντελεσθείσα υποβάθμιση των ΗΠΑ έγινε εν μέσωδιεθνούς χρηματιστηριακού κραχ και εκτόξευσης των spreads σε νέα ιστορικά ρεκόρ σε όλη σχεδόν την ευρωπεριφέρεια μέχρι τη Γαλλία, πράγμα που διαμορφώνει εκρηκτικό μίγμα για επανεκκίνησηκαταστρεπτικών εξελίξεων στον αναπτυγμένο καπιταλισμό και όχι μόνο.

Να σημειωθεί ότι πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ είναι η πρώτη φορά που υποβαθμίζεται στην ιστορία τους!

Από δω και μπρος τα ομόλογα των ΗΠΑ θα αξιολογούνται χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδουν χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και φυσικά η Γερμανία!

Το πλήγμα από την υποβάθμιση για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ηγεμονία τους μπορεί να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από καίριο!

Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου υπήρξαν ασφαλές καταφύγιο για όλους τους επενδυτές του πλανήτη και κυρίως για χώρες όπως η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα, οι οποίες στήριξαν τοναμερικανικό δανεισμό.

Είναι βέβαιο ότι η επόμενη μέρα της υποβάθμισης των ΗΠΑ δεν θα είναι ακριβώς ίδια με τηνπροηγούμενη.

Είναι χαρακτηριστικό, παρ’ ότι δεν είναι προς το παρόν γενικευμένο ως αντίδραση, ότι η Κίνα εκδήλωσε την ανησυχία της και ζητά νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (βλ. παρακάτω)!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παρατηρητές που διατείνονται ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ δεν θα τροφοδοτήσει μόνο κρισιακές υποτροπές αλλά μπορεί να αποβεί και ορόσημο για την αρχή του τέλους του γνωστού παγκόσμιου ρόλου του δολαρίου και νέων μεγάλων παγκόσμιων οικονομικών, πολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων!

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ακόμα πιο κρίσιμη σημασία η Σύνοδος του G-7, η οποία εκτάκτως θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η S&P τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνησηυπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους».
Το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει τη μείωσητου ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή «προκαταβολή» στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβληματων ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας την υποβάθμιση, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.
Όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, η υποβάθμιση δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη, καθώς είχε ήδη φανεί, μέσω του δολαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται περαιτέρω πίεση στο δολάριο, ωστόσο δεν αναμένεται μαζική πώληση ομολόγων, καθώς υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις σε όρους βάθους καιρευστότητας.
Πάντως η απόφαση της S&P είναι πιθανό να θορυβήσει τους ξένους επενδυτές, ειδικά την Κίνα, που διακρατεί πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικά χρεόγραφα. Το Πεκίνο έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να προστατεύσει τις επενδύσεις του σε δολάρια αντιμετωπίζοντας τοπρόβλημα του προϋπολογισμού και του χρέους.
Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να αυξηθεί 0,7%, σύμφωνα με τη SIFMA, μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των ομολόγων.

Οι συνέπειες που θα έχει η υποβάθμιση από τον S&P μετριάζονται από την απόφαση του Moody'sInvestors Service να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.



ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΖΗΤΑ Η ΚΙΝΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Διασφαλίσεις ζητά το Πεκίνο, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Η Κίνα -που έχει στην κατοχή της 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα- ζήτησε από την Ουάσινγκτον να δώσει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει, ενώ πρότεινε την υιοθέτηση ενός «νέου σταθερού και ασφαλούς αποθεματικού νομίσματος, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταστροφής, εξαιτίας μιας και μόνο χώρας».

Συγκεκριμένα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που επικαλείται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της χώρας, μετέδωσε: «Η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί από τις ΗΠΑ να δώσουν λύση στο δομικό πρόβλημα χρέους και να διαβεβαιώσουν ότι τα χρεόγραφα που η Κίνα κατέχει σε δολάρια είναι ασφαλή».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε: «Χρειάζεται διεθνής εποπτεία για το ζήτημα του δολαρίου και ένα νέο, σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα μπορεί να είναι μια επιλογή για να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή εξαιτίας μιας και μόνο χώρας, όποια κι αν είναι αυτή».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης και όπως ξεκάθαρα φάνηκε η πρόσφατη συμφωνία [της 2ας Αυγούστου] δεν είναι επαρκής» δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού της Ινδίας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη της Ινδίας (8,2%) δεν θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση των ΗΠΑ, πέραν των προσωρινών επιπτώσεων από την αναταραχή των αγορών.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor’s μπορεί να ενισχύσει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των Φιλιππίνων.

«Αν οι ΗΠΑ δεν ασχοληθούν με τα θεμελιώδη ζητήματά τους, πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε μπει σε μία εποχή λιγότερο προβλέψιμων και σταθερών αγορών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σέζαρ Πουρισίμα. Ο ίδιος τόνισε ότι η αμερικανική υποβάθμιση είναι πιθανό ακόμη και να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στα αμερικανικά ομόλογα.

Σε ηπιότερους τόνους ήταν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και τηςΑυστραλίας, που ζήτησαν να υπάρξει ήρεμη αντίδραση στην υποβάθμιση των ΗΠΑ.



ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΧΑΝΕΙ ΕΔΑΦΟΣ

Σύμφωνα με το Bloomberg, επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους επενδυτών και εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων και η οποία έχει ρόλο συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχει αναφέρει σε έκθεσή της -με ημερομηνία 3 Αυγούστου, δηλαδή την επομένη της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ- ότι η ιδιότητα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα «δείχνει να χάνει έδαφος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η μερίδα που κατέχει τοδολάριο στην «πίτα» των παγκόσμιων αποθεματικών σε νομίσματα έχει πέσει στο 60,7% στα τέλη Μαρτίου, έναντι του 72,2% που βρισκόταν το 2001.

Οι οικονομικοί αναλυτές εξηγούν ότι το δολάριο παραμένει ψηλά, καθώς αποτελεί «τη λιγότερο κακή επιλογή» μεταξύ των νομισμάτων και επισημαίνουν ότι αυτό δεν προμηνύει λαμπρό μέλλον για το δολάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου