Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Συνέλαβαν τον σκηνοθέτη Δ. Κολλάτο...& κλείνουν Θέατρα ... ω! τι δικτατορία που έχουμε εεεε !!!!


 Συνέλαβαν τον σκηνοθέτη Δ. Κολλάτο....για τη σημαία που έχει κρεμασμένη στο μπαλκόνι του...Συνελήφθη μετά από εισαγγελική εντολή, ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος, με αφορμή την σημαία που έχει κρεμασμένη στο μπαλκόνι του, η οποία απεικονίζει μια...
γερμανική μπότα να πατάει την ελληνική σημαία και να αφήνει ένα ματωμένο αποτύπωμα.Η κίνηση αυτη, προκάλεσε τη διαμαρτυρία της γερμανικής πρεσβείας, με αποτελεσμα, ο Κολλάτος να βρίσκεται αυτη την ώρα στο ΑΤ Συντάγματος...  http://nonews-news.blogspot.gr/
Ο Δήμος Αθηναίων απειλεί το θέατρο με λουκέτα...  Να κλείσει 36 θεατρικές αίθουσες απειλεί ο Δήμος Αθηναίων, ενώ σε τέσσερις από αυτές έχουν ήδη κοινοποιηθεί αποφάσεις του που προβλέπουν την σφράγισή τους εντός του επομένου εικοσαημέρου. Η πρωτοφανής αυτή απειλή που κρέμεται πάνω από το θεατρικό τοπίο της πόλης, που παρά την κρίση παραμένει ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της, αναζωογονώντας μερικές από τις πιο υποβαθμισμένες γωνιές του ιστορικού κέντρου, είναι το αποτέλεσμα της στενόμυαλης και τυπολατρικής εφαρμογής του νόμου για την αδειοδότηση των θεατρικών χώρων, ο οποίος ανάγεται στο μακρινό... 1937!

"Οπλισμένοι" με τον μεταξικό νόμο που συντάχθηκε όταν δεν υπήρχαν παρά κτήρια που φιλοξενούσαν την κλασική ιταλική σκηνή, άνδρες της δημοτικής αστυνομίας ξεκίνησαν εδώ και δυο μήνες ελέγχους σε ένα θεατρικό τοπίο που στην πραγματικότητα δεν θυμίζει σε τίποτε όσα περιγράφονται στο νόμο.

Όπως είναι φυσικό, τα "φιρμάνια" που έλαβαν, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, η Knot Gallery, το Θέατρο Θεμέλιο και ο πολυχώρος Vault θορύβησαν τους ανθρώπους των εναλλακτικών σκηνών, που μπορεί να θέλουν όμως δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νόμου, αφού αυτός αφήνει ακάλυπτους τους εναλλακτικούς χώρους των 50 και λιγότερων θέσεων, που δεν προβλέπει την αδειοδότησή τους ως θεάτρων, όπως το ίδιο ισχύει και για τα δεκάδες μπαρ στα οποία παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, εκπρόσωποι των εναλλακτικών σκηνών συναντήθηκαν στα γραφεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και αποφάσισαν την ίδρυση της Ένωσης Εναλλακτικών Σκηνών Αθήνας, με κύριο αίτημα, που θα απευθύνουν τόσο στο δήμο όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την αναβολή της απόφασης του Δήμου Αθηναίων και την αναδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε "να αντικατοπτρίζει τις πολιτιστικές ανάγκες της Αθήνας του 2013", όπως μας είπε ο Θέμελης Γλυνάτσης της Knot Gallery, εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της Ένωσης.

"Αν ο Δήμος Αθηναίων θέλει να εφαρμόσει τυπολατρικά τον νόμο, θα έπρεπε να ξεκινήσει από τον ίδιο του τον εαυτό", σχολίασε η ηθοποιός Άννα Χατζησοφιά, που ήταν παρούσα στη συνάντηση. "Το Αμφιθέατρο του 9,84 που νοικιάζει για διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων δεν έχει άδεια θεάτρου, φυσικά", ενώ σημείωσε ότι με την ίδια λογική θα έπρεπε να κλείσουν και όλοι οι χώροι του Φεστιβάλ Αθηνών!

Αλλά και πολλές κλασικές αίθουσες, με πολύχρονη παρουσία στη θεατρική ζωή της Αθήνας δυσκολεύονται να αδειοδοτηθούν, για λόγους που μόνο με τον γραφειοκρατικό παραλογισμό έχουν να κάνουν, αφού ο μεταξικός νόμος ορίζει με ακρίβεια εκατοστού μεγέθη για πόρτες, παράθυρα κ.λπ. Την ίδια στιγμή είναι κοινό μυστικό ότι καθ' όλα νόμιμες κεντρικές αθηναϊκές αίθουσες λειτουργούν εδώ και χρόνια με σφραγισμένες εξόδους κινδύνου...

Αντί λοιπόν για "εν θερμώ" προκρούστειες αποφάσεις, θα ήταν σοφότερο οι αρμόδιοι να εστιάσουν εκεί που αναφύονται πραγματικά προβλήματα ασφάλειας για το κοινό και να συνεργαστούν με τους ενδιαφερόμενους για την από κοινού διαμόρφωση μιας πρότασης εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, που να περιλαμβάνει τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και τις μορφές έκφρασής τους.

Σ.Κ.

-----------------------------------------------------

παρά την κρίση, αγοράζουμε βιβλία...

"Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι το κοινό που αγαπά το βιβλίο υπάρχει και ενδιαφέρεται" έλεγε χθες ο εκδότης του Μεταίχμιου Νώντας Παπαγεωργίου δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στις μέρες της κρίσης. Βεβαίως συμπλήρωσε αμέσως την απαραίτητη διευκρίνηση, ότι "σήμερα δεν πωλούνται λιγότερα βιβλία από την προ κρίσης περίοδο, απλώς πωλούνται φθηνότερα βιβλία". Και παρέπεμψε στην επανέκδοση βιβλίων που είχαν σημειώσει στο παρελθόν μεγάλες πωλήσεις, σε πολύ φθηνότερες τιμές αλλά και στην πρακτική των προσφορών την οποία υιοθετούν πολλοί εκδοτικοί οίκοι ενώ επιβεβαίωσε την κοινή διαπίστωση ότι η κρίση προσανατόλισε το αναγνωστικό ενδιαφέρον στο πολιτικό και οικονομικό βιβλίο, σημιεώνοντας όμως ότι "τώρα πια υπάρχει, καθώς οι οικονομικοπολιτικές εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τα επικαιρικά βιβλία του είδους σε πιο κλασσικά και πιο διαχρονικές αναζητήσεις".

Και μόνο αυτή η διαπίστωση του Νώντα Παπαγεωργίου ότι η κρίση δεν μείωσε το αναγνωστικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να είναι το καλύτερο δώρο για τα 20ά γενέθλια του Μεταίχμιου. Και μάλλον είναι αφού παρά την οικονομική δυσπραγία που μαστίζει και το χώρο του βιβλίου, ο εκδοτικός οίκος "το τρέχον τρίμηνο παρουσίασε άνοδο 100%". Στα γενέθλια του Μεταίχμιου, τα οποία επισήμως θα γιορταστούν μεθαύριο Παρασκευή 29 του μηνός, το βράδυ στον Πλυχώρο της Ιπποκράτους 118 (7μ.μ.), περιστράφηκε χθες το μεσημέρι ο λόγος. Και τι πιο πρόσφορο να ειπωθεί γι' αυτή την περίσταση από τα νέα του εκδοτικού οίκου, τα καινούρια βιβλία και τις δράσεις που ετοιμάζει.

Με τα άρτι εκθοθέντα "Μαύρα Μάτια. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920" του Μάνου Ελευθερίου, "Ουρανόπετρα" του Γιάννη Καλπούζου και τη μελέτη "Ο βίος και το έργο του Κ.Π.Καβάφη" των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Μαρίας Στασινοπούλου σε νέα συμπληρωμένη έκδοση, ο εκδοτικός οίκος ετοιμάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα, το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα "Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη", της Ζέφης Κόλια "Λώρα, η τελευταία των Μαρξ", της Λίας Μεγάλου-Σεφεριάδη "Ας είμσαστε για μια φορά ευτυχισμένοι...". Επίσης αναμέντονται "Ο κοκκινολαίμης" του Τζο Νέσμπο, "Στον τάφο κάποιου άλλου" του Ίαν Ράνκιν ο οποίος θα επισκεφθεί εκ νέου την ελλάδα, το νέο μυθιστόρημα του Τζ. Μ. Κούτσι "The childhood of Jesus, του Τζούλια Μπαρνς "Πριν εκείνη με γνωρίσει", "Ο ανδαλουσιανός φίλος" του Alexander Sokerberg, η βιογραφία του Λή Φέρμορ "Μια Περιπέτεια" της A. Cooper, "Η στερνή του συνοδεία" του Λοράν Γκοντέ, το "NW" της Zadie Smith, η "Ζωή απ' την αρχή" της Kate Atkinson κ.α.

Κι ενώ για όλα ήταν λαλίστατος ο εκδότης του Μεταίχμιου, δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το καινούριο βιβλίο της Άλκης Ζέη. Μόνο ότι αυτή τη φορά δεν απευθύνεται σε παιδιά. Και ενέτεινε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Στις δράσεις του Μεταίχμιου περιλαμβάνεται επίσης η δωρεά βιβλίων σε 22 σχολικές βιβλιοθήκες ισάριθμων δημοτικών και γυμνασίων της μεθορίου, με τουλάχιστον 200 βιβλία σε καθεμια. "Δεν έχουμε φοροαπαλαγή γι' αυτό, πρόκειται για ανταποδοτική δράση" είπε ο κ. Παπαγεωργίου συμπληρώνοντας ότι "υποκαθιστούμε το κράτος, ομως πρέπει να είμασε σε συνεργασία μαζί του. Θα στείλουμε τη λίστα στο υπουργείο παιδείας προκειμένου να την εγκρίνει. Ελπίζουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη να έχουν σταλεί τα βιβλία".

Π.Κρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου