Μία κυβέρνηση που απειλείται με κατάρρευση κάθε φορά που επιχειρεί να κόψει λίπος, πόσο μάλλον να τηρήσει τις συμφωνίες για την λιτότητα που έχει κάνει με το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες δεν είναι πιθανό να εξαντλήσει την τετραετία, εκτιμά σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal με τίτλο «Η Ελλάδα στο γάντζο» στον απόηχο της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το διάταγμα του Αντώνη Σαμαρά, για το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, σημειώνει η εφημερίδα, δεν ήταν ακριβώς ένα αποτελεσματικό μοντέλο για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.Τα πράγματα, δεν πήγαν όπως σχεδιάστηκαν. Όταν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισκέφθηκαν την Αθήνα στις αρχές του μήνα, βρήκαν ότι είχαν απολυθεί μόλις 99 δημόσιοι υπάλληλοι ενώ η εκταμίευση της δόσης ύψους 3,3 δισ. Ευρώ τέθηκε σε κίνδυνο.
Απαντώντας σε αυτό, γράφει η WSJ, ο Α. Σαμαράς απέλυσε βιαίως τους 2700 εργαζομένους της ΕΡΤ και δεσμεύθηκε να δημιουργήσει ένα νέο δημόσιο φορέα με μειωμένο προσωπικό.
Και τρεις μέρες αργότερα, όπως αναφέρει, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενέκριναν την αποδέσμευση της δόσης.
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει η WSJ, στους δρόμους της Αθήνας, η διάλυση της ΕΡΤ προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση και ακολούθησαν δηλώσεις αλληλεγγύης από πολιτικούς και ΜΜΕ στην Ευρώπη.
Και ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας με μέση τηλεθέαση που ακολουθούσε την κυβερνητική γραμμή στην ειδησεογραφική κάλυψη, μετατράπηκε σε δήθεν ιερό βράχο της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, μόλις έπεσε το τσεκούρι.
Κατά την Wall Street Journal, ο κ. Σαμαράς είχε δίκιο που υπερασπίστηκε την απόφαση του, ακόμα και όταν οι κυβερνητικοί του εταίροι από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ απειλούσαν με πρόωρες εκλογές.
Και όπως εξηγεί, αιτιολογώντας :
Εδώ και τρεις δεκαετίες η ΕΡΤ υπήρξε ένα από τα οχήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας για πολιτική κηδεμονία. Μετά από κάθε προσφυγή στις κάλπες, πιστοί των κομμάτων που κέρδιζαν τις εκλογές, ανταμείβονταν με μία καλοπληρωμένη δουλειά στο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί ότι πολλές φορές η πιο απίθανη σπίθα μπορεί να ανάψει μεγάλες φωτιές.
Και όπως αναφέρει:
Η ηρεμία που υπήρχε μέχρι σήμερα, δείχνει να τελειώνει. Η ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να αναμορφώσει την οικονομία της προσκρούει στις πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες μίας χώρας που βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης.
Και σειρά γεγονότων όπως ένας νέος γύρος απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μία νέα αύξηση φόρων, μία ενδεχόμενη δολοφονία από τη Χρυσή Αυγή ή ένας τυχαίος θάνατος στα χέρια της αστυνομίας, θα μπορούσε να είναι το οποιοδήποτε γεγονός, αιτία για να συμβεί κάποια κακή εξέλιξη.
Πηγή: ertopen.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου