Πρωτοφανείς κινήσεις που ταράζουν τα νερά στη διεθνή οικονομία και το διεθνές εμπόριο εν μέσω οικονομικής κρίσης, πραγματοποιούν στη σύνοδο στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής τα κράτη-μέλη της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική) υπογράφοντας συμφωνίες για διεθνείς συναλλαγές εκτός δολαρίου και ευρώ και εξετάζοντας τη δημιουργία θεσμών τύπου Bretton Woods. Αν και, όπως έγινε γνωστό, οι αντιπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη χρηματοδότηση και την τοποθεσία μιας αναπτυξιακής Τράπεζας που θα παρακάμπτει την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην ετήσια σύνοδο των BRICS που ξεκίνησε χθες.
Επιπλέον, Η Κίνα και η Βραζιλία συμφώνησαν σήμερα να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές τους, μια συμφωνία που αφορά έναν όγκο 30 δισεκ. δολαρίων το χρόνο, για τρία χρόνια.
Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια των δύο μεγαλύτερων εκ των αναπτυσσόμενων χωρών να επιτύχουν πραγματικές αλλαγές στις παγκόσμιες εμπορικές ροές, που κυριαρχούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να αποσυνδέσουν το διμερές εμπόριο από το δολάριο.
«Το ενδιαφέρον μας δεν έγκειται στην δημιουργία νέων σχέσεων με την Κίνα αλλά στην επέκταση των σχέσεων για να αξιοποιηθούν σε περίπτωση αναταραχής στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Αλεσάντρε Τομπίνι στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Το εμπόριο ανάμεσα στην Βραζιλία και στην Κίνα έφτασε περίπου τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι λένε ότι ελπίζουν η διμερής αυτή συμφωνία να αρχίσει να εφαρμόζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Στη σύνοδο κορυφής στη Ντέρμπαν, την πέμπτη από το 2009, οι πέντε χώρες αναμενόταν παράλληλα να δημιουργήσουν ένα συναλλαγματικό αποθετήριο για την αντιμετώπιση κρίσεων. Τα συνδυασμένα αποθέματα συναλλάγματος των πέντε χωρών ανέρχονται σε 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα, οι BRICS κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την δημιουργία μιας κοινής τράπεζας ανάπτυξης, η οποία θα χρηματοδοτεί σημαντικά έργα υποδομής και επενδύσεις.
«Αυτό έγινε», δήλωσε ο Πραβίν Γκόρνταν, υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής, ερωτηθείς σχετικά με το εάν επιτεύχθηκε συμφωνία για την δημιουργία αυτής της τράπεζας, οι πρωτοβουλίες της οποίας μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται με εκείνες τις Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι ηγέτες των κρατών-μελών «θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες» για τη συμφωνία που θα οδηγήσει στην δημιουργία της τράπεζας αυτής, πρόσθεσε ο νοτιοαφρικανός υπουργός, αρνούμενος να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Οι BRICS συγκεντρώνουν το 21% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθώς έχουν τριπλασιάσει το ποσοστό τους μέσα στα τελευταία 15 χρόνια. Στις πέντε χώρες ζει το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι εμπορικές ροές ανάμεσά τους έφτασαν τα 282 δισεκ. δολάρια το 2012 κι αναμένεται να ανέλθουν σε 500 δισεκατομμύρια το 2015. Το 2002, ήταν μόλις 27,3 δισεκ. δολάρια.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε σήμερα ότι ο τρόπος που αναπτύχθηκε η Κίνα αποτελεί πηγή ελπίδας και έμπνευσης για τη χώρα του, συναντώμενος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
«Θεωρούμε τις επιτυχίες της Κίνας πηγή ελπίδας και έμπνευσης. Η άνοδος της Κίνας μας δίνει μαθήματα, καθώς αποπειρόμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της», είπε ο επικεφαλής της νοτιοαφρικάνικης κυβέρνησης κατά τη συνάντησή του με το νέο Κινέζο ηγέτη λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των BRICS.
Το πρόβλημα «που αναζητούμε τώρα να διευθετήσουμε μαζί είναι να βρούμε έναν τρόπο για να αποκαταστήσουμε ένα πιο ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο», δήλωσε ο Ζούμα, απαντώντας έμμεσα στις ανησυχίες που εκφράζουν επιχειρηματίες στη Νότια Αφρική περί του ότι οι εμπορικές συμφωνίες με το Πεκίνο θα ωφελήσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις σε βάρος των νοτιοαφρικανικών.
dailynews24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου