Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Χουντικής έμπνευσης είναι, όταν καταργείς σε μια νύκτα ένα δημόσιο φορέα!

Κατά την συζήτηση στην ολομέλεια του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της Ε.Λ.Τ.Ε., αναμόρφωση Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις» ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος τοποθετήθηκε για τις τροπολογίες που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και αφορούσαν στην ακύρωση παραγράφου 4 του άρθρου 20 του ν.4151 για τις
εγγυήσεις του δημοσίου και για την αναστολή του διαγωνισμού για ανάδειξη παρόχων δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Ο Υπουργός Οικονομικών κος Στουρνάρας αρνήθηκε να τοποθετηθεί και για τις δυο κατατεθειμένες τροπολογίες.

Παρατίθενται τα πλήρη πρακτικά της συζήτησης για την αναστολή του διαγωνισμού για την επιλογή παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να τονίσω είναι η τροπολογία που έχουμε καταθέσει για την αναστολή του διαγωνισμού ανάδειξης παρόχων δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Μη μας πείτε ότι την καταθέσαμε εκπρόθεσμα και γι’ αυτό δεν την κάνετε δεκτή. Διότι πέραν της αυταρχικής, αντιδημοκρατικής, αντισυνταγματικής και εν τέλει, χουντικής έμπνευσης απόφασής σας για κλείσιμο της ΕΡΤ -και γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- ως μείζον θέμα αναδεικνύεται ο διαγωνισμός για την ανάδειξη παρόχων επίγειας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Λίγο πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις μας! Λίγο! Το «χουντικής» δεν πάει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Έμπνευσης είπα, κύριε Πρόεδρε. Χουντικής έμπνευσης είναι, όταν καταργείς σε μια νύκτα ένα δημόσιο φορέα και βγαίνουν όλοι οι συνταγματολόγοι και λένε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Αυτή η λέξη εδώ μέσα δεν πρέπει να ακούγεται.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι σε μείζον θέμα αναδεικνύεται ο διαγωνισμός για την ανάδειξη παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Επιβάλλεται άμεσα να λάβετε απόφαση και να κάνετε δεκτή την τροπολογία μας για την αναβολή του διαγωνισμού.

Και το οφείλετε αυτό για να πείσετε τον ελληνικό λαό, αλλά και εμάς, ότι ο χρόνος που ελήφθη η απόφασή σας για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν επελέγη για να προσφέρετε νέα δώρα στους ιδιώτες καναλάρχες. Διαφορετικά -αν δεν αναστείλετε το διαγωνισμό- θα μας κάνετε δικαίως να υποθέσουμε ότι όλο αυτό έγινε τη συγκεκριμένη προθεσμία, για να συμμορφωθείτε προς τις απαιτήσεις των ιδιωτών καναλαρχών και να νομοθετήσετε αυτά που θέλουν.

Πρέπει, λοιπόν, άμεσα να ανασταλεί κάθε διαδικασία σχετικά με τη προκήρυξη διαγωνισμού, όπως προείπα, ανάδειξης παρόχων δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που έχει αναγγελθεί από τον κ. Δασκαλάκη ότι θα πραγματοποιηθεί στις 30-6-2013.

Η διαβούλευση θα μπορεί να επαναληφθεί μόνο εφόσον συντρέξουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να επαναφερθεί σε κανονική λειτουργία η ΕΡΤ με το σύνολο των προγραμμάτων των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και του προσωπικού της. Δεύτερον, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Αν δεν υπάρξουν οι δύο πιο πάνω προϋποθέσεις, όλες οι διαδικασίες θα βλάψουν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Η Κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ την περίοδο που μπορούσε να παρέμβει στη διαβούλευση και την έθεσε υπό καθεστώς πολιτικής και νομικής αμφισβήτησης, με αποτέλεσμα η διοίκηση και τα θεσμοθετημένα όργανα της ΕΡΤ να μην μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαβούλευση. Οι συνέπειες της ενέργειας αυτής έχουν ευρύτερες επιπτώσεις και άπτονται της μακροπρόθεσμης διαμόρφωσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που παρεμπόδισε τη συμμετοχή της ΕΡΤ στη διαδικασία. Είναι αδιανόητο ότι αποκλείστηκε η ΕΡΤ από τη δημόσια διαβούλευση. Αποκλείστηκε, ενώ υπήρχαν όροι που την αφορούν άμεσα. Παραδείγματος χάριν, αναφερόταν υποχρέωση του παρόχου δικτύου με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και με απειλή ποινής σε περίπτωση απόκλισης, με ταυτόχρονη ανάθεση του έργου στον επόμενο πάροχο.

Πέραν, όμως, των προσφάτων γεγονότων σχετικά με την ΕΡΤ, υπάρχουν και άλλοι σημαντικότατοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, για τους οποίους η συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού είναι εξαιρετικά επιζήμια για το δημόσιο. Είναι αδιανόητο να αποφασίζεται ποιος ή ποιοι θα εγκαταστήσουν και θα διαχειρίζονται το δίκτυο, χωρίς να έχει καθοριστεί το μερίδιο των συχνοτήτων που θα αντιστοιχεί στον εθνικό φορέα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και το περιεχόμενο που θα εκπέμπει ο δημόσιος φορέας.

Οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Πριν προχωρήσει ο διαγωνισμός, θα πρέπει το δημόσιο να μεριμνήσει για τη μόνιμη αδειοδότηση των σταθμών αυτών. Εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία καθορισμού παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός παροχής ψηφιακού δικτύου με όρους που να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.

(Σε αυτό το σημείο κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)

Επίσης, πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ παρόχου δικτύου και παρόχου περιεχομένου, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ένα μονοπώλιο.

Είναι αδιανόητο, κύριε Υπουργέ -και αυτό πρέπει να το μάθουν όλοι οι κάτοικοι της υπαίθρου και να το μάθουν και οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, οι οποίοι θα πηγαίνουν στα χωριά τους και θα λένε ότι ενδιαφέρονται για τους κατοίκους- ότι δίνετε απαλλαγή υποχρέωσης του παρόχου για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων για την κάλυψη...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Βάζω τελεία, κύριε Πρόεδρε.

Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν οι χρήστες μέσω των δήμων. Θα κληθούν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων και δύσβατων περιοχών να πληρώσουν το κόστος για τους αναμεταδότες, ώστε να λαμβάνουν πληροφόρηση. Νέο δώρο, δηλαδή, στους ιδιώτες καναλάρχες.


Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 «Ομιλία του Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με θέμα τις τροπολογίες για τα πυρόπληκτα δάνεια και την αναστολή του διαγωνισμού για ανάδειξη παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου