Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Κανένα κράτος δεν μπορεί να νικήσει μια ενωμένη κοινωνία

Ο πολυετής αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έγινε επιτέλους αντιληπτός και από τα κεντρικά ΜΜΕ, κάνοντας τις κινητοποιήσεις «θέμα στις ειδήσεις». Μόνο που για να καταδεχτούν τα ΜΜΕ να καλύψουν το θέμα έπρεπε να προηγηθεί μια εγκληματική ενέργεια, ο εμπρησμός του εργοταξίου από αγνώστους, και η επίσκεψη Δένδια στον τόπο του εγκλήματος, κατά την οποία δήλωσε πως η «Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», καθώς και η δήλωση του Α. Σαμαρά στη Wall Street Journal πως «η επένδυση θα προστατευθεί με κάθε κόστος» (http://www.nocomments.gr/%CF%83%CE%B1maras-i-ependisi-stis-skoyries-xalkidikis-tha-olokliothei-amesa-93852).

Το πώς αντιλαμβάνεται η Πολιτεία το «κάθε κόστος» αλλά και το «κράτος δικαίου» έσπευσε να το αποδείξει με καταδρομικές επιχειρήσεις από δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ εναντίον των κατοίκων της περιοχής, με εκτεταμένη χρήση χημικών αερίων (ακόμα και εντός του σχολείου), με κλήσεις μαθητών γυμνασίου για κατάθεση και απαγωγές «υπόπτων», η τύχη των οποίων αγνοούνταν για ώρες, καθώς, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των οικογενειών τους, η αστυνομία αρνούνταν να δώσει την οποιαδήποτε πληροφορία για τον τόπο κράτησής τους (αναλυτικό χρονικό της επέμβασης των δυνάμεων καταστολής: http://left.gr/news/mpikan-stin-poli-oi-ehthroi-polemiki-epiheirisi-ton-mat-traymatismoi-kai-nees-prosagoges-stin).

Αν και η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι της εταιρίας, μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν, με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη προς εκτόνωση της πολεμικής ατμόσφαιρας (http://left.gr/news/arhise-i-syskepsi-gia-tin-ierisso-apon-o-pahtas).

Βέβαια, δεν ήταν όλοι πάντα υποστηρικτές της επένδυσης: στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επεσήμαιναν τους κινδύνους που εγκυμονεί η συγκεκριμένη επένδυση (http://left.gr/news/xehasmenes-diloseis-stelehon-toy-pasok-gia-poso-epikindyni-einai-i-exoryxi-hrysoy), ενώ το γνωστό νεοδημοκρατικό antiniews.gr, μέχρι πριν δύο χρόνια, κατήγγελλε την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (και το MEGA Channel), ότι «κατεβάζει τα παντελόνια σε εταιρείες – νταβατζήδες, ελληνικές και ξένες» (http://www.antinews.gr/2011/02/26/87840/).

Μέχρι και οι μοναχοί του Αγίου Όρους φέρονται να αντιτίθενται στην καταστροφή της περιοχής από τη λειτουργία των μεταλλείων (http://taxalia.blogspot.com/2013/03/blog-post_8984.html).

Την ίδια ώρα, η αντίστοιχη επένδυση στη Θράκη συναντά εξίσου μεγάλες αντιδράσεις, με κορυφαία την αποστομωτική απάντηση του (προερχόμενου από τη ΝΔ) Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκη προς τον Καναδό πρέσβη στην Ελλάδα: «Δεν θέλουμε να γίνουμε Σκουριές. Αφήστε μας ήσυχους!» (http://left.gr/news/dimarhos-alexandroypolis-ston-kanado-presvi-den-theloyme-na-ginoyme-skoyries-vinteo), αλλά και του ίδιου του νυν Υπουργού Εσωτερικών (και βουλευτή Ροδόπης) Ε. Στυλιανίδη, ο οποίος σε παλαιότερη συνέντευξή του δήλωνε πως: «όπως λένε οι ειδικοί και η έκθεση του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα ωφεληθούν υπερβολικά οι εταιρίες, αλλά η ανταπόδοση στην περιοχή θα είναι μηδαμινή, με κίνδυνο να χτυπηθεί και το οικοσύστημα» (http://left.gr/news/meta-neodimokrati-dimarho-alexandroypolis-kai-o-eyripidis-stylianidis-enantia-stis-exoryxeis). Την αντίθεσή του στην εξορυκτική δραστηριότητα διακήρυττε και ο Γ. Παπανδρέου, κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 (http://left.gr/news/otan-pasok-itan-enantia-stis-exoryxeis-hrysoy).

Στην προχθεσινή επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όλοι όσοι εναντιωνόμαστε σε πειρατικές επενδύσεις που λεηλατούν το περιβάλλον, τους φυσικούς και υλικούς πόρους, δεν είμαστε εχθροί της ανάπτυξης. Αντιθέτως, είμαστε εχθροί της καταστροφής. Η ανάπτυξη είναι το αντίθετο της καταστροφής, όταν γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, με αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του ανθρώπινου δυναμικού και έχει στόχο τη διαρκή κοινωνική ανταποδοτικότητα. Για χάρη των εγχώριων νταβατζήδων αλλά και των διεθνών αποικιοκρατών, θέλουν να απομυζήσουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, αφήνοντας πίσω τους τα ρημάδια της περιβαλλοντικής καταστροφής και τα ερείπια της οικονομικής λεηλασίας. Αυτή ακριβώς είναι η ιστορία του χρυσού και στη Χαλκιδική και εδώ στη Θράκη. Με αντίτιμο κάποιες ελάχιστες και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας έρχονται να καταστρέψουν τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δυνατότητες μια ολόκληρης περιοχής. Έρχονται να λεηλατήσουν, να κερδοσκοπήσουν και να φύγουν. Πριν από 15 μέρες ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε 10 μέρες θα τελειώσει η υπόθεση της επένδυσης χρυσού στη Θράκη. Προχθές, και κάτω από το βάρος και την πίεση των αγώνων της τοπικής κοινωνίας –και θέλω να τονίσω ότι το στοιχείο που κάνει ξεχωριστό το δικό σας αγώνα είναι η ενότητα πέρα από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, μάθαμε –έτσι τουλάχιστον άφησαν να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου- ότι αναβάλλεται προς το παρόν το χρονοδιάγραμμα των 10 ημερών. Ο λαός της Θράκης πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη. Δεν είναι νίκη οριστική, δεν πρέπει να εφησυχάζετε, αλλά είναι μια νίκη. Και χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή νίκες, για να παίρνουν παράδειγμα κι αυτοί που αγωνίζονται στη Χαλκιδική, αλλά και όλοι όσοι αγωνίζονται σε όλη την Ελλάδα για μια καλύτερη προοπτική γι αυτό τον τόπο» (http://left.gr/news/alexis-tsipras-alexandroypoli-paroysiasi-ton-theseon-toy-syriza-ekm-gia-tin-paragogiki).

Τα κινήματα ενάντια στα θανατηφόρα μεταλλεία θα νικήσουν όπως νίκησε και το κίνημα στην Κερατέα, γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να επιβληθεί δια της βίας απέναντι σε μία ενωμένη κοινωνία.
Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Ομάδα τεκμηρίωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου