Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ!

ΕΠΤΑΗΜΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΧΘΕΣ Η Γ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ!
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Μετά τους πρυτάνεις και οι φοιτητές μπαίνουν δυναμικά στον αγώνα ανατροπής των κυβερνητικών σχεδίων για την απορρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τοΠάντειο να γίνεται το πρώτο πανεπιστήμιο της Αθήνας που τελεί υπό κατάληψη κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών του.
Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν οι Γενικές Συνελεύσεις όλων των σχολών της χώρας με τη φοιτητιώσα νεολαία να δείχνει αποφασισμένη να αντιπαλέψει μέχρις εσχάτων τα κυβερνητικά σχέδια πλήρους απαξίωσης και εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σχολίαζαν στην Ίσκρα πως οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο των πανεπιστημίων είναι τέτοιες που σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για ένα κίνημα αντίστοιχο, ίσως, με αυτό του άρθρου 16.
Στόχος των φοιτητών και των πανεπιστημιακών καθηγητών είναι να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές που φέρνει η νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού παιδείας και οι οποίες αποδομούν τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, αγνοούν τις προτάσεις τηςακαδημαϊκής κοινότητας, διαλύουν τις βασικές ακαδημαϊκές μονάδες (τμήματα), ανοίγουν τονδρόμο για την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και παραβιάζουν κατάφορα το συνταγματικό πλαίσιο που διέπει τα πανεπιστήμια.

Από σήμερα το πρωί (30/8) φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχουν αποκλείσει τοκτίριο της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Εν τω μεταξύ υπό κατάληψη βρίσκονται ακόμα η Αρχιτεκτονική σχολή και το Χημικό τμήμα τουΑριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου η Σύγκλητος δεν πήρε απόφαση παράτασης στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου και έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα ενώ κατειλημμένο είναι και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος, ενάντια στον νέο νόμο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι παραπάνω ενέργειες των φοιτητών έρχονται να αθροιστούν στις ήδη εκπεφρασμένες αντιρρήσεις τωνπανεπιστημιακών δασκάλων και των πρυτάνεων να εφαρμόσουν το νόμο Διαμαντοπούλου και θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ευρύτατου εκπαιδευτικού κινήματος.

Ήδη η σύγκλητος του Πολυτεχνείου Αθήνας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ο νέος νόμος, παρά την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε, «εγείρει κρίσιμα θέματα αντισυνταγματικότητας» και αποφάσισε να αναβάλλει τις εξετάσεις για τις 5 Σεπτεμβρίου - κατόπιν αιτήματος των φοιτητικών παρατάξεων - δίνοντας τους έτσι χρόνο για να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την αναβολή των προγραμματισμένων εξετάσεων ως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου αποφάσισε χθες και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι «ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Στα δικαστήρια οι πανεπιστημιακοί

Στα δικαστήρια επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου σκοπεύουν να προσφύγουν οι Πανεπιστημιακοί. Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε το Σάββατο διά της συγκλήτου του να κινηθεί νομικά κατά του νόμου, αλλά και να στηρίξει ανάλογες ενέργειες της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένονται οι συνεδριάσεις των συγκλήτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ιδρυμάτων, ενώ θα ακολουθήσει και νέα έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στο τέλος της εβδομάδας.
Την ίδια ώρα, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό οικοδόμημα της χώρας η μνημονιακή λεηλασία του τόπου, στο χορό των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να μπουν και οιδάσκαλοι.
Συγκεκριμένα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωίπαράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στην νέα πολιτική που ακολουθείται για να ελέγχονται αυστηρά οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών, ενώ σήμερα γίνεται επίσης σύσκεψη όλων των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης της χώρας στο υπουργείο Παιδείας με θέμα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και την έγκαιρη παράδοση των βιβλίων στα σχολεία.
Όπως έχει πολλάκις αναλύσει η Ίσκρα οι κινήσεις της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως αυτές εξειδικεύονται μέσα από τις ρυθμίσεις που εισάγει ο νόμος Διαμαντοπούλου βάζουν ταφόπλακαστο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο ξεπουλώντας την παιδεία στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Πρόκειται για μία ακόμα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης που εντάσσεται στα πλαίσια τηςνεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και τρόικα, με τη σύμπραξη των ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ, όπως αυτή συγκεκριμενοποιείται μέσα από το Μνημόνιο και δη από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται ξεκάθαρες δεσμεύσεις για μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία.
Οι αγώνες των φοιτητών, των εργαζομένων, των ανέργων και όλων όσων πλήττονται από την άδικη καιταξικά μεροληπτική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική των πολιτικών εκπροσώπων του ελληνικού αστισμού και της τρόικα είναι και πρέπει να είναι κρίκοι σε μία αλυσίδα που θα έχει ως στόχο τη συνολική ανατροπή του σκηνικού τέλματος στο οποίο έχει περιπέσει η χώρα.
Είναι και πρέπει να είναι ρυάκια τα οποία θα ενώνονται σε ένα χειμαρρώδη ποταμό λαϊκής αντίστασηςπου θα καταλήγει να αμφισβητεί την καρδιά του προβλήματος που έχει καθηλώσει τον τόπο σε έναναέναο κύκλο θυσιών του ελληνικού λαού χωρίς καμία προοπτική και η οποία δεν είναι άλλη από τοαπεχθές χρέος το οποίο η ελληνική και οι ευρωπαϊκές ελίτ επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των πολιτών και των ανθρώπων της δουλειάς.
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου