Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Χάθηκαν 2.500 στρέμμ. από τη διάβρωση των ακτών στον Κορινθιακό

Με την ψυχή στο στόμα ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Λυκοποριάς (του Δήμου Ευρωστίνης), που διαμένουν στο παραλιακό μέτωπο του Κορινθιακού Κόλπου, δεδομένου ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει «πότε θα συμβεί το μοιραίο», κατά τις διατυπώσεις των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που έχουν μελετήσει την περιοχή από γεωλογικές ανακατατάξεις και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις στον Κόλπο.
  Οι κάτοικοι της Λυκοποριάς ζουν με τον φόβο ότι η θάλασσα θα φτάσει μέχρι τα σπίτια τους«Σε κάποια σημεία, την τελευταία 30ετία η θάλασσα έχει προχωρήσει μέχρι και 80 μ. μέσα στην ακτή, καλύπτοντας οικόπεδα για τα οποία υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Δέδες, επισημαίνοντας πως τα σημάδια της διάβρωσης είναι ορατά από το Αίγιο έως την Κόρινθο. Το 46% των ακτών της Αιγιαλείας, από Δερβένι έως Αίγιο, έχουν υποστεί διάβρωση. Το 40% των ακτών παραμένουν αναλλοίωτες και μόνο στο 13% έχει γίνει πρόσθεση εδαφικού υλικού.

Σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δ. Ελλάδας σχετικά με τη διάβρωση των ακτών στο Νομό Αχαΐας, τα τελευταία 20 χρόνια εξαφανίστηκαν από το χάρτη περισσότερα από 2.500 στρέμματα παραλιακής γης.

Από το 2007, οι τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει έργα για την προστασία των ακτών, τοποθετώντας λίθινες ριπές καθέτως των ακτών στις παραλίες του Δερβενίου, Λυγίας, Λυκοποριάς και Κιάτου.

«Δυστυχώς τα έργα αυτά είναι πολύ ακριβά, ενώ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα σταματήσουν τη διάβρωση», τονίζει ο κ. Δέδες.

«Σήμερα στο Δήμο Ευρωστίνης είκοσι και πλέον παραλιακές κατοικίες στην περιοχή αντιμετωπίζουν προβλήματα διάβρωσης στα θεμέλιά τους και στους εξωτερικούς τοίχους.

Γραφειοκρατία

Δυστυχώς οι συμπολίτες μας αυτοί για να φτιάξουν τα σπίτια τους πρέπει να εμπλακούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού πρέπει να πάρουν άδειες από 18 διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίας (ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια, πρώην Νομαρχία, Λιμενικό Ταμείο, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων κ.ά.)» εξήγησε ο μέχρι 31.12.2010 πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής Γιώργος Δαμάλας.

«Η εξαφάνιση της παραλίας στη βόρεια ακτογραμμή του Κορινθιακού εξελίσσεται με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας ο Δήμος Ευρωστίνης αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει 11 διαβρωτικές προσβολές της ΠΕΟ Κορίνθου - Πατρών. Ζητάμε από την Πολιτεία μέριμνα για άμεση αντιμετώπιση των επειγουσών καταστάσεων», εξηγεί ο γιατρός-πρώην δήμαρχος της περιοχής Νικ. Κουρτζής.

Ο Δήμος Ευρωστίνης περιλαμβάνει δέκα χωριά όπως: Ξυλόκαστρο, Βέλο, Ασσος, Λέχαιο, Σικυώνα κ.ά. Οι καθηγητές του ΕΜΠ κ. Μουτσούρης και Τσακίρης υποστηρίζουν ότι «η λειψυδρία των 10 τελευταίων χρόνων και η παράνομη αμμοληψία από παραλίες και κοίτες χειμάρρων εντείνουν το φαινόμενο στις παραλίες του Κορινθιακού, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την έλλειψη φερτών υλικών από τους χειμάρρους. Διότι οι παραλίες δεν τροφοδοτούνται με άμμο, κροκάλες κ.λπ.».
ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου