Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟ «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ EUROGROUP!

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ! Καταψηφίσθηκε πανηγυρικά, κατά τηνσυνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής, το σχέδιο του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων, στέλνοντας ισχυρό μήνυμααντίστασης και ελπίδας στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, 36 βουλευτές καταψήφισαν το κυβερνητικό νομοσχεδιο, κανένας βουλευτής δεν υπερψήφισε και υπήρξαν και 19 αποχές(προερχόμενες από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού).

Οι σχεδιασμοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έτσι όπως αποτυπώθηκαν μέσα από τηνεοαποικιακού τύπου πρόταση του Eurogroup, για "κούρεμα" έως 9,9% των καταθέσεων απορρίφθηκε, ενώ την ίδια τύχη είχε και η "βελτιωμένη" εκδοχή για κλιμακωτό φόρο επί των καταθέσεων.

Ο Κυπριακός λαός, με το περήφανο και στεντόρειο "ΟΧΙ" του, απέρριψε τους ωμούς εκβιασμούς και τις επιταγές της τρόικας και άνοιξε νέους ελπιδοφόρους δρόμους ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες το μόνο που θα επιφέρουν αν υλοποιηθούν, είναι μια νέααποικιοποίηση της Κύπρου και η άγρια μνημονιακή λεηλασία.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

Πρώτη ομιλία ήταν από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος τάχθηκε κατά της προσπάθειας εξόντωσης του τραπεζικού και αποταμιευτικού μας συστήματος εκ μέρους των Τροικανών.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για επιβολή χρεοκρατίας εκ μέρους της Ευρώπης, τασσόμενος κατά της προσπάθειας αυτής μέσω του νομοσχεδίου περί κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε πως οι Ευρωπαίοι μας πρόσβαλλαν σε κάθε συνάντηση που είχαμε μαζί τους. Μας κατηγόρησαν ότι κάνουμε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μας μίλησαν για δελτίο των μυστικών τους υπηρεσιών, όπως είπε. Αν έχουν διαφορές με τους Ρώσους το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος τόνισε ο κ. Συλλούρης.

Από Ευρώπη της αλληλεγγύης αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι να οδηγήσουν σε μια Ευρώπη της αδικίας και του δυσθεώρητου χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Το ερώτημα, σημείωσε, δεν είναι το παράνομο κούρεμα το ζήτημα σήμερα είναι αν η κυπριακή δημοκρατία ως συντεταγμένο κράτος θα αποδεθχεί να μετατραπεί σε πειραματόζωο «γιατί περί αυτού πρόκειται». «Όχι στον ωμό εκβιασμό» είπε ο κ. Ομήρου.

Ζούμε την κρισιμότητα των εξελίξεων και την ιστορικότητα των περιστάσεων, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε σήμερα, σημείωσε, δεν λησμονιούνται γρήγορα, αλλά με αυτές γράφεται ιστορία. Η πατρίδα, τόνισε, υφίσταται άδικη και απρόκλητη επίθεση. Εμείς δεν θα δώσουμε σε κανένα το δικαίωμα να μας μετατρέψει σε πειραματόζωο, διεμήνυσε.

Βρισκόμαστε σε καθοριστικη στροφή της ιστορίας μας, για όλους μας, είπε στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Οι εξελίξεις στην Κύπρος, όπως εκτίμησε θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή γίνεται το πειραματόζωο του κουρέματος των καταθέσεων, σημείωσε και πρόσθεσε πως πίσω από την απόφαση του Eurogroup κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Ο κ. Κυπριανού πρότεινε από του βήματος της Βουλής να αποσύρουμε το αίτημα βοήθειας προς την Τρόικα.

Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως είμαστε ενώπιον τηςπιο κρίσιμης συνόδου της Ολομέλειας στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Δεν είναι η ώρα για αλληλοεπίριψη ευθυνών, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και πρόσθεσε πως είναι ώρα αυτοκριτικής, εθνικής ευθύνης και αποφάσεων σωτήριων για τη χώρα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει συγχωροχάρτι για όποιους ευθύνονται, τόνισε.

Δικαιολογημένα νιώθουμε απογοήτευση για την συμπεριφορά του Γιούρογκρουπ απέναντι στην Κύπρο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο κ. Νεοφύτου. Χαρακτήσε την απόφαση του Eurogroup ωςοικονομικό χαρακίρι στα θεμέλια της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν η κοινοτική αλληλεγγύη που αναμέναμε και που επιβαλλόταν να επιδείξουν οι ευρωπαικές κυβερνήσεις.

Πιστεύουμε ότι η πιο κρίσιμη και εποικοδομητική στάση του ΔΗΣΥ, αφού έχει απορριφθεί η πρόταση για αναβολή της συνεδρίας, είναι η στάση της αποχής από την ψηφοφορία, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητα και τον προσανατολισμό τους .



Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΚΟΥΒΕΛΗ


Την στήριξη τους στην Κύπρο επανέλαβαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αμφότεροι ζήτησαν να αλλάξει η απόφαση του eurogroup, ενώ υποστήριξαν ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να προστατευτεί η Ελλάδα απέναντι σε πιθανές παρενέργειες από τις εξελίξεις στην Μεγαλόνησο.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«Η Ελλάδα συμπαρίσταται στην Κύπρο» τόνισε ο Φ. Κουβέλης. Είπε ότι πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου θα έχει αντανακλάσεις, αλλά με τις κινήσεις της κυβέρνησης αυτές θα περιοριστούν.

"Προχωρά καλά η διοικητική μεταρρύθμιση. Τέτοια μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα", είπε και προσέθεσε ότι γίνεται αξιολόγηση δομών και θα τρέξει ο θεσμός της . «Δεν θα υπάρχουν απολύσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ δεν συζητήθηκε το θέμα του χαρατσιού. Ο ίδιος όμως ξεκαθάρισε την αντίθεση του στο σχέδιο να διατηρηθεί.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως η Ελλάδα έχει διπλό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Τόσο εθνικό όσο και οικονομικό. «Υπάρχουν περιθώρια για να γίνουν αλλαγές στο σχήμα υποστήριξης της κυπριακής δημοκρατίας».

Δεν θα υποδείξουμε στους Κύπριους το τι θα κάνουν. Η υποστήριξη μας είναι δεδομένη. «Δεν φοβάμαι αντανάκλαση του προβλήματος. Υπάρχουν στεγανά. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν θίγονται, ενώ το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο».

Μπορούν να βρεθούν λύσεις, υποστήριξε, και αυτό μπορεί να αφορά και χώρες εκτός της ευρωζώνης.Τέτοιες επιλογές είναι εφικτές στην Κύπρο εξαιτίας των μικρών –σε απόλυτα μεγέθη- κεφαλαίων που χρειάζονται αλλά και των ειδικών σχέσεων με τη Ρωσία. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες.

Αναφορικά με το Δημόσιο τομέα υποστήριξε ότι κανένας δεν πρέπει να φοβάται για απολύσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ

Ο υπουργός Οικονομικών που ενημερωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Κύπρο δήλωσε «Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Η Κύπρος δεν θα πτωχεύσει» ο Γ. Στουρνάρας παρέπεμψε στις αποφάσεις που έλαβε χθες στην τηλεδιάσκεψη το Eurogroup.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κυπριακής βουλής που απέρριψε την απόφαση του Eurogroup δήλωσε: «Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και κανείς δεν μπορεί να παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια» είπε.



ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - Β. ΠΟΥΤΙΝ

Ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία -το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές- είχαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά το «ηχηρό» όχι της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για το κούρεμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε γνωστό από το Κρεμλίνο προς το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ότι «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι αρχηγοί των δύο κρατών συζήτησαν τηλεφωνικά ένα μεγάλο σύνολο ζητημάτων των διμερών σχέσεων και ανέλυσαν την οικονομική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των προτάσεων του Eurogroup».

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς.

Την ίδια στιγμή στη Λευκωσία, σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε ημίωρη συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών»

Στην ίδια δήλωση σημειώνονταν ακόμα οι τηλεφωνικές επικοινωνίες Αναστασιάδη, με τον πρόεδρο τηςΕλληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι εξέφρασαν «τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή τους καθώς και του ελληνικού λαού για τις δραματικές ώρες που περνά ο κυπριακός ελληνισμός»

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε στην κυπριακή πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη συγκαλέσει για το πρωί της Τετάρτης «σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί».

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ «PLAN Β» ΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ήδη από χθες κυκλοφορούν στις παρυφές του διεθνούς Τύπου πληροφορίες -που δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί- και θέλουν τη ρωσική πλευρά, να συμμετέχει στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών επίσημα, με αντάλλαγμα ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (μάλλον τη Λαϊκή Τράπεζα), αλλά και εγγυήσεις μέσω ομολόγων, συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες πληροφορίες-φήμες, η ρωσική χρηματοδότηση θα καλύψει τουλάχιστον έναμέρος των 5,8 δισ. ευρώ, που «αποδίδει» η λύση του κουρέματος, ενώ πρόσθετη χρηματοδότηση θα προκύψει μέσω «εσωτερικού δανείου», που ενδεχομένως θα περιλάβει και διαθέσιμα των ασφαλιστικών Ταμείων της Μεγαλονήσου.

Σε ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρονται πληροφορίες για το ενδεχόμενο ανάληψης της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, τον χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται επίσης και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια εταιρεία κρατικής περιουσίας στην οποία θα μπορούσε να έχει συμμετοχή η ΕΕ ή και η Ρωσία.

Ταυτόχρονα φέρεται να συζητείται και το ενδεχόμενο «επιμήκυνσης» του υπολοίπου χρέους της χώρας, με την προοπτική της αποπληρωμής του μέσω και των μελλοντικών εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στα πρότυπα άλλων ρυθμίσεων χρέους.

Όλα αυτά στα πλαίσια της δημιουργίας ενός εναλλακτικού σχεδίου «Β», καθώς πλέον θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι το υπάρχον σχέδιο που προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων, ανεξάρτητα από τις παραλλαγές του, δεν πρόκειται να περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

Την διακίνηση της συγκεκριμένης πληροφορίας ενίσχυσε η λακωνική δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη στη Σουηδική τηλεόραση ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο υπάρχον σχέδιο του Εurogroup, κάτι που αναμένεται να συμβεί απόψε, μετά την "αποχή" του κυβερνητικού κόμματος από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους πάντως, η επιθυμία για σχέδιο «Β» παρουσιάζει μια σειρά από αδύνατασημεία, τα οποία φέρεται να αφορούν τόσο στην αντίδραση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης των χρεών,-άρα και περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης ΑΕΠ-χρέους τα επόμενα χρόνια- καθώς στο θέμα των μελλοντικών εγγυήσεων μέσω φυσικού αερίου.

Θεωρείται όμως εξαιρετικά πιθανό, ότι το ταξίδι του κ. Σαρρή στη Μόσχα αύριο συνδέεται με τις παραπάνω κυπριακές «επιθυμίες», με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο (έκτακτη εισφορά 9,9%) οι απώλειες ρωσικών κεφαλαίων θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ, άρα αποτελούν «έναυσμα» συμμετοχής για τα ρωσικά συμφέροντα.

Κατά τους οπαδούς μιας τέτοιας λύσης, υπάρχουν πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα καθώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ελαχιστοποιείται το πλήγμα στον χρηματοοικονομικό τομέα της Μεγαλονήσου, που αποτελεί έως και το 45% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Πάντως έως στιγμής οι επίσημες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων φαίνονται να κινούνται προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, με προειδοποιήσεις ότι μπορεί να μην συναινέσουν ούτε στην επιμήκυνση του υφιστάμενου ρωσικού δανείου προς το κυπριακό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου