Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ- Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΚΥΛΗΣΕ Ο ΤΕΝΤΖΕΡΗΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ!

ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ!   Η πρώτη σημερινή συνάντηση του Α. Σαμαρά και του με το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη θύμισε τη γνωστή λαϊκή φράση:κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό ότι η συνάντηση Σαμαρά και Αναστασιάδη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνάντηση μνημονιακής αλληλεγγύης και αφοσίωσης στην τρόικα και επομένως συνάντηση οικονομοκοινωνικής καταστροφής των δύο χωρών. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι και οι δύο ηγέτες , μάλλον, συνέπεσαν στην παράδοξη άποψη ότι το πρόβλημα της ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα αν δεν είναι και ευρωπαϊκοί οι υδρογονάνθρακες.
Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς θέλει να σύρει και την Κύπρο στην προσπάθεια που όψιμα(;) ανακάλυψε για άμεση εμπλοκή της Γερμανικής ΕΕ στην διευθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μια τέτοια εμπλοκή , όμως, της ΕΕ για μια τέτοια διευθέτηση οδηγεί το Αιγαίο ευθέως σε διχοτόμηση-συνεκμετάλλευση και την Ανατολική Μεσόγειο σε εκρηκτικές και απαράδεκτες θαλάσσιεςδιευθετήσεις!
Σε μια περίοδο μνημονιακής κατάρρευσης και έντονων ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων Σαμαράς και Αναστασιάδης , με τις παραδομένες κηδεμονευόμενες επιλογέςτους, γίνονται ακραία επικίνδυνοι για μεγάλες εθνικές τραγωδίες και εθνικές περιπέτειες.



Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ για τη συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη και του τελευταίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΑΟΖ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Κυπριακό, ΑΟΖ και οικονομική κρίση ήταν τα θέματα, στα οποία επικεντρώθηκαν κατά την πρώτη τους επίσημη συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς και ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας για τα θέματα της ΑΟΖ, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κύπριου προέδρου στο εξωτερικό και, ως είθισται, ο πρώτος σταθμός είναι η Αθήνα.

Ο Αντώνης Σαμαράς ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην θητεία του Νίκου Αναστασιάδη. Ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τον νέο πρόεδρο της Κύπρου και τόνισε ότι η Αθήνα θα στέκεται πάντα αρωγός στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού για «τον τερματισμό της κατοχής και την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημά μας».

Πρόσθεσε ότι η λύση θα πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις ευρωπαϊκές αξίες και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Συμπλήρωσε πως η νέα κυπριακή ηγεσία δεν έχει το μαγικό ραβδί για την εξεύρεση λύσης και ότι όλα θα κριθούν από την στάση τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση που βιώνουν και οι δύο χώρες, ο πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για καλύτερη εκπροσώπηση στην ΕΕ και επισήμανε ότι οιτρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αφορούν και την Ελλάδα.

Ακόμη έκανε αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ σημειώνοντας πόσο σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης αποτελεί ο φυσικός πλούτος, ενώ επανέλαβε ότι είναι απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου ο καθορισμός της ΑΟΖ.

Επανέλαβε ότι το θέμα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό, είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα αποθέματα είναι και ευρωπαϊκά.

Το θέμα πρέπει να προωθηθεί με τους ευρωπαίους ομολόγους, είπε ο κ. Σαμαράς εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 14 και 15 Μαρτίου.

Ο ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά, αλλά τελικά θα βγει ενισχυμένος και με αυξημένο ρόλο, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

«Σίγουρα ο ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και χειρότερα και σταθήκαμε όρθιοι» είπε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για την διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας.

«Η μεγαλύτερη καταστροφή του 1974 μετατράπηκε σε οικονομικό θαύμα, γιατί έχουμε πείσμα, ελληνικό πείσμα» σημείωσε.

ΣTO ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Την πρώτη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, είχε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά. Σας συγχαίρω για τη μεγάλη νίκη που πετύχατε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το Κυπριακό είναι για μας υψίστη εθνική προτεραιότητα. Και νομίζω ότι όχι μονάχα θα συνεχιστεί, αλλά θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο Κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού» είπε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του.

«Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σαν ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι ευγνώμονες ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδος» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προσέθεσε ότι προσβλέπει, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, σε διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων και θα απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση -εκτός της Ελλάδος που είναι δεδομένη- και τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε πλήρες μέλος, χάρη βεβαίως στην άψογη συνεργασία με την Ελλάδα και τη μεγάλη συμβολή που είχαμε τότε, και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαστε πια μέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο πρόεδρος της Κύπρου έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, πως έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

«Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Τη διάθεση συμπόρευσης και συστράτευσης Ελλάδας και Κύπρου επαναβεβαίωσαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με τον Νίκο Αναστασιάδη.
«Αυτή την ώρα αντιμετωπίζουμε μια σειρά από προβλήματα. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έφτασε σε βαθμό να προηγείται της αντιμετώπισης του εθνικού προβλήματος και αυτό γιατί χωρίς οικονομική ευρωστία, ενδεχόμενα, κάποιοι να θεωρήσουν ότι είμαστε ευάλωτοι και όσον αφορά τη διαχείρισή του» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μέσα από τη στενή συνεργασία τόσο των Κοινοβουλίων όσο και των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και να ξαναβρεθεί η χαμένη αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια που έχει πληγεί.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί, με στόχο έναν νέο διάλογο «ώστε να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα που χρωστούμε στον λαό μας. Δηλαδή, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απαλλαγή από την κατοχή και γενικότερα επανενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, με την προοπτική της προκοπής και βεβαίως της ελπίδας για καλύτερες μέρες».

Σχετικά με την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου δεν πρόκειται να επηρεάσουν στο παραμικρό τη στάση μας στα εθνικά ζητήματα, τη στάση μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, όπως την έχουμε προσδιορίσει και μέσω των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τη στάση μας στους διεθνείς οργανισμούς και την από κοινού προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε για να μπορέσουν οι πολίτες των χωρών μας να αισθανθούν την οικονομική και πάλι ανάκαμψη αλλά και την επίλυση των εθνικών ζητημάτων».
Ο κ. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «έχουμε απέναντί μας έναν δύστροπο γείτονα, ο οποίος δείχνει τη διάθεσή του και την άρνησή του να συμβάλλει δημιουργικά και θετικά».

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει προηγούμενο ρεπορτάζ της για το θέμα.

Η ΚΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΟΖ» !

Η ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Εντύπωση και μαζί έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, με τις οποίες χαρακτήρισε «ευρωπαϊκούς» τους ενδεχόμενους ελληνικούς ενεργειακούς πόρους, ενώ παρέπεμψε στηνΕυρώπη το θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδακαι Τουρκία (βλ. παρακάτω αναλυτικό ρεπορτάζ).

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές του Α. Σαμαρά καταδεικνύουν ευθέως και απροσχημάτιστα τηνπλήρη αδυναμία της κυβέρνησης όχι μόνο να κάνει θετικά βήματα στην κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική της και τους κινδύνους που προκαλεί στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, μετά τους αρχικούς ανέξοδους λεονταρισμούς για ανακήρυξη και προώθηση της ΑΟΖ, αναδιπλώνεται πανικόβλητη, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και καταφεύγει σπασμωδικά στην λεγόμενη «ευρωπαϊκή» ομπρέλα, προκειμένου ,υποτίθεται, να αποφύγει τα χειρότερα.

Έγκυροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογράμμιζαν την έκπληξη τους για την σπασμωδικότητα των κυβερνητικών κινήσεων, ενώ σημείωναν με έμφαση τους κινδύνους από τηβεβιασμένη κυβερνητική απόπειρα να καταστήσει «ευρωπαϊκούς» τους ενεργειακούς πόρους της χώρας και «ευρωπαϊκό» το πρόβλημα της ΑΟΖ.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι ο χαρακτηρισμός των ενδεχόμενων ελληνικών ενεργειακών πόρων ως «ευρωπαϊκών», «κλείνει το μάτι» κυρίως στη Γερμανία για την άλωση και αξιοποίησή τους.

Οι ίδιοι, επίσης, κύκλοι σημείωναν ότι η μετατροπή της ΑΟΖ στο Αιγαίο σε «ευρωπαϊκό» πρόβλημα, μπορεί να επιφυλάσσει οδυνηρές εκπλήξεις στην ελληνική πλευρά, μιας και είναι πολύ αμφίβολο αν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ ενδιαφέρονται για την δίκαιη ,με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κατανομή νησιών, νησίδων και επιμέρους θαλάσσιων δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ενώ είναι μάλλον βέβαιον πως δεν θα θελήσουν ποτέ να έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία, χάρη της Ελλάδας, επειδή μόνο και μόνο η τελευταία συμμετέχει στην Ευρωζώνη ή την ΕΕ, γεγονός που το θεωρούν, άλλωστε, ευεργεσία προς την Αθήνα!

Άλλοι παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι η προσφυγή Σαμαρά στην «Ευρώπη», ως διαιτητή, από καταφύγιο υποστήριξης, μπορεί να εξελιχθεί σε ναρκοπέδιο για την Ελλάδα, που θα την εξαναγκάσει σεεπώδυνους συμβιβασμούς διαμελισμού και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με παράκαμψη τηςδιεθνούς νομιμότητας.



Του "Παρατηρητή"Για τη σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ από τον ημερήσιο Τύπο.

ΜΑΧΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «ΟΜΠΡΕΛΑ» ΣΤΗΝ ΑΟΖ

Να ενεργοποιήσει την Ευρώπη για το θέμα της ΑΟΖ και να εντάξει τον ελληνικό σχεδιασμό σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ενεργειακής αλλά και εξωτερικής πολιτικής επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε ισχυρό σύμμαχο προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να εξελιχθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), από το οποίο ανοικτά ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός να κινηθεί με στόχο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα καλύπτει το ζήτημα της ΑΟΖ. Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς επενδύει στην ευρωπαϊκή ενεργοποίηση και, συνακόλουθα, στην πίεση των Βρυξελλών προς την Αγκυρα, ώστε να αναβαθμίσει και το θέμα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο από ελληνοτουρκικό ζήτημα σε πρόβλημα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη σύνοδο των επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ που πραγματοποιείται από χθες στο Καβούρι, επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή ταυτότητα των ελληνικών ενεργειακών πόρων, την οποία ανέδειξε και κατά τη πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Χθες έκανε ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, αλλά αφορά άμεσα και την κοινή εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του για τη μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή στάση στο θέμα της ΑΟΖ, τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την «εσωτερική αλληλεγγύη και την ευρωπαϊκή ενότητα». «Το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι “ευρωπαϊκό” φυσικό αέριο και “ευρωπαϊκό” πετρέλαιο. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ασφάλειας του ενεργειακού ανεφοδιασμού στην Ευρώπη. Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες; Για μια κοινή πολιτική; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;» διερωτήθηκε .

Η ΕΚΘΕΣΗ

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η νέα παρέμβαση του Πρωθυπουργού – που γίνεται στον απόηχο και της συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – υπαγορεύεται και από τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης καταψήφισης την προσεχή εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης για τoν ενεργειακό οδικό χάρτη της ΕΕ (Energy Road Map 2050). Η έκθεση – που επιμελήθηκε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα και έχει ήδη διαβιβασθεί στο Μέγαρο Μαξίμου – καλύπτει για πρώτη φορά το θέμα της ΑΟΖ. Αναμένεται δε να συζητηθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η σχετική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Πληροφορίες εμφανίζουν το τουρκικό λόμπι να κινείται έντονα για τη καταψήφισή της, καθώς η έγκριση της έκθεσης θα αποτελέσει μια «ομπρέλα» από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχόμενη καταψήφιση της έκθεσης θα καλυφθεί πίσω από περιβαλλοντικά και όχι γεωπολιτικά ζητήματα, δυσχεραίνοντας και την ελληνική προσπάθεια να εξελιχθεί το θέμα της ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου